Рейтинги та тренди

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Ну що, шановні “вони ідіоти”, “вони оберуть тільки ОПЗЖ” та “це безнадія”, готові визнати, що ви сильно помилилися? Змінюються таки настрої українців, ще й як змінюються.

Результати місцевих виборів ми щойно побачили. А от Центр Разумкова (одна назва чого варта!) подав рейтинг політичних сил і політиків, які були б обрані, якби вибори відбулися прямо зараз. І от вийшло, що в такому разі до парламенту потрапило б лише 4 політсили: “Слуга народу”, “ЄвроСолідарність”, ОПЗЖ та “Батьківщина”. Характерно, що між “Слугою народу” і “ЄвроСолідарністю” розрив – менше 7%. Вже можна співати “свято наближається, свято наближається!” Той день, коли рейтинги зрівняються і поміняються місцями, невдовзі, це очевидно.

Після останніх зашкварів із ФОПами та євробляхерами “ЄвроСолідарності” навіть робити нічого не треба, – “Слуга народу” поховає себе сама. Вона старається.

Не менш оптимістичні справи у преЗЕдента. Зеленський все ще на першому місці – 31,2% проти 21,1% у Порошенка і 16,9% у ОПЗЖ. Проте, як кажуть підприємці, важить не факт – важить тренд. А тренд такий. Зеленський проти липневого опитування втратив 6% підтримки, в той час як Олексійович 6% підтримки наростив.

Мало вам? Повільно? А я вам гарантію даю – було б набагато більше, якби ті з вас, хто до мене в коменти лазив з ниттям про “вони виберуть ОПЗЖ”, замість ниття пропонував би прості засоби, як переконати сусіда/колегу. І ще гарантую – якби я, Алла Комарова, Юрій Бірюков, Олена Ярошенко, Мар’яна Ніцевич, Сашко Погребиський, Льоша Петров та чимало інших блогерів та активістів сіли нити разом з от цими особами (або навпаки – генерувати агресію) замість переконувати, пояснювати і достукуватися, – результат був би набагато менший.

От і думайте. Бажано, перш ніж знову лізти з ниттям або палаючою ненавистю до мене в коменти. Думайте, як результату досягти. Це набагато продуктивніше.

* * *

Ну, сталося. “Слуга народу” більше не лідер рейтингу. КМІС видав дослідження, згідно якому в разі виборів до ВР найбільше голосів набрала б ОПЗЖ Медведчука, на другому місці – “ЄвроСолідарність” Порошенка. На третьому – “Слуга народу”. Після результатів Попова у Києві цьому дослідженню я цілковито готовий повірити.

Нічого дивного. Та частина виборців ЗЕ, яка була проти єдиної державної мови – української, проти НАТО і ЄС та за зближення з Москвою, остаточно відкололася від зелених і приєдналася до Медведчука. Звідти і результат.

В патріотичному таборі все складніше, там як і 100 років тому змагаються між собою гетьманці та “петлюрівці”. Прибічники досвідченого управлінця та керівника і шанувальники відомої медійної персони. Письменника (Винниченко), журналіста (Петлюра) чи шоумена (Зеленський) не важливо. Між собою змагаються ті, хто закликає єднатися біля найбільш ефективного у державотворенні, і ті, хто живе гаслом: “Якщо Україна не буде соціалістичною (антикорупційною, лівацькою), не треба ніякої”.

Все більш ніж очевидно – годинник клацає. Промосковським і проукраїнським силам доведеться зійтися одне проти одного. Все залежатиме від того, на кого цього разу поставить патріотична спільнота – на гетьмана чи на хорошого хлопця. Третього вибору нема, бо його нема взагалі.

Нагадаю. Фінляндія поставила на державника Маннергейма – шведа (для фінів це – вирок), поміщика і російського генерала. Нині Фінляндія одна з найкращих у світі за рівнем життя. Українці поставили на хороших хлопців Винниченка і Петлюру. За два роки тоді Україна зникла з мапи світу, а ще через 10 колишні прибічники петлюр і винниченків жерли своїх дітей у Голодомор.

Історія нам сказала все. Додати нічого. ДумайТе.

