Україна та Литва підписали низку документів про двостороннє співробітництво (фото)

За підсумками Десятого засідання Ради Президентів України та Литви в присутності лідерів держав Петра Порошенка та Далі Грібаускайтє було підписано низку документів про двосторонню співпрацю.

Сторони підписали Протокол Десятого засідання Ради Президентів України та Литовської Республіки, який відображає основні досягнуті домовленості. Документом підтверджується спільна позиція щодо продовження розвитку стратегічного характеру міждержавних відносин між країнами. У Протоколі засуджується агресія Російської Федерації проти України та підтверджується підтримка єдності, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, підкреслюється важливість подальших двосторонніх зусиль, спрямованих на підтримку України та, таким чином, протидію російській агресії.

Протоколом вітається повне набрання чинності з 1 вересня 2017 року Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, позитивні результати тимчасової імплементації зони вільної торгівлі, набрання чинності режиму безвізових поїздок для громадян України, відзначаються результати 5-го Саміту Східного партнерства, а також підтверджується важливість двостороннього співробітництва у галузі оборони та безпеки, енергетики, у сфері транспорту та логістики, у сферах освіти, науки та культури, а також молодіжної політики та обміну молоддю.

Також було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та Міністерством енергетики Литовської Республіки щодо стратегічної співпраці у галузі енергетики.

Метою документу є створення ефективної платформи співпраці у нафтогазовій, електроенергетичній та ядерній сферах, враховуючи завдання енергоефективності та енергозбереження. Співробітництво здійснюватиметься через обмін досвідом у розвитку газових ринків України та Литви, виведенні з експлуатації та демонтажу атомних електростанцій; сфері відновлюваних джерел енергії, серед яких проекти «чистої» енергетики з використанням енергії сонця, біомаси. Сторони також співпрацюватимуть у сфері енергоефективності та енергозберігаючих технологій; у питаннях створення електроенергетичного ринку та системи передачі синхронного з’єднання з континентальною Європою тощо шляхом інституційної співпраці у рамках функціонування відповідної Робочої групи.

Крім того, було підписано Угоду про співробітництво між Державною міграційною службою України та Міграційним департаментом Міністерства внутрішніх справ Литовської Республіки. Метою документу є створення ефективної платформи співпраці у галузі міграції та надання притулку.

Джерело

 

Україна та Литва підписали Меморандум про співробітництво та партнерство між Федераціями футболу

Під час робочого візиту Президента України Петра Порошенка до Литовської республіки було підписано Меморандум про співробітництво та партнерство між Федерацією футболу України та Литовською федерацією футболу.

Документ підписали Заступник Глави Адміністрації Президента України, Віце-президент Громадської спілки «Федерація футболу України» Костянтин Єлісєєв та Президент «Литовської федерації футболу» Томас Данілявічюс.

Укладення Меморандуму сприятиме поглибленню партнерських відносин і зміцнення співпраці між Федераціями футболу України та Литовської Республіки. Метою укладення документа є розвиток і популяризація футболу, як ігрового виду спорту в Україні та Литовській Республіці, а також підтвердження партнерських відносин між національними федераціями з футболу обох держав.

Джерело

 

Україна та Литва підписали Угоду щодо осучаснення питання встановлення права на пенсії та їх виплати громадянам обох держав

Під час робочого візиту Президента України Петра Порошенка до Литовської республіки відбулось підписання Угоди про внесення змін та доповнень до Договору між Україною та Литвою про соціальне забезпечення.

Угодою передбачено процедуру врегулювання питання встановлення права на пенсію, зарахування та виплати пенсій громадянам України та Литовської Республіки, що обумовлена накопиченням страхового (трудового) стажу в період роботи до 1 червня 1991 року на території колишнього СРСР, а також відповідні механізми обчислювання таких пенсій.

Укладення Угоди сприятиме приведенню у відповідність до сучасних реалій положень Договору, укладеного 23 квітня 2001 року. Метою підписання документа є додаткове врегулювання питання встановлення права на пенсію, зарахування та виплати пенсій, що обумовлені накопиченням трудового стажу в період роботи до 1 червня 1991 року на території колишнього СРСР, а також приведення у відповідність в Договорі компетентних органів управління за ним.

Джерело

Автор