Світ 30 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Повернення Марокко до Африканського Союзу, теракт у Канаді, протести проти Трампа у США, анти-імміграційний указ Трампа, арешт у Пакистані, бої під Авдіївкою в Україні, капітуляція сирійських бойовиків біля Лівану та багато іншого.

Африка:

– У Нігерії у віці 93 років помер колишній ісламський проповідник, відомий як батько Масаба, у якого було 130 дружин. Мухаммед Белло Абубакар помер від тривалої хвороби. У проповідника залишилося 203 дитини. Проповідник був відомий тим, що нібито зціляв людей. Також він прославився рекордною кількістю дружин, позаяк у самому ісламі дозволяється мати не більше чотирьох жінок.

– Марокко офіційно повернулося до складу Африканського Союзу. «За» відповідне рішення висловилися 39 з 54 країн-членів організації. Це сталося під час 28-го саміту Африканського Союзу в Ефіопії. 33 роки тому Марокко покинуло лави організації через конфлікт навколо Сахарської Арабської Демократичної Республіки, яку тоді прийняли у члени організації.

Америка:

– У Канаді чоловік розстріляв вірян у мечеті Квебека. Шестеро людей загинули, восьмеро поранені. Нападника затримала поліція. Це студент місцевого університету Александр Біссонетт. Мечеть Квебека – один з головних ісламських культурних центрів Канади. Поліція кваліфікувала напад як «теракт» та розпочала пошуки ймовірних співучасників злочину.

– Генеральний прокурор штату Вашингтон Боб Фергюсон подав федеральний позов до суду проти президента США Дональда Трампа за його указ про заборону мусульманам в’їжджати до країни. Він вимагає визнати такий указ неконституційним. Водночас, генпрокурори 15 американських штатів та округу Колумбія підписали спільне звернення до Трампа із засудженням його указу та закликом скасувати його.

– В американських містах – багатотисячні мітинги проти президента США Дональда Трампа. Учасники демонстрацій вимагають скасувати скандальний указ про мігрантів. Тисячі людей влаштували пікети на центральних вулицях Нью-Йорка, Лос-Анджелеса, Вашингтона, Сіеттла, Сан-Франциско, Чикаго та Атланти. У Нью-Йорку протести очолили міський голова Білл де Блазіо та сенатор від штату Массачусетс Елізабет Уоррен.

– Австралія підтримала указ президента США Дональда Трампа про заборону мусульманам в’їжджати до країни. МЗС Австралії запропоновувало «співпрацю в рамках жорсткої імміграційної політики».

– В.о. генерального прокурора США Саллі Єйтс – звільнена з посади після критики указу президента Дональда Трампа щодо мігрантів. Напередодні, вона розкритикувала указ та заявила, що Міністерство юстиції не захищатиме його в судах. На захист Єйтс виступила низка політиків – сенаторів та конгресменів. А у Білому Домі її звинуватили у «зраді».

Азія:

– Семеро людей стали жертвами сходження лавини в Таджикистані на автотрасі Душанбе-Худжанд. Також лавина зійшла й у гірському Бадахшані. Понад 2 сотні машин опинилися у сніговій пастці через сходження близько 40 лавин на півночі країни.

– Відповідно до документів, які нещодавно розсекретило ЦРУ США, американська розвідка напророчила вбивство колишнього прем’єр-міністра Індії Раджива Ганді за 5 років до того, як це сталося. Зокрема, ще у березні 1986 року ЦРУ підготувало доповідь, в якій припустило, що Ганді можуть вбити протягом наступних кількох років. Як відомо, тамільські бойовики вбили Ганді у 1991 році.

– У Пакистані поліція затримала головного підозрюваного в організації терактів в індійському Мумбаї 2008 року. Ісламський проповідник Хафіз Саїд вважається автором ідеї нападу на індійський мегаполіс, в результаті чого загинуло 166 осіб. Після терактів його вже заарештовували за підозрою у тероризмі, однак відпустили за браком доказів. Нині, Саїд перебуває під домашнім арештом у Лахорі. Він є одним з найвпливовіших ісламістів країни. Всі ці роки він вів публічну відкриту діяльність, попри те, що у США за його арешт пропонували 10 мільйонів доларів. Хафіз Саїд є засновником двох терористичних угруповань – «Лашкар-е-Тайба» та «Джамаат Уд-Дава».

Європа:

– У Великій Британії петиція, яка вимагає скасувати зустріч між президентом США Дональдом Трампом та королевою Єлизаветою II у Лондоні, набрала майже 1,5 мільйона підписів. Люди вимагають не допустити зустріч королевою Трампа під час його візиту в країну. Таким чином, учасники акції висловлюють протест імміграційній політиці нової американської адміністрації.

