Андрій Парубій у ході робочого візиту до Польщі взяв участь у Конференції «Європа Карпат» (фото)

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у ході робочого візиту до Польщі взяв участь у Конференції «Європа Карпат» у м. Криниця Здруй. Вітаючи учасників форуму, Глава Українського парламенту наголосив, що для України європейський вектор – це важливий цивілізаційний вибір.

«Революція Гідності відбувалася під блакитно-жовтими прапорами України і Європейського Союзу, і хлопці йшли під ними на барикади та смерть», зазначив він і додав, що «європейський вибір для України – це дуже філософська і концептуальна лінія, напрямок нашої зовнішньої політики».

За його словами, сьогодні Україна, як і раніше, «дає оптимізм, захищаючи кордони не тільки України, а й всього Європейського простору від наймогутнішої мілітарної сили на континенті – Російської Федерації, Російської імперії і водночас проводячи реформи – дуже складні, непрості, але фундаментальні».

А.Парубій повідомив, що вчора Верховна Рада переважною більшістю підтримала освітню реформу.

Голова Парламенту окреслив найголовніші виклики, які стоять перед Європою, перед Європейським Союзом.

Ключовим викликом А.Парубій назвав безпеку. «Безпека в сучасному світі – це щось набагато більш широке, аніж просто мілітарна. Україна відчула на собі, яким може бути вплив на державу – не тільки мілітарними засобами, а й іншими. Безпека – це і мілітарна, і інформаційна, і енергетична, а також і в багатьох інших сферах суспільного буття і державотворення», – підкреслив він і додав, що без вирішення питань безпеки буде важко обмірковувати і приймати рішення з будь-яких інших питань.

На переконання Голови Верховної Ради, російські танки і російські військові не зайшли б на територію України, якби усі разом дали адекватну відповідь на події в Грузії. Водночас, він наголосив, що Європа змогла об’єднатися, зокрема, в питаннях санкцій – «це важливий позитив».

А.Парубій висловився за необхідність загальної скоординованої системи безпеки, яка має стосуватися всього європейського простору. У цьому контексті він зазначив, що «ключовий Альянс, який може забезпечити безпеку, – це НАТО», і нагадав, що Верховна Рада цієї весни ухвалила важливе рішення про пріоритет для України щодо вступу до НАТО». «Ми дуже розраховуємо, що всі наші партнери і в регіоні, і на всьому просторі Європи зроблять усе можливе, щоб цей стратегічний напрямок був реалізований», – наголосив Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради повідомив, що підтримка НАТО в Україні за останні три роки зросла майже в чотири рази, і сьогодні більшість українців підтримують ідею вступу України до НАТО. Він висловився за створення єдиної інформаційної позиції європейського континенту – «це має бути адекватною відповіддю на інформаційну безпеку, бо інформаційна війна, яка системно ведеться Путіним, ведеться не тільки проти України, а й проти Європи, і у великій мірі спрямована на розкол Європи і кризу в Європі».

Торкаючись питання енергетичної безпеки, А.Парубій наголосив, що «Північний потік 2 – це є спосіб впливу Російської Федерації на Україну, спосіб тиску на розкол Європи». На його переконання, необхідно зайняти одну уніфіковану позицію проти реалізації подібних енергетичних проектів, «бо енергетична безпека і енергетичний тиск – це один із ефективних важелів, який РФ традиційно використовувала для тиску і на Україну, і на ЄС».

Підсумовуючи, Голова Українського Парламенту зазначив, що «безпека і адекватна спільна системна відповідь на питання безпеки є ключовим завданням, яке сьогодні стоїть перед усім Європейським Союзом».

Джерело