Світ 4-5 січня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Справа вбитого палестинця в Ізраїлі, політична криза в Гамбії, мирна угода в ДРК, скандальне відео в Колумбії, початок битви за «Obamacare» у США, слухання по кібер-безпеці у Сенаті США, геноцид у М’янмі, арешт екс-прем’єра Косова у Франції та багато іншого.

Африка:

– Начальник Генштабу Гамбії виступив на захист президента країни Яхья Джамме. Він заявив, що захищатиме його та країну у випадку військового вторгнення з боку країн регіону. Про можливість військової операції з метою усунення Джамме висловлювалися кілька держав-членів Африканського Союзу. Також президент почав збирати армію найманців з числа бойовиків країн Західної Африки для протидії можливому нападу. Опозиція на чолі з Адамом Берроу закликає Джамме йти у відставку, оскільки він програв президентські вибори 1 грудня. Натомість, глава держави, хоча й спершу визнав поразку, відкидає всі звинувачення та не визнає результатів виборів. Його апеляція з цього приводу буде розглянута у Верховному суді 10 січня. Напередодні, голова ЦВК, який оголошував результати виборів, втік з країни через погрози на його адресу.

– Група депутатів парламенту Уганди надіслала запит до Міжнародного кримінального суду із проханням провести розслідування фактів скоєння воєнних злочинів силами безпеки Уганди у регіоні Рвензоні під час сутичок з місцевими. Як відомо, тоді 62 людини загинули, коли військові та поліція вступили в сутички із представниками місцевих племен, які протестували проти уряду. Натомість, депутати стверджують, що сили безпеки розстріляли понад 200 людей і приховують ці злочини.

– Мирна угода про розв’язання політичної кризи в Демократичній Республіці Конго була укладена в Кіншасі. Вона передбачає проведення президентських виборів до кінця 2017 року, відставку президента Джозефа Кабіли та організацію «м’якої» передачі влади. Рада Безпеки ООН привітала резолюцію та ухвалила одноголосне рішення про її підтримку. Втім, президент країни поки не підписав договір. Криза спалахнула восени 2016 року, коли ЦВК країни перенесла президентські вибори з листопада на 2018 рік через «проблеми з логістикою». Президент Джозеф Кабіла, термін повноважень якого завершився 19 грудня, відмовився йти з посади. Опозиція організувала протести. Десятки людей загинули у сутичках між мітингувальниками та силами безпеки.

– В Єгипті поліція затримала чотирьох людей за підозрою у причетності до теракту в соборі св. Петра в кварталі Аббасійя в Каїрі, який стався 11 грудня 2016 року. Тоді, смертник підірвав себе в коптському православному соборі під час літургії. 26 людей загинули, понад 50 зазнали поранень. Єгипетські правоохоронці шукають головного підозрюваного – Мухаба Мустафу Ас-Саєда Аль-Касема – терориста «Ісламської держави», відомого як «Доктор».

– Близько 50 терористів «Боко Харам» з угруповання, яке діє у районі Діффа у Нігері, здалися урядовим військам.

Америка:

– Президент США Барак Обама прибув до Конгресу та обговорив з лідерами демократів план захисту своєї реформи охорони здоров’я «Obamacare». Республіканці заявили, що мають намір скасувати цей закон вже на найближчому засіданні парламенту. Щоправда, єдності серед них – немає. Одні виступають за негайне скасування реформи. Інші – за обережну поступову заміну її іншою системою. Зокрема, новообраний віце-президент США Майкл Пенс та спікер Палати представників США Пол Райан закликали до м’якого переходу від «Obamacare» протягом кількох тижнів або місяців.

– Сенатор-республіканець Ліндсі Грем запропонував запровадити проти РФ нові санкції у зв’язку з ситуаціями в Україні та Сирії. При цьому він зауважив – це станеться попри бажання новообраного президента США Дональда Трампа. Також він пригрозив, що не підтримає пропонованих Трампом на ключові посади політиків, якщо той не визнає факт втручання РФ в систему виборів у листопаді 2016 року.

– Номінований на посаду державного секретаря США, колишній голова нафтогазової компанії «ExxonMobil» Рекс Тіллерсон заявив, що розірве усі зв’язки з компанією перед вступом на посаду.

