Санкції на часі. 06.11.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 06.11.2023.

1. Податкові надходження від продажу нафти та газу до бюджету рф у жовтні порівняно з вереснем подвоїлися.

– На думку Світового банку та інших економістів, доходи йдуть на фінансування війни в Україні.
– Якщо порівнювати з жовтнем минулого року, то доходи рф від продажу нафти та газу зросли приблизно на 25%.
– Стеля цін, запроваджена країнами Заходу на рівні $60, дедалі більше втрачає чинність.
– Станом на вересень тіньовий флот росії складався зі 180 танкерів. Найбільші покупці – Китай, Індія та Туреччина – не дотримуються західного обмеження цін.
– За даними S&P Global, зараз більше половини постачання російської нафти застраховано не в країнах G7. У січні цей показник був на рівні 35%.
– Нафта сорту Urals останнім часом продається за ціною близько $74 за барель. Ціновий розрив зі світовим стандартом Brent останнім часом сильно скоротився.

2. Ціни на нафту зросли зранку 6 листопада, оскільки провідні експортери – Саудівська Аравія і рф – заявили, що будуть дотримуватися додаткового добровільного скорочення видобутку нафти до кінця року, зберігаючи обмежену пропозицію.

– При цьому інвестори очікують посилення санкцій США щодо іранської нафти.
– Так ф’ючерси на нафту марки Brent виросли на 55 центів або на 0,65%, до 85,44 долара за барель до 07:00 за Гринвічем.
– Американська нафта марки West Texas Intermediate коштувала 81,14 долара за барель, подорожчавши на 63 цента або на 0,78%.

3. Росія значно збільшила експорт мазуту та вакуумного газойлю (VGO) до Індії.

– Індія скористалася доступністю дешевшої російської сировини та переробила її на паливо, яке потім експортується до Європи.
– Це дозволяє Індії скористатися ціновою перевагою та задовольнити попит Європи на продукти переробки нафти.
– Водночас зміна динаміки торгівлі дозволяє москві підтримувати стабільний і зростаючий дохід, незважаючи на всі санкції Заходу.
– Крім того, Індія стала великим експортером палива до Європи завдяки переробці російської сировини.
– За дев’ять місяців поточного року до Індії з рф вирушило 5,5 млн тонн мазуту, з січня по вересень 2022 року ця цифра становила лише 2,5 млн тонн.
– У вересні постачання мазуту та VGO з рф до Індії перебували на рівні 1,4 млн тонн, у серпні було лише 0,7 млн ​​тонн.
– Багато мазуту та вакуумного газойлю з РФ купували ОАЕ, Китай, Сінгапур та Малайзія. У ці країни надійшло 1,3 млн. тонн.
– Хорватія, яка має дозвіл на імпорт російського газойлю, наростила його постачання до 66 тис. тонн.
– Крім того, у вересні російські компанії відправили близько 160 тис. т. мазуту до Сенегалу, у цій країні він використовується для електрогенерації.

4. Китай остаточно виключив російських партнерів із проекту лайнера CR929, який розробляли з 2017 року, плануючи створити конкурента Boeing та Airbus.

– Китайський розробник літака – Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) – перестав згадувати росію як країну-учасницю проекту і тепер просуває літак місткістю 280 пасажирів як виключно китайську розробку.
– На авіасалоні в Ле-Бурже влітку 2023 новий літак також був представлений як власна китайська розробка.
– У 2022 році, після початку війни в Україні та запровадження західних санкцій проти російської авіагалузі, Китай вирішив відмовитися від усіх російських напрацювань у CR929 та замінити їх західними.

5. США та їх союзники обговорюють, як зробити управління тіньовим флотом рф та його розширення більш дорогим та складним для росії.

– Першим кроком портовим операторам було направлено список рекомендацій, який може збільшити витрати російських суден.
– Зокрема, пропонується вимагати від них доказів того, що їхня страховка дійсно повністю фінансово забезпечена, щоб дозволяти їм проходити через відповідні територіальні води.
– Крім того, розробляються нові заходи, які повинні змусити торговців нафтою дотримуватися вже введених обмежень.
– Більш жорсткі заходи щодо забезпечення дотримання санкцій змусять росію або продавати більше нафти в межах стелі, або витрачати більше на логістику для його обходу.
– Санкції США вже призвели до підвищення ставок фрахту, особливо від дій США щодо забезпечення режиму санкцій постраждав фрахт нафти з російських портів на Балтиці до Індії.

6. 127 британських компаній добровільно зізналися у порушенні британських санкцій проти росії.

– Явка з повинною та допомога у розслідуванні дозволяє компаніям знизити розмір штрафу.
– Управління виконання фінансових санкцій зазвичай намагається сильно не карати за такі помилки. При оцінці воно враховує пом’якшувальні фактори.

7. Чеська влада посилює боротьбу з компаніями, які порушують санкції ЄС проти росії, експортуючи та імпортуючи товари через треті країни.

– Чеська митниця виявила близько 40 випадків порушення режиму санкцій ЄС проти росії. Товари потрапляють до росії часто через Туреччину або пострадянські республіки.
– За даними місцевих ЗМІ, одна справа, яка зараз розслідується у Чехії, стосується незаконного експорту автомобілів до росії.
– Поліція також веде розслідування проти чеської компанії Labara, яка відправляла верстати, які можна використовувати для виробництва зброї, своїй дочірній компанії в росії через Туреччину.

Автор