Шведські зустрічі Петра Порошенка (фото, відео)

Українська армія чекає на Gripen: Порошенко у Стокгольмі обговорив постачання зброї, санкції проти росії і членство України в ЄС

Петро Порошенко, який перебуває з візитом у Швеції, обговорив із керівництвом Ріксдагу та депутатами усіх парламентських партій посилення підтримки України.

Як зазначив пʼятий Президент в коментарі журналістам, Швеція – дуже важливий партнер України, який надає всебічну підтримку: військову, гуманітарну та євроінтеграційну.

«Візит почався із зустрічі зі спікером Ріксдагу Андреасом Норленом, шведського парламенту, потім було розширене коло всього керівництва парламенту, включаючи заступників спікера. Потім зустрічі продовжилися у форматі спільного засідання комітету закордонних справ і комітету по європейських справах, де були представлені всі вісім партій шведського парламенту. Це демонструє, що Україна має абсолютну підтримку у Швеції. Бо більше 92% шведів повністю і беззастережно підтримують Україну», – зазначив Порошенко.

Він нагадав, що Україна після 1939 року була першою країною, яка отримала з 2014 року зброю від Швеції.

«Я привіз нашим шведським партнерам слова вдячності від українських бійців, тому що вони зустрічали ворога 24 лютого 2022 року з шведськими Carl Gustaf на плечі, відбиваючи російські танки. Наші артилеристи дуже щасливі, як вони кажуть, воювати найкращою в світі артилерійською установкою Archer – найбільш точною, найбільш швидкострільною, найбільш потужною», – розповів Порошенко.

«Сьогодні ми вже мали можливість бачити шведські броньовані машини CV90. І я тримаю кулаки за те, щоб найближчим часом першими в Україну надійшли і JAS 39 Gripen – знамениті шведські винищувачі, які допоможуть нашому контрнаступу, зупинять російське домінування в українському небі. Тобто Gripen, ми вас чекаємо, вас чекають наші бійці», – говорить Петро Порошенко.

«Приємно було почути, що ми почали вже, як шведи кажуть, «ознайомлення», а ми кажемо – тренування пілотів наших Повітряних сил на цій позиції», – зазначає пʼятий Президент.

За словами Порошенка, на зустрічах також обговорили посилення санкцій проти росії та фінансову підтримку України  від шведських партнерів.

Під час зустрічі з Держсекретарем Міністра закордонних справ Швеції Діаною Янсе, яка займається питаннями міжнародної співпраці та зовнішньої торгівлі, Порошенко обговорив потреби України на цілі післявоєнної відбудови, гуманітарного розмінування та перебудови економіки за критеріями Євросоюзу. «Окремо підкреслив важливість збереження доступу та транзиту української агропромислової продукції до Євросоюзу в умовах морської блокади України з боку агресора», – повідомив пʼятий Президент.

«Хочу наголосити: немає ніякої втоми від України. Ми домовились скоординувати зусилля, бо вже 2 жовтня у Києві відбудеться засідання Комітету закордонних справ ЄС. І ми матимемо багато зустрічей з європейськими політиками для того, щоб до кінця року ми отримали позитивний результат у переговорах щодо початку вступу України в ЄС», – пояснює Петро Порошенко.

«Складається програма реформ, і я хочу наголосити, що «Європейська Солідарність» буде лідером, локомотивом, буде whatchdog для того, щоб у визначені терміни провести усі необхідні реформи, яких сьогодні потребує Україна для вступу в ЄС і для вступу в НАТО», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело


Петро Порошенко

З нашими шведськими партнерами ми терміново координуємо зусилля щодо підтримки Збройних Сил озброєнням, щодо санкцій проти росії та фінансової підтримки, яку ми також чекаємо. І ці питання, я у цьому переконався, не викликають ніякої втоми від України.

Саме наша країна була першою, яка, починаючи з 2014 року, отримала зброю від Швеції. І 24 лютого 2022 року українські бійці зустрічали ворога з шведськими Carl Gustaf на плечі, відбиваючи російські танки…

Наші артилеристи керують артилерійською установкою Archer – найбільш точною, найбільш швидкострільною, найбільш потужною. Сьогодні ми мали можливість побачити найкращі в світі шведські броньовані машини CV90. Тримаю кулаки, щоб найближчим часом першими в Україну надійшли і JAS 39 Gripen – знамениті шведські винищувачі, які зупинять російське домінування в нашому небі. А Повітряні Сили ЗСУ вже почали для цього тренувати українських пілотів.