– У США у Вашингтоні відбулися слухання у комітеті з питань озброєння та національної безпеки Сенату США, очолюваного республіканцем Джоном Маккейном. Основна тема слухань – втручання РФ в систему виборів під час президентських перегонів у листопаді 2016 року. Сенатори-члени комітету заслухають доповіді директора Агентства з національної безпеки Майкла Роджерса, директора Служби з національної розвідки Джеймса Клеппера та заступника міністра оборони з питань розвідки Марселя Леттра. Також політики зададуть їм питання, пов’язані із фактами втручання російських хакерів у процес голосування. Слухання мають пролити світло на питання, чи дійсно Росія втрутилася у систему виборів, в чому її звинувачує адміністрація Обами. Натомість, в це не вірить новообраний президент США Дональд Трамп. Він отримає копію результатів слухань наступного дня.

– У мережі з’явилося відео, на якому співробітники миротворчої місії ООН в Колумбії танцюють разом із бойовиками антиурядового угруповання «ФАРК» на новорічній вечірці. Колумбія висловила протест та закликала ООН «дотримуватися нейтральності». Миротворча місія ООН в країні покликана контролювати процес демобілізації бойовиків «ФАРК» та їх реінтеграції в суспільство.

– Вкрай рідкий скам’янілий плід рослини знайшла група археологів у Патагонії на півдні Латинської Америки. За приблизними підрахунками вчених, його вік – 52 мільйони років.

Азія:

– У турецькому місті Ізмір група бойовиків напала на будівлю суду. Спершу, замінований автомобіль вибухнув поблизу будівлі. Згодом, двоє озброєних автоматами чоловіків намагалися вдертися всередину будівлі суду. Одного – застрелила охорона. Іншому – вдалося втекти. В місті оголосили антитерористичну операцію. Неподалік місця події, правоохоронці виявили схованку зі зброєю. Раніше, в Ізмірі поліція затримала 20 осіб за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави».

– У Туреччині – перший вирок у справі про спробу невдалого військового перевороту 15 липня. Двох офіцерів жандармерії засудили до довічного ув’язнення за звинуваченням у «порушенні Конституції». Саме під таким формулюванням турецька влада судить всіх учасників заколоту. Суд постановив, що полковник Мурат Кочак та майор Мурат Їлмаз, які є командувачами бази жандармерії в східному місті Ерзурум, допомагали учасникам перевороту логістикою та наказали силам, лояльним заколотникам, зайняти основні блокпости в місті для захоплення об’єктів критичної інфраструктури.

– На Філіппінах група ісламських бойовиків штурмувала в’язницю на сході країни. В результаті нападу 150 засуджених змогли втекти. У перестрілці загинули шестеро в’язнів та один охоронець. Нападників шукають.

– Уряд М’янми опублікував результати розслідування фактів вбивств військовими представників мусульманської народності рохінджа в штаті Ракхейн. У своїй доповіді, уряд заявив, що не знайшов підтвердження фактів геноциду народності рохінджа, який нібито був скоєний військовими протягом останніх років. Рохінджа – це мусульманська меншість, яка проживає у М’янмі. Це найбільш дискримінована соціально-етнічна група у світі. Уряд країни не вважає їх окремим народом, а лише нащадками «переселенців» з Бангладеш, які колись незаконно перетнули кордон. Через це у штаті Ракхейн постійно відбуваються сутички між військовими та бойовиками з числа представників рохінджа.

– За даними спецслужб Південної Кореї, близько 1,4 тисяч громадян КНДР перебралися на територію Південної Кореї протягом 2016 року.

Європа:

– Колишній посол Великої Британії в РФ Тім Берроу призначений новим послом країни в ЄС. Він замінить на посаді посла Айвена Роджерса, який подав у відставку два дні тому. Роджерс критикувався багатьма депутатами за те, що різко висловлювався щодо виходу Британії з ЄС. Подаючи у відставку, він заявив, що Лондон не має «досвіду переговорів для виходу з ЄС». Раніше, він попереджав, що Британії необхідно буде 10 років, щоб укласти новий торговий договір з Євросоюзом. Новий посол Берроу також не є великим прихильником виходу країни з організації.

– Королева Швеції Сільвія заявила в інтерв’ю місцевій газеті, що вірить в існування у своєму палаці в Стокгольмі привидів та часто спілкується з ними. Аналогічну заяву зробила й сестра короля – принцеса Крістіна. Вона визнала, що відчуває потойбічну присутність в королівському палаці. Обидва інтерв’ю показали в документальній стрічці про історію будівлі. Палац Дроттнінгхольм був зведений у XVI столітті королем Юханом III для своєї дружини Катерини Ягеллонки. Згодом, палац згорів і був відновлений лише рік потому. Протягом більшої частини XIX століття там ніхто не жив. А офіційною резиденцією шведських королів Дроттнінгхольм знову став у 1981 році.

– Француз Робер Маршан, якому 105 років, встановив спортивний рекорд у своїй віковій категорії «100-105 років» під час велосипедних змагань у Парижі. Тепер Маршан – чемпіон у своїй категорії. Цей титул він зберігає за собою з 2012 року.