– Інститут національної пам’яті Польщі опублікував списки 8,5 тисяч співробітників нацистського концтабору «Освенцім». У базі даних зберігається інформація про членів «СС», які наглядали за в’язнями. Дехто з них й досі живі. База даних була створена в рамках відновленого у 2011 році спеціального розслідування злочинів нацистів в Освенцімі, яку проводить Комісія з розслідування злочинів проти польського народу.

– Асоціація пілотів Нідерландів повідомила, що штрафуватиме авіакомпанії, які не виконуватимуть указ президента США Дональда Трампа щодо заборони в’їзду до США мусульман та біженців з Сирії.

– Канцлер ФРН Ангела Меркель розкритикувала указ президента США Дональда Трампа про заборону в’їзду до країни мігрантів та біженців з семи мусульманських держав. На її думку, таке рішення суперечить базовим принципам міжнародної допомоги біженцям та міжнародної співпраці.

– Президент України Петро Порошенко перервав свій офіційний візит до Німеччини у зв’язку з загостренням військової ситуації навколо Авдіївки на сході України. Там другий день поспіль триває бій між українськими військами та терористами «ДНР» за підтримки російської армії. Бойовики намагаються взяти авдіївську промзону. За даними штабу сил АТО, п’ятеро українських військових загинули за ці два дні. З боку терористів втрати сягнули близько 20 осіб. Через бойової дії, місто залишилося без тепла, електроенергії та води.

– У Німеччині на 107-му році життя померла колишня особиста секретарка Йозефа Геббельса. Брумгільда Помзель померла уві сні у своєму будинку у Мюнхені. Вона працювала на Геббельса з 1942 по 1945 роки. Після війни жила у Німеччині. Лише нещодавно вона погодилася розповісти подробиці своєї роботи та діяльності головного пропагандиста нацистської Німеччини. На базі її спогадів був відзнятий документальний фільм «Німецьке життя».

– У Франції прокуратура висунула офіційні звинувачення головному підозрюваному в організації брюссельських терактів 22 березня 2016 року – Мухаммеду Абріні. Його звинувачують у співучасті в організації терактів у Парижі у листопаді 2015 року. Слідчі вважають, що 31-річний Абріні допомагав паризьким терористам підготувати теракт.

– Італія засудила указ президента США Дональда Трампа щодо мігрантів та біженців. МЗС Італії попросив американського лідера «не плутати міграцію з тероризмом».

Близький Схід:

– Парламент Іраку ухвалив рішення про запровадження контрзаходів проти США у відповідь на указ президента Дональда Трампа на заборону в’їзду до них мусульман, в тому числі – громадян Іраку. Офіційний Багдад пригрозив діяти «симетрично» у разі, якщо указ не послаблять.
– Організація ісламської співпраці засудила указ президента США Дональда Трампа щодо мігрантів та біженців, назвавши його «провокуванням тероризму».

– Майже 300 бойовиків у сирійській провінції Дераа склали зброю та здалися урядовим військам у місті Габагіб. Готуються до капітуляції усього населеного пункту та реінтеграції в суспільство відповідно до угоди з урядом.

– В Іраку в Мосулі ліквідований один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава», головний кат угруповання Абу Сайяф. Він був відповідальний за всі масові публічні страти терористами цивільних та солдатів.

– Сирійські антиурядові угруповання склали зброю та капітулювали у гірських регіонах поблизу ліванського кордону на півночі провінції Дамаск. Цьому сприяла їхня поразка у битві за долину Ваді Барада. Бойовики передадуть місто Сергая сирійській армії та виїдуть до провінції Ідліб. Така ж схема буде задіяна у регіоні Ранкус. Таким чином, сирійські війська отримали можливість закрити практично усі ділянки кордону з Ліваном.

– Одна з найбільших коаліцій ісламістів у Сирії – «Армія завоювання» – в яку входили понад 50 угруповань на чолі з терористами «Фронту Аль-Нусра» – розпалася та припинила своє існування. Основна причина – в конфлікті між ісламістами. На місці «Армії завоювання» – виникли два ворогуючих блоки бойовиків. Один – коаліція «Тахрір Аль-Шям» на чолі з терористами «Фронту Аль-Нусра». Інший – альянс ісламістів під проводом руху «Ахрар Аль-Шям». Обидва об’єднання воюють за вплив та владу в регіоні.


На фото: сотні делегатів країн Африки на саміті Африканського Союзу в Аддіс-Абебі в Ефіопії

Автор