Санкції на часі. 29.09.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 29.09.2023.

1. рф витратить майже 40% бюджету на армію, поліцію та спецслужби.

– За даними російського Мінфіну, в 2024 році практично третина асигнувань федеральної скарбниці буде спрямована на фінансування армії та держоборонзамовлення – 10,775 трлн рублів з 36,66 трлн.
– Номінальний обсяг оборонних витрат збільшиться на 70% порівняно з 2023 роком і більш ніж утричі, якщо порівнювати з довоєнним 2021-м.
– Частка витрат на армію – 29,5%, подвоїться і стане максимальною з часів СРСР.
– Ще 3,388 трлн рублів уряд витратить за статтею «національна безпека», куди включені бюджети МВС, Росгвардії, спецслужб, Слідчого комітету, та інших силових структур. У порівнянні з поточним роком ці витрати збільшаться на 163 млрд. рублів.
– Таким чином, 39% бюджету «з’їдять» силові структури проти 24% до початку вторгнення в Україну.
– Ще 2,171 трлн рублів бюджет виділить на «загальнодержавні питання» — статтю, яка включає, зокрема, витрати на утримання президента, органів влади та чиновників.
– При цьому частка секретних витрат у федеральному бюджеті складе майже третину і стане рекордною за всю сучасну історію країни.
– Понад 10 трильйонів рублів планує витратити уряд рф, не звітуючи, на що і навіщо.

2. “Газпром” відзвітував про історичний крах видобутку газу.

– За підсумками першого півріччя 2023 року видобуток газу “Газпромом” здійснив рекордний у своїй історії обвал до 179,45 млрд кубометрів, що менше на 24,7%, порівняно з минулим роком.

3. Центробанк рф продовжує ще на шість місяців обмеження на переказ коштів за кордон, тепер вони діють до 31 березня 2024 року.

4. Саудівська Аравія та росія за останні місяці заробили мільярди долларів додаткових прибутків від нафти після того, як їх рішення у складі ОПЕК+ скоротити видобуток нафти призвело до різкого зростання цін на нафту.

– Після рішення росії та Саудівської Аравії нафта марки Brent подорожчала до $100 за барель.
– Зростання ціни з надлишком компенсує скорочення обсягів продажу.
– Дохід від нафти Саудівської Аравії в цьому кварталі зросте майже на $30 млн в день у порівнянні з минулим кварталом, або приблизно на 5,7%.
– Доходи від нафти росії, ймовірно, зростуть приблизно на $2,8 млрд.

5. У новій оборонній стратегії Чехії найсерйознішою загрозою для країни названо росію, документ уже схвалив Радбез республіки, у жовтні очікується голосування в уряді.

6. Естонія запропонувала запровадити на рівні ЄС торгове емабрго проти рф.

– Влада Естонії підтримала пропозиції щодо проекту 12-го пакету санкцій Євросоюзу проти росії, які включають повне торгове ембарго. Про це у соцмережах повідомив глава МЗС країни Маргус Цахкна.
– Пропозиція також включає заборону транзиту товарів, які вже підпали під санкції.
– До 12-го пакету санкцій проти росії планують включити дозвіл направити заморожені активи Банку росії на підтримку України.
– Польща, країни Балтії та ще низка держав ЄС також наполягають на запровадженні додаткових обмежень проти ЗПГ із рф та послуг російських фахівців у сфері IT.

7. Американська Iridium забезпечує навігацією на лінії фронту безпілотники ФСБ.

– Американська компанія Iridium забезпечує навігаційною системою безпілотники “Картограф”, що виробляються в Росії компанією AFM-Servers для потреб ФСБ та використовуються у війні з Україною. Це виявило розслідування українського проєкту Trap Aggressor.

8. Британія запровадила санкції проти російських чиновників, пов’язаних з “виборами” на окупованих територіях України.

– До санкційного списку Лондон також вніс міністра з надзвичайних ситуацій росії та секретаря російського ЦВК.
– Британський уряд сьогодні заморозив активи та заборонив поїздки для посадовців, пов’язаних з “виборами” на окупованих росією українських територіях Запорізької, Херсонської, Луганської, Донецької областей та у Криму.

9. Казахстан готовий збільшити постачання нафти до Німеччини.

– З початку року Казахстан поставив до Німеччини нафтопроводом «Дружба» 500.000 тонн нафти і готовий збільшити постачання. Про це заявив президент республіки Касим-Жомарт Токаєв у четвер після переговорів із канцлером Німеччини в Берліні.
– У 2024 році Казахстан планує поставити до Німеччини 1,2 млн. тонн нафти.
– На частку Казахстану припадає близько 83% всієї торгівлі Німеччини з регіоном Центральної Азії.
– Двосторонній товарообіг 2022 року між країнами зріс на 25%, склавши $2,8 млрд.

10. У 2022 році виручка китайських автомобільних компаній на російському авторинку зросла до 346 млрд руб.

– Йдеться про компанії Chery Automobile, Great Wall Motor, Geely, JAC Motors, Changan Automobile, China FAW Group и Dongfeng Motor.
– За оцінкою Forbes, зараз у цих компаній практично не залишилося конкурентів на російському ринку.

11. Індія збільшила імпорт нафти з росії у вересні на 16%.

– Індія імпортувала близько 1,55 млн барелів російської нафти на добу у вересні, що на 16% більше, ніж у серпні, тоді як імпорт з Іраку збільшився на 17% до близько 1,1 млн барелів на добу.
– Vortexa оцінила імпорт російської нафти в 1,52 млн барелів на добу у порівнянні з 1,44 млн барелів на добу у серпні.
– При цьому імпорт Індії з Саудівської Аравії скоротився приблизно до 676 000 барелів на добу у вересні, знизившись на 10% у порівнянні з серпнем.

Автор