– Білорусь підвищила тарифи на транспортування нафти через свою територію майже на 11%. Зміни вступлять в силу з 1 лютого. Ще у жовтні офіційний Мінськ заявив, що хоче підвищити тарифи одразу на 50%. Однак після протесту з боку Росії, пропозиція впала до 20%. Згодом, Кремль запропонував підвищити тарифи на 5,8% для трубопроводів «Гомельтранснефть Дружба» та на 11% для трубопроводів «Полоцктранснефть Дружба».

– У Франції поліція затримала колишнього прем’єр-міністра Косова Рамуша Харадіная за запитом Сербії. Його арештували в аеропорту на сході країни. Зараз вирішується питання, чи видаватиме Франція Харадіная сербській владі. Остання вважає його винним в скоєнні воєнних злочинів під час війни 1990-х років в колишній Югославії. Тоді Харадінай очолював збройні формування косовських албанців та був начальником штабу антиурядового угруповання «Армія визволення Косова». Його двічі судив Міжнародний кримінальний суд – у 2010 та у 2012 роках. Однак обидва рази його виправдали. Свою вину екс-прем’єр спростовує.

– На півночі Німеччини сталася найбільша за останні 10 років повінь. Затопило всі міста від Кіля до Узедома на кордоні з Польщею. Цьому сприяли вітри та безперервні дощі. Найбільше постраждали міста Росток та Штральзунд, де рівень води піднявся на майже 2 метри.

– Міноборони Великої Британії уклало контракт на суму в 37 мільйонів доларів для створення прототипу лазерної зброї. Основна мета проекту – зрозуміти, чи може спрямований потік енергії дати військову перевагу над противником. Демонстрація перших прототипів планується вже у 2019 році. Контракт уклали одразу з кількома європейськими компаніями, які будуть працювати спільно.

– Німецька прокуратура повідомила, що берлінський терорист Аніс Амрі, який здійснив теракт на різдвяному ярмарку 19 грудня, шукав прилади для виготовлення вибухівки та планував купити великокаліберну зброю. Влада підозрює, що він мав намір скоїти масове вбивство. Також поліція виявила, що Амрі був безпосередньо пов’язаний із «терористом №1» в Німеччині – проповідником Абу Валаа, який є «офіційним представником Ісламської держави» у ФРН. Саме під його впливом тунісець почав планувати теракт в Берліні, який забрав життя 12 людей.

Близький Схід:

– Військовий суд в Ізраїлі визнав сержанта Елора Азарію винним в убивстві пораненого палестинця. Суд постановив, що Азарія застрелив пораненого араба через помсту за те, що той напав на його товаришів. При цьому сам палестинець жодної загрози сержанту не представляв, оскільки був важко поранений та лежав на землі – йдеться в заяві суду. Вирок розділив суспільство. Одні привітали «справедливе рішення» суду, інші – звинуватили суддів в упередженості та вважають Азарію героєм. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав помилувати військового. Інцидент з палестинцем стався у березні 2016 року у місті Хеврон. Двоє палестинців напали із ножами на ізраїльських військових. Одного застрелили, іншого – тяжко поранили. Сержант Елор Азарія прибув на місце пригоди оглянути поранення своїх товаришів. Побачивши пораненого палестинця, він застрелив його з гвинтівки. Спершу, він та інші солдати заявляли, що вбили араба під час нападу. Однак оприлюднене у мережі відео, де видно вбивство, змусило солдата визнати – він застрелив вже лежачу людину. Цей судовий процес був символічним, оскільки визначить подальшу поведінку ізраїльтян стосовно палестинців.

– США додали до списку глобальних терористів двох лідерів терористичної мережі «Аль-Каїда» – Ібрагіма Аль-Банну та Хамзу бін Ладена – старшого сина колишнього «терориста №1» Усами бін Ладена. За інформацію про обох з них тепер пропонують по 5 мільйонів доларів.

– Потужний теракт стався у прибережному портовому місті Джабля у сирійській провінції Латакія. Замінований автомобіль вибухнув у велелюдному торговому кварталі. Щонайменше 9 людей загинули, 25 – зазнали поранень.

– Профільний комітет ліванського парламенту рекомендував скасувати закон, за яким людина, засуджена за зґвалтування, може отримати амністію, якщо одружиться на своїй жертві.

– Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив, що мирні переговори в Казахстані по Сирії відбудуться 23 січня.


На фото: сержант ЗС Ізраїлю Елор Азарія на лаві підсудних перед оголошенням вироку в приміщенні військового суду в Тель-Авіві 4 січня

Автор