Посол Швейцарії в Україні Гійом Шойрер відвідав Луганську і Донецьку області (фото)

12-13 квітня Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш спільно з Надзвичайним та Повноважним Послом Швейцарської Конфедерації в Україні Гійомом Шойрером та представниками МТОТ відвідали Луганську і Донецьку області.

У м. Покровськ, Донецької обл. та в м. Сєвєродонецьк, Луганської обл. відбулися семінари з підвищення рівня кваліфікації вчителів шкіл, які проводять навчання з мінної небезпеки. Майже дві сотні представників освітніх закладів з різних районів двох областей слухали тематичні лекції фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), Луганського та Донецького Інститутів післядипломної педагогічної освіти, Інституту модернізації змісту освіти МОН України.

Представники МТОТ передали навчальним закладам 24 комплекти макетів мін та вибухонебезпечних предметів (ВНП) – по три макети в кожному, для наочного навчання безпечній поведінці дітей і дорослих. Крім того, МТОТ представило присутнім Стандарт протимінної діяльності щодо інформування про мінну небезпеку, який громади східних регіонів зможуть застосовувати, аби зберегти життя і здоров’я мешканців.

“Безпека цивільного населення – наша спільна мета, тому Уряд України дуже уважно стежитиме за темою захисту людей, які проживають на територіях, забруднених мінами, вибухонебезпечними предметами, небезпечними залишками війни та боєприпасами, що не розірвалися. Всебічне інформування, навчання безпечній поведінці вже зараз може зменшити ризики і зберегти життя та здоров’я сотень людей. Ми запускаємо проект з громадами на сході, які проведуть масштабну кампанію по інформуванню населення про мінні загрози, що також передбачено Стандартом, розробленим МТОТ. Безпосередньо розмінування – лише один з компонентів цілого комплексу питань протимінної діяльності, таких як допомога постраждалим, маркування, облік і передача очищених територій, тощо. Але незважаючи на відсутність профільного законодавства, працювати потрібно вже зараз.”, – сказав під час виступу Вадим Черниш.

Міністр Вадим Черниш та Посол Швейцарії Гійом Шойрер також відвідали тематичний урок в загальноосвітній школі м. Слов’янськ, Донецької обл. Старшокласників навчали, як поводитися в умовах мінного забруднення на прикладі макетів мін та ВНП, за допомогою яких можна навчитися ідентифікувати небезпечний предмет навіть за незначними деталями.

“Кожен з вас може навчити безпечній поведінці своїх батьків та інших родичів, а також усіх, хто наражається тут на небезпеку ледь не щодня. Важливо знати про мінну небезпеку і навчати інших. Розвиток кожного з вас, розвиток громад та економічний розвиток територій сходу можливий лише в безпечному середовищі. Для цього необхідно вирішити цілий комплекс проблем і працювати консолідовано. Запевняю вас, що швейцарський народ й надалі допомагатиме українцям в цьому”, – зазначив під час спілкування з школярами Посол Гійом Шойрер.

Джерело

 

Автор