Санкції на часі. 28.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 28.09.2024.

1. Постачання російських металів до країн ЄС перевищило довоєнний рівень.

– Тільки за неповний 2024 рік Євросоюз імпортував титану на $221,5 млн., що на 40 млн. більше, ніж за весь 2021 рік.
– Лідером серед імпортерів титану та нікелю стала Німеччина.
– Титан використовується у виробництві іноземних військових і комерційних літаків, у тому числі Boeing та Airbus, які в росію заборонили постачати та обслуговувати.

2. У Британії оштрафували компанію Integral Concierge Services (ICSL) за порушення санкцій. Про це повідомляє Міністерство фінансів Британії.

– Управління з виконання фінансових санкцій (OFSI) наклало грошовий штраф на компанію Integral Concierge Services за порушення режиму фінансових санкцій, накладених на росію.
– За даними Мінфіну, у період з 2022 по 2023 рік ICSL здійснила або отримала 26 платежів у звʼязку з послугами, які вона надавала визначеній особі, незважаючи на те, що знала або мала обґрунтовані підстави підозрювати, що вони порушують фінансові санкції у Великій Британії .
– У результаті цих порушень ICSL отримала штраф у розмірі 15 000 фунтів стерлінгів. ICSL не оскаржувала штраф і сплатила його повністю.

3. Розмови Китаю про мир в Україні “не мають сенсу”.

– Держсекретар США Ентоні Блінкен під час переговорів у п’ятницю з міністром закордонних справ Китаю Ван І підкреслив сильну стурбованість США щодо підтримки Китаєм оборонно-промислової бази росії, зазначивши, що розмови Пекіна про мир в Україні «не мають сенсу».
– Близько 70 відсотків верстатів, які росія імпортує, і 90 відсотків мікроелектроніки надходить з Китаю та Гонконгу, додав Блінкен.
– За його словами, це матеріально допомагало Москві виробляти ракети, бронетехніку та боєприпаси, необхідні для продовження війни.
– «Коли Пекін каже, що, з одного боку, він хоче миру, він хоче бачити кінець війни, а з іншого боку, дозволяє своїм компаніям вживати заходів, які насправді допомагають Путіну продовжувати агресію, це не не має сенсу».
– Ван сказав, що позиція його країни щодо війни в Україні завжди наголошувала на необхідності миру шляхом переговорів, йдеться в заяві МЗС Китаю.
– «Сполучені Штати повинні припинити дискредитувати та підкидати докази проти Китаю, накладати санкції без розбору та використовувати війну для створення та заохочення конфронтації між різними таборами», — повідомив Ван І.

4. “Починають думати категоріями капітуляції” – Боррель про долучення Угорщини до ініціативи Китаю і Бразилії.

– Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель засудив участь Угорщини в китайсько-бразильській ініціативі “Друзі за мир”.
– Дії Угорщини Боррель прокоментував у пʼятницю, 27 вересня, у Нью-Йорку під час розмови в Раді з міжнародних відносин (Council on Foreign Relations).
– Відповідаючи на запитання, чи продовжить ЄС підтримувати Україну, якщо США припинять надавати допомогу, Боррель сказав, що вважає, що сильна політична прихильність щодо підтримки України в Європі залишиться.
– Але додав, що починає бачити деякі ознаки послаблення європейській єдності.
– “Є певні країни-члени, не так багато, можливо, лише одна, звичайно не наймогутніша, які починають думати категоріями капітуляції, говорячи про мир. Звісно, ніхто не вживає слова “капітуляція”, але їхні підходи цілком еквівалентні. І я вперше бачу, що держава-член ЄС бере участь сьогодні в зустрічі, скликаній Китаєм і Бразилією, аби обговорити мир за іншим підходом, ніж план Зеленського”, — сказав Боррель, натякаючи на приєднання Угорщини до групи “Друзі за мир”.
– Він додав, що це “унікальний випадок”, і висловив упевненість, що такі настрої “не призведуть до пандемії серед держав-членів”.

5. Найбільші банки світу заявляють про підтримку ядерної енергетики.

– 14 найбільших банків та фінансових установ світу зобов’язуються збільшити свою підтримку ядерної енергетики. Ця заява буде зроблена на заході у Нью-Йорку за участю радника Білого дому з питань кліматичної політики Джона Подести.
– Серед учасників ініціативи – Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, Morgan Stanley та Goldman Sachs.
– Хоча конкретних кроків не було оголошено, експерти в галузі ядерної енергетики вважають цю публічну демонстрацію підтримки довгоочікуваним визнанням критичної ролі сектора в переході до низьковуглецевої енергетики.
– Підтримка банків може включати збільшення прямого кредитування та проєктного фінансування ядерних компаній, організацію випуску облігацій чи знайомство компаній із фондами прямих інвестицій чи кредитними фондами.
– Серед інших фінансових установ, що висловили підтримку ядерній енергетиці, – Abu Dhabi Commercial Bank, Ares Management, Brookfield, Crédit Agricole CIB, Rothschild & Co., Segra Capital Management та Société Générale.

6. Гонконг удвічі збільшив ввезення російського золота.

– За підсумками серпня імпорт становив 8,4 тонни вартістю 650 мільйонів доларів. Це вдвічі більше, ніж у липні, коли росія експортувала 4,1 тонни до Гонконгу.
– Цього місяця ціна на золото оновила рекордне значення — на торгах у четвер вона знаходилася вище 2 700 доларів за тройську унцію, а потім пішла трохи нижче за цю позначку.

7. У Німеччині засудили трьох осіб за порушення антиросійських санкцій.

– Трьох чоловіків у німецькому Франкфурті-на-Одері було засуджено до ув’язнення за незаконний експорт сотень автомобілів класу люкс до росії.
– Суд визнав їх винними за 430 епізодами порушення антиросійських санкцій. Обвинувачені, незважаючи на заборону, з березня 2022 року до березня 2024 року постачали в росію дорогі машини. Митникам вони говорили, що транспорт вирушає до білорусі. Двоє з обвинувачених отримали шість років ув’язнення, третій — чотири роки.
– Прибуток від незаконних угод на суму майже 30 мільйонів євро буде конфісковано. Громадянство засуджених не уточнюється.
– Після того, як проти росії через вторгнення в Україну було запроваджено санкції, білорусь почала допомагати москві обходити їх, постачаючи заборонені товари.
– Автомобілі та запчастини до них посіли ключове місце в імпорті білорусі з ЄС: місячні закупівлі зросли з 50 млн. доларів у січні 2022 року до 268 млн. доларів у січні 2024 року.
– Країна стала основним перевалочним пунктом, особливо для автомобілів класу люкс.
– У липні ЄС ввів обмеження проти білорусі, щоб зупинити постачання автомобілів до росії в обхід санкцій.

 

Ілюстрація: Buro Media

Автор