Санкції на часі. 17.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 17.05.2024.

1. Найбільші імпортери російського вугілля різко знизили його закупівлю.

– Основні покупці російського вугілля – Китай, Індія та Туреччина – різко знизили його імпорт у січні-березні 2024 року.
– Експорт до Індії за перші три місяці порівняно з показниками І кварталу 2023 року впав більш ніж удвічі до 4,7 млн т, до Туреччини – майже вдвічі до 4,1 млн т.
– КНР скоротила закупівлю російського вугілля на 16% до 12,9 млн т.
– Загальний експорт вугілля з росії в I кварталі 2024 року знизився на 12% у річному вираженні до 42,9 млн т.
– При падінні цін логістичні витрати у росії залишаються на колишньому рівні, що спричиняє серйозний тиск на рентабельність поставок.

2. Іноземні активи росії зросли за січень-квітень на $32,2 млрд, повідомив Центробанк рф попередню оцінку платіжного балансу.
– Це на $9,5 млрд більше ніж роком раніше.
– Такий стрибок пояснюється проблемами проведення платежів, які не дають російським експортерам перевести виручку з-за кордону на рахунки в російські банки.
– Проблеми з розрахунками посилилися цього року після того, як наприкінці грудня 2023 р. президент США Джо Байден підписав указ, що дозволяє вводити вторинні санкції щодо іноземних банків, які допомагають росії обходити санкції.
– Банки «дружніх» країн посилили контроль за платежами, що проходять через них, вони часто обробляються вручну, і банки запитують масу додаткової інформації, яку не вимагали раніше.

3. Громадяни росії витратили не менше $6,3 млрд на купівлю нерухомості в Дубаї (ОАЕ) з початку війни в Україні.

– З початку війни до початку 2024 року, росіяни могли витратити $2,4 млрд на купівлю нерухомості в Дубаї, а ще $3,9 мільярда громадяни рф інвестували в купівлю об’єктів на стадії зведення, в останньому випадку було внесено перший платіж у розмірі 10-20%%, а фінальна вартість може бути значно вищою.
– Перед початком війни росіяни володіли нерухомістю в Дубаї на $3,7 млрд, більше громадян рф в емірат інвестували лише громадяни Індії та Великобританії.

4. Вантажообіг російських портів скорочується дедалі швидше.

– Темпи зниження вантажообігу російських портів пришвидшуються. За підсумками січня-квітня перевалка рік до року скоротилася на 4,3% проти падіння на 3,3% за перший квартал.
– Основні втрати припали на вугілля та нафтопродукти, експорт яких знизився через ембарго та ремонти на НПЗ. Приріст показали добрива, попит на які стимулюють низькі ціни.

5. США ввели санкції проти рф через отримання зброї у КНДР.

– рф уже застосувала проти України понад 40 балістичних ракет виробництва КНДР, а також боєприпаси, які Москва імпортувала попри резолюцію Ради Безпеки ООН.
– США оголосили про введення санкцій проти п’яти фізичних осіб та організацій у росії, пов’язаних із передачею військового обладнання та компонентів між Північною Кореєю та рф у порушення ембарго ООН на постачання зброї КНДР. Про це йдеться у заяві речника Державного департаменту США Метью Міллера.
– За його словами, рф уже застосувала проти України понад 40 балістичних ракет виробництва КНДР, а також боєприпаси, які Москва імпортувала попри резолюцію Ради Безпеки ООН.
“Поглиблення відносин між КНДР і росією становить масштабну загрозу глобальній безпеці та міжнародному режиму нерозповсюдження”, – заявив представник зовнішньополітичного відомства.

6. Австралія оголосила про черговий пакет антиросійських санкцій.

– Про це заявила Міністр закордонних справ країни Пенні Вонг. Адресні фінансові санкції вводяться щодо “шістьох російських організацій, пов’язаних із постачанням КНДР зброї до росії”.

7. Велика Британія додала три нові позначки до списку санкцій проти Північної Кореї, пов’язаних з військовими програмами Пхеньяна, і одну – до режиму санкцій проти росії.

– Уряд заморозив активи Paekyangsan Shipping Co, Toplivo Bunkering Company, а також активи директора Toplivo Bunkering Company Олексія Михайловича Воротнікова, громадянина росії.
– Під санкції потрапила російська група «Стивідорне товариство з обмеженою відповідальністю «Східна». Британський уряд запровадив низку санкцій проти росії, щоб покарати Москву за війну в Україні.
– Раніше вона засудила рішення росії використати проти України балістичні ракети Північної Кореї.

8. Китай перестав цікавитися сучасною зброєю росії.

– На ситуацію вплинули власні технологічні досягнення Китаю. Тепер Пекін переважно зацікавлений у деяких російських авіаційних технологіях, які використовуються в останньому поколінні винищувачів.
– Також Китай продовжує імпорт двигунів радянських моделей, оскільки його власне виробництво подібної техніки поки що не може задовольнити потреби.
– Але це останні контракти, і через кілька років інтерес Китаю впаде і тут.
– Тому ситуація вже змінилася навпаки — тепер російські військові більше зацікавлені у передових китайських системах озброєнь та військових технологій.

9. Сестра лідера Північної Кореї заперечує обмін зброєю з росією.

– Кім Йо Чен, впливова сестра лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, знову спростувала обмін зброєю з росією, заявивши, що нещодавно розроблені та оновлені системи озброєнь її країни не продаються до будь-яких інших країн.
– США та Південна Корея звинуватили Північну Корею в передачі зброї росії для використання проти України, куди вона вторглася в лютому 2022 року.
– І Москва, і Пхеньян заперечували звинувачення, але минулого року пообіцяли поглибити військові відносини.
– Кім Йо Чен сказала, що «теорія» угоди про зброю між Північною Кореєю та росією, що складається з упереджень і вигадки, є «найабсурднішою теорією», яка не заслуговує нічиєї оцінки чи тлумачення.
– Кім Йо Чен додала, що нещодавно показана тактична зброя Північної Кореї, наприклад, ракетні установки та ракети, призначена не для експорту, а для захисту від Південної Кореї.

10. Рада ЄС заборонила “мовлення” в Євросоюзі “РІА Новини”, “Ізвестій” та “Російської газети”, а також радіо Voice of Europe, йдеться на сайті законодавчого органу.

– При цьому в Брюсселі зазначили, що захід не перешкоджатиме співробітникам ЗМІ «здійснювати діяльність у ЄС, за винятком мовлення».

Автор