Світ 4 березня. Результати дня:

Iliya Kousa

Битва за нафту в Лівії, новий лідер опозиції у ДРК, дипломатичний скандал у Малайзії, збільшення витрат на оборону в КНР, політична криза в Північній Ірландії, страти в Йорданії, арешт «терористів» у Бахрейні та багато іншого.

Африка:

– Фелікс Тсишекед – син померлого лідера об’єднаної опозиції Демократичної Республіки Конго Етьєна Тсишекеда – обраний новим лідером опозиції, і таким чином представлятиме опозиційні сили на переговорах з президентом країни Джозефом Кабілою.

– 110 людей стали жертвою голоду в регіонах Сомалі, уражених страшною посухою.

– У Лівії активізувалися бойові дії навколо нафтових терміналів країни. Бойовики з ісламістської коаліції «Бригади оборони Бенгазі» атакували позиції підрозділів «Лівійської національної армії» у місті Рас Лануф. Війська ЛНА, лояльні уряду національної єдності з Тобрука, відбили перший напад. Нафтові термінали Лівії зосереджені у так званому «нафтовому півмісяці» – чотирьох основних портових міст, через які вивозиться нафта. Це Рас Лануф, Зуейтіна, Брега та Сідра.

Америка: 

– Президент США Дональд Трамп звинуватив свого попередника Барака Обаму у несанкціонованому прослуховуванні своїх телефонів у нью-йоркському «Трамп-Тауері». При цьому він пообіцяв звернутися до суду.

– У віці 74 років помер екс-президент Гаїті Рене Преваль. Він був першим в історії країни демократично обраним президентом. Він обіймав цю посаду з 1996 по 2001 роки, та з 2006 по 2011 роки.

Азія: 

– Рі Чен Чоп – громадянин КНДР, якого підозрювали в убивстві Кім Чен Нама – брата лідера Північної Кореї, звинуватив владу Малайзії у змові проти КНДР. Зокрема, за його словами, його затримання в Малайзії були частиною «плану Куала-Лумпура по дискредитації Північної Кореї». Днем раніше, Рі Чен Чопа суд відпустив через недостатню кількість доказів його причетності до вбивства. Зараз його готуються депортувати до КНДР.

– Малайзія оголосила посла КНДР в країні «персоною нон грата» через його нібито причетність до вбивства Кім Чен Нама – брата лідера КНДР Кім Чен Ина. Раніше, Кан Чхоль звинуватив Малайзію у змові з Південною Кореєю та заявив, що це їхні спецслужби вбили Кім Чен Нама. Офіційний Куала-Лумпур вимагав вибачень, але посол відмовився це робити.

– Китайська влада ухвалила рішення збільшити оборонний бюджет одразу на 7% у 2017 році. Таким чином, він складе 1,3% ВВП країни. Військовий бюджет КНР вважається другим у світі після США за об’ємом видатків. Рішення про збільшення бюджету прозвучали за кілька днів після того, як аналогічну заяву зробив президент США Дональд Трамп.

– Родини пасажирів рейсу MH370 авіакомпанії «Malaysia Airlines» розпочали збір коштів на приватні пошуки решток літака. Пасажирський авіалайнер зник з радарів 3 роки тому. Рятувально-пошукові операції Австралії, Малайзії та Китаю не дали результатів. Більшість експертів схильні вважати, що літак розбився в Індійському океані.

– Майже мільйон людей вийшли на вулиці Сеула у Південній Кореї, вимагаючи відставки президента Пак Кин Хе.

Європа: 

– Німецький автомобільний концерн «Daimler» ухвалив рішення відкликати понад мільйон автомобілів «Mercedes-Benz» через ризики займання двигунів. За повідомленням компанії, вони зафіксували 51 випадок займання двигуна.

– За результатами дострокових виборів до регіонального парламенту Північної Ірландії у Сполученому королівстві, про-британська Демократична юніоністська партія зберегла найбільшу кількість місць. Втім, майже аналогічний результат отримала націоналістична партія «Шин Фейн», яка виступає за вихід зі складу Великої Британії. В них буде на один мандат менше. Явка виборців склала 64,8%, і це рекорд з 1998 року, коли було підписано «Угоду страсної п’ятниці». Вона заклала фундамент нинішнього політичного устрою Північної Ірландії. Згідно договору, політичні суперники в парламенті зобов’язані формувати коаліційний уряд та вирішувати питання компромісом. Дострокові вибори були оголошені у зв’язку з розвалом коаліції. Тепер, юніоністи та члени «Шин Фейн» мають протягом 3 тижнів сформувати уряд. Якщо цього не станеться, може бути відновлене пряме управління регіоном з Лондона.

– У Великій Британії тисячі людей вийшли на вулиці Лондона проти планів уряду скоротити державні видатки на Національну систему охорони здоров`я.

– У Молдові співробітники Національного центру з боротьби з корупцією затримали колишнього голову Національного банку Молдови Леоніда Талмача за підозрою у шахрайстві.

– В Україні у лікарні Феофанії НАБУ та САП затримали голову Державної фіскальної служби Романа Насірова за підозрою у зловживанні службовим становищем у так званій «газовій справі Онищенка».

Близький Схід: 

– Одразу 15 людей були страчені за вироком суду в Йорданії. З них десятеро – за звинуваченням у тероризмі та п’ятеро – за скоєння тяжких злочинів. Серед страчених й вбивці письменника-християнина Нагіда Хаттара у 2016 році.

– Один з лідерів терористичної організації «Аль-Каїда» Усама Хайдар був знищений повітряним ударом американського БПЛА на півдні Ємену.

– У Бахрейні 25 людей затримані поліцією за підозрою у «створенні терористичної організації», пов’язаної нібито з Іраном. 16-м людям вже оголосили підозру в тероризмі.

– Сирійський бойовий літак МіГ-23 розбився на території Туреччини через технічні проблеми. Пілот катапультувався. Його місцезнаходження точно невідоме.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» ще п`ять населених пунктів на сході провінції Алеппо. Таким чином, кількість звільнених селищ в цьому регіоні сягнула 102, починаючи з 17 січня.

– Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» 2 км території східніше аеропорту Пальміри на сході провінції Хомс. Таким чином, вони зуміли забезпечити повний контроль над летовищем. Зараз урядові сили наступають на зерносховища під Пальмірою. Поки терористи їх контролюють, вони мають можливість знову штурмувати місто зі сходу.

– Терористи «Ісламської держави» розпочали контрнаступ на позиції іракських військ у західному Мосулі. Десятки смертників атакували урядові війська у кварталах Ваді Хаджар, Ат-Тайран та Аль-Маамун. Іракські війська відбили напад. 30 бойовиків сил «ІД» знищені.

– Турецька армія перекинула бронетехніку та війська через сирійський кордон на північ Сирії до позицій курдів. Це сталося після того, як президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступна ціль турецьких військ – місто Манбідж, підконтрольне курдам.

– Місцева громада єзидів закликала курдів припинити міжусобні зіткнення в Іраку та зосередитися на війні з «Ісламською державою». Конфлікт виник напередодні між турецькими курдами та іракськими «пешмерга» через приязні відносини останніх з Анкарою.

Автор