Продовження ресурсу Іл-76 не в російської організації-розробнику може мати негативні наслідки для України

Експлуатанти, організації з технічного обслуговування і організації-утримувачі додаткового сертифіката типу обговорили питання підтримання льотної придатності повітряного судна типу Іл-76 на робочій нараді в Державіаслужбі, яку провів голова відомства Олександр Більчук.

Зокрема центральним питанням порядку денного було визначення наслідків, що можуть мати місце для експлуатантів Іл-76 зокрема та держави Україна в цілому в разі продовження ресурсів або авторського супроводу не розробником, а українським підприємством, а також попит на таку послугу.

Учасники наради висловили переконання, що при виконанні міжнародних польотів критично важливим є внесення інформації щодо підтримання льотної придатності повітряного судна до інформаційного реєстру організації-розробника, що буде неможливим у разі звернення до послуг українського підприємства.

Так, при здійсненні перевірок в рамках програми SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft), інспектори перевіряють льотну придатність, документи, відкривають сайт розробників і дивляться, чи є там рішення про продовження ресурсів планера літака. Відсутність такої інформації призводить до зупинки літака та економічних втрат експлуатанта.

Більше того, зауваження інспекторів до конкретного експлуатанта негативно впливають на загальний коефіцієнт SAFA України, що може призвести до негативних економічних та політичних наслідків.

Учасники наради висловили готовність і надалі виконувати вимоги ІКАО щодо підримання льотної придатності та виробити консолідовану позицію (за/проти) щодо порядку продовження ресурсів літака типу Іл-76.

Джерело

Автор