Як уряд збирається уникнути дефолту вже цієї осені?

Ніна Южаніна

Чим ближче до дати погашення комерційного державного боргу, тим актуальніше постає питання: як саме уряд збирається уникнути дефолту вже цієї осені?

З’явилась нова стаття у WSJ, вирішила ще раз проговорити цю проблему/завдання, оскільки робила аналіз державного боргу станом на 01.06.2015 р. і на сьогодні для порівняння ситуації та можливих її варіантів.

Нагадую, на початку повномасштабного вторгнення власники єврооблігацій погодились на 2 роки відстрочити всі боргові виплати. Цей час минув, і перші виплати мають бути проведені у вересні.

Усього євробонди складають більше 18% (22,7 млрд доларів) від боргу України, 2.3 млрд з яких Україна мусить виплатити приватним фондам кредиторів до кінця 2024 року.

У цій справі є три основні сторони: Україна, власники українських єврооблігацій та наші міжнародні партнери, які фінансують Україну і допомагають у фінансових перемовинах щодо комерційного боргу.

Розберемо, яка позиція кожної зі сторін, і яких домовленостей ми можемо очікувати.

Україна обов’язково має провести реструктуризацію цього боргу – це є вимогою МВФ для надання подальшої допомоги. До того ж суверенний борг України оцінюється в 73% від ВВП, що є критичним показником для нашої фінансової безпеки.

З різних джерел можна зробити висновки, що український уряд розглядає такі варіанти реструктуризації:

  1. ВВП-варанти в обмін на списання частини боргу (джерела говорять про списання приблизно 15 млрд доларів) – за аналогією з «реструктуризацією Яресько» в 2015 році;
  2. нові реструктуризовані облігації під заставу міжнародних кредиторів, які виплачуватимуться пізніше;
  3. виплата боргу не з українського бюджету, а з заморожених російських активів.

Частина міжнародних кредиторів, серед яких вагому роль відіграє і фонд BlackRock, що керуватиме американськими інвестиціями у відбудову України, вже сформували комітет кредиторів і найняли юристів.

Вони також позитивно ставляться до концепції виплат боргу із заморожених російських активів та до списання частини боргу.

Проте кредитори наголошують на тому, що так чи інакше виплати мають початися уже восени.

Натомість міжнародні партнери дуже хвилюються, що Україна виплачуватиме борги з коштів американських і європейських платників податків, виділених Україні для соціальних цілей.

Ідею передачі Україні заморожених російських активів для налагодження виплат по комерційному боргу в міжнародному середовищі також наразі не поділяють.

Тож найбільш оптимальний сценарій там вбачають у відстроченні виплат за боргом ще на декілька років.

До цієї справи прикуто увагу іноземних урядів і міжнародних видань.

Натомість наше Міністерство фінансів цю інформацію ніяк не коментує.


Автор