Також маємо вже до кінця жовтня отримати позитивний результат у переговорах щодо початку вступу України в ЄС. І цьому будуть присвячені мої візити до Великої Британії та Брюсселю. І «Європейська Солідарність» буде лідером, локомотивом для того, щоб у визначені терміни провести усі необхідні реформи для вступу України в ЄС та НАТО.

Бо НАТО — це життя для України, а ЄС — це краще життя.

* * *

«Ми підтримуємо Україну і будемо це робити до вашої Перемоги», — це теза, яку я чув від УСІХ політичних сил у Ріксдагу, парламенті Швеції.

Сьогодні понад 92% шведів підтримують Україну у нашій боротьбі з російською агресією. Швеція не просто передає Україні зброю. Вона надала озброєння іншій країні вперше з 1939 року, коли шведи допомагали Фінляндії! Але вони підтримують не лише нашу боротьбу, але й демократію в Україні.

Надзвичайний інтерес до питань, пов’язаних із внутрішньополітичною єдністю в умовах російської агресії, стану демократії, політичного, парламентського та медіа плюралізму, настроями в українських політичних, ділових та військових колах, громадянському суспільстві та волонтерських рухах!

Розповів шведським колегам про поїздки на фронт, спілкування з військовими, волонтерами та звичайними українськими громадянами в регіонах, вражених війною.

Намагався максимально передати шведським партнерам героїчний бойовий дух наших вояків, мотивацію та готовність до боротьби за свободу та незалежність України. Наголосив на неприпустимості умиротворення агресора та поступок міжнародному злочинцю за рахунок України, нашого суверенітету, територіальної цілісності та євроатлантичного майбутнього.

Ми й надалі будемо об’єднувати зусилля для прискорення перемоги України шляхом переговорів про надання додаткового озброєння та фінансової допомоги нашій державі, посилення санкцій проти агресора та його союзників, просування України до членства в Євросоюзі та Північноатлантичному альянсі.

А також будемо робити все можливе, щоб відновити справедливість та притягнути путіна та усіх його посіпак до відповідальності.

* * *

Змістовна та важлива зустріч з радником Прем’єр-міністра Швеції з питань національної безпеки Генріком Ландерхольмом.

Обговорили питання щодо додаткової підтримки України, післявоєнної відбудови та майбутнього членства України в ЄС та НАТО. А також подякував Уряду Швеції за тринадцять пакетів наданої військової та гуманітарної допомоги і незмінну політичну підтримку на міжнародному рівні.
Нам дуже важливо мати всебічну підтримку Швецією процесу вступу нашої держави до ЄС, тож закликав підтримати нашу країну під час переговорів про вступ на грудневому засіданні Європейської Ради.

У контексті неформального засідання Євроради та третього Саміту Європейського політичного співтовариства 5-6 жовтня у Гренаді обговорили перспективи подальшого розширення та інституційного реформування Європейського Союзу.

Підкреслили важливість збереження внутрішньополітичної єдності та зміцнення демократичної стійкості України в умовах російської агресії на основі політичного та парламентського плюралізму, незалежності ЗМІ, свободи слова, ефективної антикорупційної політики та незалежного правосуддя.

* * *

Прибув на міжнародну безпекову конференцію у шведському Вісбі.

Символічно, що перша зустріч — з Міністром оборони Швеції Полом Йонсоном.

Мав честь передати вітання та слова вдячності від українських військових, які захоплюються висококласною шведською військовою технікою. Подякував за тринадцять пакетів військової допомоги від Стокгольму Збройним Силам України та висловив сподівання на 14-й.

Україні конче необхідне домінування в повітрі, тому звернувся до шведських партнерів якомога швидше надати нам шведські винищувачі «Гріпен».

Приємно почути від міністра слова захоплення нашими військовими та підтвердження, що українська армія сьогодні найсильніша в Європі.

Ми обговорили також перспективи започаткування спільного виробництва шведських бойових машин CV-90 та допомоги Швеції у питанні розмінування, в тому числі гуманітарного.

Наголосив, що єдиним шляхом до встановлення стійкого та тривалого миру є забезпечення перемоги України над російським агресором, відновлення територіальної цілісності нашої держави та вступ до НАТО та ЄС. Україна та західні союзники мають зробити все можливе для цього.

Автор