ГТС України готова до сценарію «нульового транзиту»

В рамках підготовки до опалювального сезону 2019/2020 Укртрансгаз завершив модернізацію п’яти компресорних станцій (КС) для роботи в реверсному режимі.

Це дає можливість, у випадку часткової чи повної зупинки транзиту, забезпечувати безперебійне газопостачання для українських споживачів східних і південних регіонів шляхом транспортування блакитного палива з європейських країн і з підземних газосховищ на заході України.

На компресорних станціях «Хуст», «Богородчани», «Гусятин», «Бар», «Олександрівка» побудовано нові обв’язки, за рахунок яких вдалось розширити можливості ГТС для оперативного перерозподілу газових потоків та оптимізувати технологічні витрати блакитного палива при роботі станцій в реверсному режимі.

В січні 2009 року через провокаційні дії Газпрому українська ГТС вже була змушена працювати в умовах відсутності транзиту. На той момент штатних можливостей переключення на реверсний режим не було, і для проходження газової кризи була реалізована тимчасова схема газопостачання «захід-схід».

Станом на сьогодні Укртрансгаз впровадив всі необхідні технічні і регламентні рішення для створення надійної реверсної схеми, вона готова до функціонування в штатному режимі і може бути активована відразу при необхідності.

Джерело