* * *

Парад рейтингів завершився результатами дослідження Socis. 23,8% у Зеленського, 13% у Порошенка, 10,5% у Бойка. По партіям, результати такі: СН – 18,3%, ЄС – 13,1%, ОПЗЖ – 11,4%. Результати більш менш збігаються з результатами Центру Разумкова, тому явно заслуговують на довіру.

Очевидно – розрив між СН і ЄС усе меншає. День, коли вони зрівняються, не за горами. А далі… Очевидно й те, що ставлення до ЗЕ особисто набагато краще ніж до його партії. Тези “заважають”, “що він може?”, “погане оточення – гарний ЗЕ” все ще діють. Поки що.

Очевидно й таке. Перетік виборців від “служок” до ЄС уже почався. Коли рейтинги “служок” і ЄС зрівняються, перетік піде ще більш жваво. Тож працюємо далі – і буде нам щастя.

P.S. Рейтинг КМІС наробив чимало шуму. В продажності КМІС звинуватили з усіх боків. Проте я б не критикував КМІС, і от чому.

По-перше, стався прецедент, уперше від президентських виборів якийсь рейтинг поставив “служок” не на перше, а зразу на третє місце – аж після “ЄвроСолідарності”. КМІС мусив мати серйозні підстави, аби зробити настільки карколомний висновок.

По-друге, Ситуація змальована КМІС може відобразитися в рейтингах інших політсил за якийсь час. Сама логіка подій те підказує. Спершу від “служок” відколються прибічники ідеологічно близькі до ОПЗЖ. Потім піде перетік патріотичних прибічників до ЄС.

А Зеленський? Ну, з коміків прийшов – комедією і завершить.


Helgi Sharp

Всё, “слуги” – политические трупы. До последнего времени рейтинги этого грёбаного озимого поколения держались только на визуальной картинке киношного Голобородька. Пирамидка посыпалась, и сколько бы штатные подоляки и ермаки не взывали к эмпатии в отношении потерпевшего, голого короля не спасёт никакая Конча-Заспа.

Но! ОПЗЖ молчала и ждала, ждала и молчала. На ближайшие годы на ринге останутся только две политические силы – московиты во главе с Медведчуком и европейцы во главе с Порошенко.

СН, “Голос”, “Батькивщина”, Шарий – забудьте. Временная подтанцовка и стремление продать себя подороже олигархам.

Не люблю быть пафосным, но это будет “последняя битва” за Украину.

Европа или Малороссия.

Цивилизация или скрепы.

Вышиванка или косоворотка.

Международная ситуация пока благосклонна к нам, этим необходимо воспользоваться.

Динамика хорошая (кто-то скажет – плохая). В любом случае, работы – до чёрта.

Да, чуть не забыл… Тут просили немного эмпатии.

Держите: Хоп-хей, ла-ла-лэй!

* * *

SOCIS: У президентському рейтингу найвищі показники мають Зеленський та Порошенко. У другий тур однозначно виходять вони. Після цього за Зеленського готові проголосувати 58% від тих, хто піде на вибори та визначився, за Порошенка – 42%. Порівняно з показниками 2019 року, підтримка Зе знизилась на 15%, підтримка Порошенка зросла на 18%. І ці показники продовжують системну та позитивну для нас динаміку.

Є чудовий анекдот – один з моїх улюблених:
Приходить єврей в синагогу.
– Ребе! Дай мені пораду! Живу я з чотирма дітьми, з дружиною, з тещею, все погано… Як далі жити?
Ребе спокійно каже:
– Купи козу.
Порада рабина – закон, єврей пішов і таки купив козу.

Проходить деякий час. Він знову приходить до рабина.
– Ребе, що ти наробив ?! У домі божевільня: діти на голові ходять, теща стара, хвора, та тут ще й коза стоїть – майже всю кімнату займає, бекає… Що робити?

– Продай козу.
– Ребе, я не розумію: то «купи козу», то «продай козу…»
– Слухай мене: негайно продай козу.
Проходить ще деякий час. Цей же єврей знову приходить знов.
– Дорогий ребе! Як я тобі вдячний! А я ж навіть не підозрював, що я така щаслива людина!

