В Київському гарнізоні ДСНС України відтепер є кінологічна служба (фото, відео)

Сьогодення вимагає бути готовими до будь-яких надзвичайних ситуацій і вміти швидко та професійно їм протистояти. Статистика показує, що під час надзвичайних ситуацій у завалах (на вул. Б.Хмельницького в 2016 році та в Голосіївському районі цього року) на вагу золота кожна хвилина, адже від правильних дій залежить життя людини. Саме тому, на базі Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України в м.Києві рік тому було прийнято рішення створити кінологічну службу.

Зараз у підрозділі є два кінолога та дві собаки – Альфа та Цезар. Лариса та Віталій – професійні кінологи, які щодня виховують цих двох собак та навчають найважливішим навичкам. Протягом чотирьох місяців з березня по липень 2017 року кінологи проходили додаткове навчання в одному з найбільших кінологічних центрів в Міжрегіональному центрі швидкого реагування Кінологічному центрі ДСНС України в м.Ромни.
Собак виховують для двох основних відповідальних місій – пошук людей у завалах та пошук людей в місті. Тому і дресирування є багатоетапним, собак вивозять на тренування до зруйнованих будівель, щоб в майбутньому це не було новим, а також, виводять в місто для соціалізації.

Цікаво, що ці цуценята німецької вівчарки з різних областей, але народились в один день – 5 жовтня їм виповнюється 2 роки. Альфа та Цезар вперше були залучені під час проведення навчань до Дня рятівника 15 вересня 2017 року.

Наразі, собак тренують та готують до атестації, щоб поставити в бойовий розрахунок для чергування.
Собаки під час пошуку людей на завалах відіграють дуже важливу роль, адже саме вони можуть підказати рятувальникам, де шукати людину і зробити це максимально швидко.

У підрозділі по штату має бути три собаки та три кінологи, тому є плани на розвиток та розширення кінологічної служби. Також, є багато планів щодо облаштування дресирувальних площадок.

Джерело

Автор