Cтворено мапу дерусифікованих вулиць Києва, яка пояснює їхнє перейменування

Валерія Буняк / «MediaSapiens», Детектор медіа

Інтернет-журнал Bird in Flight створив інтерактивну мапу дерусифікованих вулиць Києва з історіями їхніх нових назв.

Після повномасштабного російського вторгнення нові назви у Києві отримали 287 проспектів, вулиць, провулків та площ. Зараз більшість перейменованих топонімів названі на честь місцевостей, військових, політиків, вчених, письменників, художників та багатьох інших діячів, не повʼязаних з СРСР чи Росією.

Наприклад, Червоноткацька вулиця тепер має назву Вінстона Черчилля, провулок Генерала Доватора назвали Дубовим, вулиця Пушкіна стала вулицею Євгена Чикаленка, а Тверський тупик тепер назвали Фортечним.

Деякі вулиці отримали назви на честь місцевості або тварин. Зокрема, провулок Генерала Доватора назвали Дубовим, вулицю Бориса Гаріна — Дачною, вулицю Травневу — Качиною, а 3-й провулок Крилова став Щучим.

Щоб дізнатися більше про дерусифіковані топоніми столиці, автори пропонують скористатися мапою, натиснувши на одну з вулиць. Після цього на екрані зʼявиться довідка, яка пояснює, як і чому саме так її перейменували.

У червні минулого року в додатку «Київ Цифровий» проводилося електронне рейтингове голосування про перейменування близько 300 міських топонімів, які потребують дерусифікації. Окрім цього, схоже опитування громадської думки щодо повернення історичних назв міським об’єктам провели у листопаді 2022-го.

Нагадаємо, 21 березня Верховна Рада ухвалила Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

У квітні президент України Володимир Зеленський підписав закон, який забороняє присвоювати українським географічним обʼєктам назви, що звеличують, пропагують або символізують Росію. 

Відзначимо, станом на грудень 2022 року близько 59% українців підтримали перейменування топонімів, назви яких пов’язані з Росією, Радянським Союзом та Російською імперією. Прихильників перейменування була більшість в усіх регіонах країни, окрім півдня.

Джерело

 

Фото: 112.ua

Автор