Збитий льотчик, кажете? Величезний антирейтинг, кажете? Все сприймається у порівнянні. Особливо у порівнянні з зеленою козою. Шануймося! 🙂


Олександр Дедюхін

Я, як і ви, не люблю рейтинги. Але так само як і ви, парафіяни, їх дивлюся. Чому? А тому, що цікаво і дає їжу для роздумів.

І от що можу сказати.

1. Ви задовбали скиглити, нити, волати та посипати всіх попелом!

Це пункт відноситься до тих, хто каже: «Ага, зелень падає, а жопоблок росте! Шарій наступає! Мудрий наріт обере вату і все, хана, за зеленою смертю прийде смерть блакитна, смерть червона, путін і мертветчук!»
Я вам як околовсяческій експерт відповідально заявляю: відставити паніку! Максимально, що має жопоблок з усіма бойками, мертветчуками та їх вибл*дками шаріями, навіть злившись у єдиному інцесті, — це 30-32%. Чи багато це? Так, багато, але абсолютно недостатньо для перемоги на президентських виборах, а тим більше для створення монобільшості у парламенті, тому що вони там перемішані як отруйні жаби з гадюками та чортами. Все за законами пекла, яке весь час дуже хорохориться, але ніколи не перемагає.

2. Зелень падає, але вас це все одно не радує.

І тут знов я чую волання про те, що чиїсь родичі або сусіди хоч і розчарувалися у зекоманді, але ніколи не проголосують за Порошенка або за ЄС, бо ненависть до світла набагато сильніша, ніж розчарування у зелених брехунах.
А тепер слухайте уважно. Тільки одразу не плюйтеся в мене. Україна починається з тебе. Україна — це ти. Інакше не буде. Україна починається з того, що ти починаєш думати про Україну і діяти для України. Розповім одну історію.
Є в мене один друг ще зі школи. Ми з ним ніколи не сходилися у політичних вподобаннях ще з часів Помаранчевої Революції, але це не заважало спілкуванню. І ось десь із півроку тому я його питаю: «Ну шо, допомогли тобі, друже, твої зелені обісцяльники?» Після декількох речень, які не варто тут наводити, він мені відповів: «Знаєш, батюшка, я більше ніколи не піду голосувати. Вони всі брешуть!» Ми ще трішки поговорили, і я запропонував такий варіант: «Давай інакше, ти підеш на вибори, але проголосуєш так, як я тобі пораджу». І знаєте, це спрацювало. На останніх виборах мій друг голосував за ЄС.
Так що працюйте, лупайте цю скелю і будуйте Україну у своїй хаті, на своїй вулиці, у своєму місті.

3. Великі плакальники вже голосять не так сильно, але все одно в них періодично вириваються бульбашки з носа, котрі лопаються і у цьому хлюпанні можна розібрати приблизно ось що.

Так, отче, Ви у всьому праві, і жопоблок не такий вже страшний, і зелень повʼяне, і рейтинг ЄС росте… *в цьому місці хлюпання носом знов переходить у волання*
Але ж рейтинг ЄС росте не так гарно і швидко, як нам хочетьсяааааа!!!… А що нам робитиииии!!! Ой сплюндруйууууть!!! Ой замордуйуууууть!!! Ой лишенькоооооо!!!
В принципі на це в мене лише одна відповідь: «А що ти, конкретно ти, зробив для підняття рейтингу ЄС?» І тут я знов готовий повторити: УКРАЇНА – ЦЕ ТИ. Ми всі маємо робити те, що можемо. Думаєте, мені дуже хотілося йти в Полтавську міськраду розгрібати гімно і цім же гімном бути политим? В мене вистачає і справ, і турбот. Але постає дуже просте питання: якщо не я, то хто? Так само, якщо ти припиниш скиглити і почнеш розбудовувати в своєму місті чи селищі «Справу Громад» чи ячейку «ЄС», то це буде вихід і перспектива.

Припиняйте бути тупими і товстими качками. Ми — лебеді, ми маємо розправити крила та летіти. І рейтинги свідчать про наші можливості, але треба працювати, інакше ніяк.

Автор