Президент доручив розробити план заходів з розвитку Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр»

Президент Петро Порошенко підписав Указ, яким утворено Організаційний комітет з питань перспективного розвитку Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», та затвердив його персональний склад.

Як зазначається в документі № 331/2017, метою акта є увічнення пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру, вшанування пам’яті жертв інших злочинів, скоєних нацистами та їх союзниками на території України під час Другої світової війни, запобігання повторенню злочинів проти людяності.

Співголовами Організаційного комітету є Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та Глава Адміністрації Президента України Ігор Райнін. Передбачається, що співголови оргкомітету можуть у разі потреби вносити зміни до його персонального складу, утворювати робочі групи для забезпечення його діяльності, залучати до роботи в ньому представників органів виконавчої влади, наукових установ, громадських об’єднань, а також вітчизняних та іноземних учених, експертів.

Кабінет Міністрів має забезпечити розроблення на основі пропозицій оргкомітету та затвердити у тримісячний строк план заходів з перспективного розвитку Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». Зокрема, передбачити проведення в установленому порядку міжнародного конкурсу проектів меморіального комплексу Заповідника, забезпечити завершення роботи з уточнення меж та зон охорони Заповідника, опрацювати питання щодо можливості їх розширення, а також уточнення переліку пам’яток, інших об’єктів, що знаходяться на його території.

Також має бути опрацьовано питання створення музею історії Бабиного Яру та інших об’єктів з увічнення пам’яті жертв Голокосту, пам’яті жертв інших злочинів, скоєних нацистами під час окупації міста Києва та населених пунктів України щодо мирних жителів, військовополонених, учасників українського визвольного руху.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №331/2017. Про додаткові заходи щодо перспективного розвитку Національного історико-меморіального заповідника ’’Бабин Яр”

Джерело

Автор