Атаки російських дронів. Підсумки за два тижні травня

Олександр Коваленко / Інформаційний спротив

За перші два тижні травня 2024 року російські окупанти застосували 121 дрон-камікадзе Shahed-131/136, з яких 115 було збито. При цьому за другий тиждень було використано 48 дронів-камікадзе, що є одним із найнижчих показників інтенсивності застосування за 2024 рік і другу половину 2023 року.

Така низька інтенсивність вкотре доводить, що власне виробництво дронів типу Shahed на території рф готовою продукцією не забезпечує російську армію кількістю дронів-камікадзе, достатньою для системного, масового терору. На території росії немає масового, серійного виробництва замкнутого циклу, і вона продовжує залежати від Ірану в питаннях застосування та виробництва дронів Shahed.

Застосування fpv-дронів

Перші два тижні травня відзначилися нестабільністю щодо інтенсивності застосування fpv-дронів. Якщо раніше середній показник застосування fpv-дронів на добу в окупантів становив 150-200 одиниць, то у травні спостерігалися пікові сплески, зокрема, до понад 350 за добу 2 травня та понад 550 (!) за добу 3 травня.

Загалом середній показник застосування fpv-дронів у російських окупантів виходить на рівень 200-250 на добу, а загальна кількість використаних за два тижні травня перевищила 3 тисячі.

Застосування ББ “Ланцет”

Баражуючий боєприпас “Ланцет” також продемонстрував невеликий приріст інтенсивності застосування. Зокрема середній добовий показник прагне вийти за межі 10 одиниць на добу, а 3 травня взагалі було застосовано до 20 ББ “Ланцет”.

З іншого боку, були дні, коли ББ “Ланцет” застосовувався у кількості кількох і навіть двох штук за добу.

В результаті можна чітко простежити залежність застосування дронів Shahed від постачання контрабандних запчастин і готової продукції з Ірану. Спроби росіян наростити застосування fpv-дронів упираються у відсутність можливості вивести пікові показники у стабільний, системний характер. ББ “Ланцет” явно намагаються стрибнути вище голови, але поки що “сухожилля” рвуться.

До речі, пам’ятаєте репортаж на ТК “росія-1” про виробництво ББ “Ланцет”, і як тоді пропагандисти заявляли, що на місяць виробляють по 45 тисяч ББ “Ланцет”, а дехто 200 тисяч? Тоді деякі наші лідери суспільної думки підтримали цей наратив, заявивши не про десятки, а про тисячі ББ “Ланцет” на місяць! Я ж зазначав, за оцінкою показаних кадрів, виробництво може сягати сотень, але не тисяч. Станом на травень 2024 року показник застосування ББ “Ланцет” не вибивається до чотиризначного показника, від слова ніяк.

Джерело

 

На заставці: Баражуючий боєприпас зс рф “Ланцет”. Фото: скриншот відео

 

Автор