Україна отримала міжнародну відзнаку за досягнення у відкритті кінцевих бенефіціарних власників компаній

Під час міжнародної конференції з питань транспарентності бенефіціарної власності, яка у ці дні проходить у Джакарті (Республіка Індонезія), Україну відзначили за значний прогрес і досягнення у відкритті кінцевих бенефіціарних власників компаній. Нагороду від організаторів конференції ініціативи EITI (Ініціатива прозорості видобувних галузей) отримала заступник міністра юстиції Олена Сукманова, яка представляє Україну на цьому заході.

«Ми отримали нагороду як найпрогресивніша країна у відкритті бенефіціарних власників компаній і розробки законодавства у цій сфері. Це велика честь, що досягнення України визнано на міжнародному рівні», – зазначила Олена Сукманова. За її словами, під час конференції всі учасники з великим захопленням говорили про прогрес України, адже таких досягнень не має ще жодна країна, окрім Великої Британії.

Вона додала, що Україна першою в Європі на законодавчому рівні зобов’язала всі без винятку компанії вказувати кінцевих власників бізнесу: «Корупція найбільше боїться публічності та прозорості. Саме відкритість інформації про бенефіціарів є реальним запобіжником корупційних дій». Заступник міністра нагадала, що у травні цього року Україна першою серед європейських країн підписала меморандум щодо приєднання до глобального реєстру бенефіціарів, а вже у серпні відкрила дані про бенефіціарів компаній у форматі відкритих даних. «Ми стали першою країною, яка імплементувала наш реєстр бізнесу до цього глобального реєстру», – зазначила Олена Сукманова.

Довідка: Конференція EITI «Розкриття бенефіціарної власності – поділяючи практику, будуючи систему» проходить з 23 по 24 жовтня у м. Джакарта, Індонезія. Конференція об’єднала понад 300 представників: членів урядів, які працюють над реформами у сфері бенефіціарної власності, а також експертів з питань бенефіціарного права задля забезпечення обміну досвідом та презентації кращих практик у цій сфері. EITI (The Extractive Industries Transparency Initiative ) – це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт, який впроваджується у 52 країнах світу та включає такі країни, як США, Норвегія, Велика Британія, Німеччина тощо. Він передбачає забезпечення прозорості в управлінні природними ресурсами країни і розкриття державних доходів від видобувного сектора, у першу чергу для компаній нафтогазового, а також вугільного та залізорудного секторів.

Джерело

Автор