Жим (не гімнастичне)

Іван Хом’як

У росіян серед керівників держав не більше десятка чи півтора топових прихильників. І тут за тиждень одного із них недострелюють, а інший гине в авіатрощі. Так, це схоже на випадковість.

Фіцо – це словацький Янукович. Зв’язки з бандюками, бандитські політичні методи, включаючи вбивства… Тож у людей у голові виникають прості ідеї, “якщо не можеш приборкати дракона, вбий його”.

Із Раїсі все ще складніше. Усі хотіли смерті Раїсі. Усі, крім росіян. Його смерті хотів старий Хаменеї. Дідусю-тирану 86 рочків, він не може вичухатися з пневмонії і без кінця капається в лікарні, з якої, може, й не вийде. А ще він хоче передати владу своєму сину. Для тих, хто не в темі, найвища влада в Ірані не в президента, а в аятоли. Аятола – це рахбар (те саме, що фюрер у нацистській Німеччині). Президент лише на другому місці по обсягу влади. Покійний президент також хотів стати аятолою, він навіть був п’ятничним імамом найбільшого міста свого клану. Однак, як шиїти, іранці віддали б перевагу сину аятоли, але то не факт. Шиїти вважають, що релігійна влада має передаватися за спадком. Наприклад, вони вважають законними наступниками пророка Мохамеда лише нащадків Алі ібн Абу Таліба – його двоюрідного брата і зятя. Тож передача влади від батька до сина виглядає для них кошерною. Однак, це Схід, а Схід – це війна кланів. Ісламські клани влаштували у рази більше різанини між собою, ніж із іновірцями. Тож клани хочуть найбільш вигідного їм аятолу, а не найбільш кошерного. Саме тому клан Хаменеї хотів смерті Раїсі. А ще є «Стражі ісламської революції» – гебісько-терористична організація, яка виконує за аятол і цивільну владу усю брудну роботу по підтримці теократичної тиранії, але не має повного контролю усіх владних і фінансових потоків. А хочеться ж. Можливо, пацанчикам стало нудно ходити по вулицях і лупцювати малих дівчаток за некошерний хиджаб і вони захотіли по дорослому гребти бабло. Оскільки двох їхніх лідерів прибрали американці та ізраїльтяни, то хтось амбітний у СІР захотів прибрати Раїсі. До речі, Раїсі був єдиним із владної верхівки Ірану суперприхильним до РФ. І клан аятол, і «Стражі…» вважали православний халіфат на чолі з Кирилом і Путіним нечистими, тими, хто не заслуговують на життя. Як би там не було, ця смерть теж виглядає умовно «природною».

Однак… Однак мені цікаво інше – чи відбувається повторюване стискання колових м’язів дистального кінця травної системи у Віктора Орбана на фоні доль схожих на нього прихильників Путіна?

Автор