Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 17.06.2020 (звіт ОБСЄ, мапа)

Сьогодні, 17 червня 2020 р., збройні формування Російської Федерації три рази порушили режим припинення вогню.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, поблизу Оріхового противник відкривав вогонь з мінометів калібру 82 мм та станкових протитанкових гранатометів. Окрім цього агресор застосував біля Луганського гранатомети різних систем та стрілецьку зброю, а неподалік Шумів – стрілецьку зброю.

На жаль, внаслідок ворожого обстрілу Україна втратила одного мужнього воїна. Командування Об’єднаних сил висловлює щирі та глибокі співчуття рідним і близьким загиблого героя.

Наші воїни негайно відреагували на усі можливі загрози з боку загарбників та змусили противника припинити свої агресивні дії. Втрати окупантів уточнюються.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

16 червня збройні формування РФ 9 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями 122 мм артилерійських систем, мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, а також озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, снайперської і стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Оріхове, Кримське, Новоолександрівка, Новозванівка, Мар’їнка, Авдіївка та Пищевик.

За даними розвідки, 16 червня українські військовослужбовці знищили одного окупанта.

За минулу добу представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил розкрито серед цивільного населення 2 навмисних вбивства, факт тяжкого тілесного ушкодження, 3 грабежі, 8 крадіжок, 28 шахрайств, 3 факти незаконного поводження зі зброєю та вибухівкою і 3 факти незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 50 адміністративних правопорушень.

Через контрольний пункт в’їзду-виїзду “Станиця Луганська” зі сторони тимчасово окупованої території лінію розмежування перетнули 78 осіб, у зворотному напрямку – 81 особа. КПВВ “Мар’їнка” досі не функціонує з вини окупантів, які блокують усі спроби громадян добратися до рідних домівок. Загарбники продовжують демонструвати повну байдужість до проблем мирних мешканців.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

17 червня, під час ворожого обстрілу в районі Операції об’єднаних Сил від поранень загинув наш бойовий побратим – матрос…

Опубліковано ВМС ЗС України Четвер, 18 червня 2020 р.

 

Щоденний звіт №142/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 16 червня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 15 червня 2020 року (за східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • Вогонь зі стрілецької зброї відкрили, за оцінкою, в напрямку безпілотних літальних апаратів СММ малого радіуса дії, що виконували польоти поблизу Петрівського, Ясинуватої та Каштанового Донецької області.
  • Члени збройних формувань продовжували забороняти патрулям Місії доступ на блокпостах уздовж офіційних дорожніх коридорів перетину лінії зіткнення у Донецькій і Луганській областях*.
  • СММ зафіксувала порушення режиму припинення вогню, а також присутність людини в нічний час на колишній позиції збройних формувань у межах ділянки розведення сил і засобів у районі Петрівського. Крім того, присутність людей зафіксовано на колишніх позиціях Збройних сил України в межах ділянки розведення в районі Золотого.
  • Місія зафіксувала гаубиці та протитанкові гармати, розміщені з порушенням ліній відведення в непідконтрольному урядові Донецьку.
  • СММ сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг його дотримання для уможливлення проведення ремонтних робіт на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури, а також для забезпечення функціонування Донецької фільтрувальної станції.
  • Спостерігачі знову зауважили, що контрольний пункт в’їзду-виїзду в Станиці Луганській був тимчасово відкритий, а відповідний блокпост збройних формувань і далі був закритий.
  • Свободу пересування патрулів Місії продовжували обмежувати, зокрема у двох пунктах пропуску на кордоні в непідконтрольних урядові районах Луганської області*.

Автор