Етапи, які має пройти Україна після початку переговорів про вступ до ЄС

Після відкриття переговорів про вступ України до Євросоюзу будуть відбуватися технічні процедури, пов’язані з оцінюванням готовності різних сфер і галузей нашої країни до повноцінного членства в ЄС, Про це сказала народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність», голова комітету з питань інтеграції України до Євросоюзу Іванна Климпуш-Цинцадзе в інтерв’ю Gazeta.ua.

«Це точно історичний момент для України. Ми багато і довго до нього йшли, включно з нашою боротьбою за підписання Угоди про асоціацію, за саму реалізацію Угоди про асоціацію. Наші з вами досягнення на шляху отримання безвізового режиму і потім, очевидно, виконання всіх умов, які супроводжували рішення про кандидатський статус України. Зараз ми переходимо до офіційного формального старту перемовин», – зазначила депутатка.

«Рішення про те, що ці перемовини можна відкрити, було ухвалене в грудні минулого року. Але також нам додали уточнюючі умови. Ми їх всі виконали. І я вдячна і Європейській комісії за те, що вони швидко проаналізували і дали позитивну оцінку тій роботі. А також бельгійському головуванню і багатьом нашим партнерам всередині, таким справжнім лобістам українського просування до Європейського Союзу, за те, що знайшли можливості цього консенсусу, щоб рішення було ухвалене до кінця червня», – зауважила голова комітету.

«Далі піде такий бюрократично-технічний, але й політичний процес. Насамперед, спочатку оцінки відповідності нашого законодавства, наших процедур, наших правил, наших практик. Амбіція уряду, наскільки я розумію, є пройти цей шлях протягом року. Ми маємо оцінити і пріорітизувати ті царини і ті галузі, у яких ми можемо найшвидше почати переговорний процес», – наголосила Климпуш-Цинцадзе.

«Ми з вами йдемо за оновленою системою ведення перемовин, і буде йтися не про окремі тільки глави, а буде йтися про кластери, тобто напрямки, коли буде разом об’єднуватися. Наприклад, першим відкриється кластер, який називається «Основи». Він стосуватиметься і функціонування демократичних інституцій, і прав людини, і верховенства права, і антикорупції. Тобто багатьох напрямків, які будуть забезпечувати якраз фундаментальні цінності основні політичні вимоги до України, яка планує стати членом Європейського Союзу. Так само і інші глави будуть укрупнені та зібрані в окремі напрямки. Якщо буде йтися про економіку, то там буде і про конкурентність, і про підприємництво, і про трудові права – про різні речі, які складають економічний кластер», – пояснила вона.

«Зараз для нас пріоритетом буде – терміново реформувати державну службу. В кінці 2016 року ми погодили з Європейським Союзом стратегію реформування державної служби, в 2017 році вони виділили на це кошти. Ми рухалися, виконували і реалізовували це завдання, а у вересні 2019 року зі зміною влади в Україні, на жаль, всі ці реформи були знищені», – зазначила голова комітету.

За її словами, окрім цієї реформи, Україна має створити дорожню карту щодо здобуття та забезпечення верховенства права і дорожню карту, яка стосується функціонування демократичних інституцій.

Голова комітету не стала прогнозувати, коли можуть завершитися переговори України та ЄС.

«Я намагаюся уникати давати часові прогнози через те, що цей процес залежить від дуже багатьох складових. Мені би хотілося, щоб ми не вийшли за рамки середнього показника за часом, який пройшли країни, яким вдалося успішно подолати цей шлях, – а це приблизно сім років», – зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Джерело

 

Колаж: ТСН.ua

Автор