Україна та Румунія домовилися напрацювати спільний документ щодо імплементації нового Закону України «Про освіту»

11 січня 2018 року Міністр закордонних справ України здійснив робочу поїздку до м.Чернівці, в рамках якої провів робочу зустріч із Міністром закордонних справ Румунії Теодором Мелешкану.

Керівники зовнішньополітичних відомств обговорили актуальні питання порядку денного українсько-румунських міждержавних відносин. Сторонами досягнуто домовленості напрацювати спільний документ щодо імплементації нового Закону України «Про освіту», зокрема його 7 статті, яка стосується використання мов у навчальному процесі.

Спільно з офіційними чинниками румунської сторони проведено зустріч з представниками румунської громади, керівниками та викладачами румуномовних навчальних закладів області. В ході зустрічі обговорено шляхи врахування рекомендацій Венеціанської комісії стосовно статті 7 освітнього закону.

Сторонами також обговорено питання розвитку прикордонної інфраструктури на українсько-румунському державному кордоні. У цьому контексті українською стороною повідомлено про намір відкрити у першій половині 2018 року пункти пропуску через українсько-румунський державний кордон «Красноїльськ» та «Дяківці», підкреслено необхідність відкриття пішохідних пунктів пропуску по всій протяжності кордону.

Міністри закордонних справ України та Румунії спільно з керівниками освітніх міністерств освіти України та Румунії взяли участь в урочистому відкритті в с.Йорданешти Чернівецької області новозбудованої загальноосвітньої школи з румунською мовою викладання, та вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблого на сході України буковинця Володимира Анадиба.

Сторони також відвідали румуномовний Карапчівський ліцей ім. Міхая Емінеску.

Джерело