Вісті з фронтів. 15.05.2024

Костянтин Машовець

Повноцінний огляд буде завтра вранці. Сьогодні лише декілька слів про розвиток подій на Харківському операційному напрямку.

Ймовірно, генерал Буданов трохи поспішив із заявами про повну “стабілізацію”. Хоча, звісно, певне “гальмування” російських наступальних дій саме на Харківському операційному напрямку таки спостерігається.

– Очевидно, протягом минулої доби (або навіть, попередньої) противнику таки вдалося “зачепитися” за с. Бугруватка, просунувшись через ліс північніше селища, й він дуже близький до того, аби перерізати дорогу з боку с. Стариця на м. Вовчанськ в районі автомобільного мосту через річку Сіверський Донець, південніше села, нижче за течією, заказника.
– Також трохи прояснилася ситуація з самим Вовчанськом.

Ймовірно, передові підрозділи противника таки змогли “зайти до міста” з боку с. Гатище (це район вул. Терешкової). Але, наскільки я розумію, вони утримують там лише кілька будівель.
Просунутися по лівому берегу р. Сіверський Донець на південь від с. Гатище, у напрямку на с. Синельникове та с. Цегельне й, таким чином, обійти саме місто з заходу та південного заходу противнику так і не вдалося.

Тому, ймовірно, штурмувати м. Вовчанськ (якщо противник таки на це наважиться) йому доведеться майже “в лоб” – з боку того самого с. Гатище, вздовж дороги, яка веде від Вовчанська у бік кордону. Або, пробуючи прорватись через аеродром північніше міста, з боку с. Плетенівка. А це, очевидно, різко збільшить втрати противника, принаймні в його передових штурмових підрозділах.

– На іншій ділянці, очевидно, ЗСУ вибили противника з с. Зелене й “різко пригальмували” його просування з боку с. Лук’янці у бік с. Липці.

Так, противнику вдалося зайняти саме с. Лук’янці 2 доби тому, однак просунутися далі у південно-західному напрямку на с. Липці передовим підрозділам 18-ї мотострілецькій дивізії (мсд) противника не вдається.

Щодо с. Глибоке, то інформація там суперечлива. Одні стверджують, що селище зайняте противником “повністю”, інші, що противник контролює лише його північну частину. Але як би там не було, очевидно, що протягом минулої доби противник не мав там просування.

 

Фото: Оперативне командування “Захід”

Автор