Про підтверджений позитивний досвід

Petro Kropotkin

Так склалось, що в професійній сфері я одночасно роботодавець і найманий працівник, хоча дедалі частіше я винаймаю (допомагаю винаймати) нових працівників, а не наймаюсь сам.
Застосовую три головні етапи: вивчаю анкету, організовую тестування, проводжу співбесіду. Фактично ніколи не маю справи з рекомендаціями попередніх роботодавців – в Україні ця практика, на жаль, не поширена належною мірою.
Моя мета – визначити наявність фахових компетенцій; переконатися, що в кандидата є необхідний досвід.
Чим складніші вимоги до фахових компетенцій, тим важливішою є роль попереднього (підтвердженого) позитивного досвіду.

Громада цілком резонно зауважила, що ніхто не піде лікуватися до лікаря без досвіду, особливо коли йдеться про хірургічне втручання. Та й програміста ніхто не візьме на роботу, якщо він ніде не вчився та не стажувався.

Чому в політичній сфері має бути по-іншому?
Чому французький фермер не може працювати, якщо в нього немає диплома агронома чи механіка, а в Україні на посади в системі державного управління можуть претендувати люди без кваліфікаційної підготовки – університетської та/або практичної?

Як на мене, претензії бездосвідного протеже відомої бабусі не мали б жодних шансів бути задоволеними, якби не певні закони соціальної термодинаміки, відкриті Лесем Подерв’янським.

Про іншу бабусину улюбленицю, навпаки, можна сказати, що якраз практичного досвіду в державному управлінні в неї ну дуже багато. Та чи позитивний він? За її прем’єрства Україна впевнено віддалилась від НАТО, автокефалії, зате продемонструвала найглибше падіння під час економічної кризи 2008/9, “добилась” найвищої ціни на газ за найнесприятливіших умов і залізла в міжнародні борги лишень для того, щоб міг підтримуватися рейтинг онуки.

Про інших кандидатів, які просяться до мене на роботу, не згадуватиму – підтвердженим позитивним досвідом там також не пахне.

На правах політичної реклами можу рекомендувати на посаду президента країни Петра Порошенка: фахові компетенції кандидата відповідають вимогам до посади, досвід попередньої роботи – цілком позитивний, цілі нашої організації (євроатлантична інтеграція) розуміє правильно.
31 березня 2019 року проголосую за нього.

З інтернет-опитуваннями прошу більше не турбувати. 🙂

 

Фото з відкритих джерел.

Автор