Виводимо фанатиків із гри

Виктор Федорончук

Найкращий метод викрити брехливість, неправдивість і неадекватність хибного та деструктивного вірування – це довести таке вірування до повного абсурду.

***

Стартові умови – наявність в суспільстві в досить широкої аудиторії виборців стійких вірувань про те, що:

  • наявність в країні величезних проблем, які теперішня влада та чинний Президент ніяк не рішають, не хочуть їх рішати і, в принципі, не будуть їх рішати в силу того, що владі це не вигідно;
  • що в крісло Президента України треба посадити нову людину, яка ніколи не була в політиці, не має власного бізнесу, чесну в помислах і чисту в душі. А всі інші якості не мають значення;
  • що треба голосувати за будь-кого, тільки щоб не за Пороха;
  • вибирати того, хто більше всього наобіцяє, і тому голосувати тільки за популістів;
  • голосувати за того, хто пообіцяє, як найскоріше закінчити війну, і принесе мир шляхом перемовин з ворогом і поступок.

Можна довго та нудно старатись роз’яснювати, що такі уявлення повністю хибні і не тільки не рішають проблем (тим більше, що більшість з них існує тільки в уяві “вірян-фанатиків”), а створять нові, більш масштабніші та глибші, але це справа практично марна. Тому що ті, хто має такі догматичні вірування, – як правило, люди вже практично зі знищенною свідомістю та мислять на рівні примітивних реакцій – емоціями, а не логічно та фактами.

Відповідно, щоб віруючі в такі ідеї самі побачили хибність своїх догматів, потрібно впливати через емоції, а не через розум. Потрібно довести до крайньої межі екзальтації переживання своїх вірувань, а далі, на вершині емоційної екзальтації, ці переживання різко знецінити, перевести в абсурд, сарказм, висміяти.

На мові НЛП це називається – на кожне таке вірування накласти негативний і больовий якір.

Звідси й випливає метод вирішення такої задачі – дати людям ідола з бажаними характеристиками, загорнутий у білі й чисті простирадла. І дати можливість вільно на цей ідол молитись кожному бажаючому, доводячи себе до повного екстазу.

А потім – перед заплаканими від щастя очима фанатиків почати повільно стягувати простирадла та показувати, що ідол зліпленний з лайна.
А далі – повільно засунути порцію цього лайна в рот, щоб кожен повіривший в святість ідола запам’ятав це лайно на смак і запах. Щоб в його обмеженому мозку появилась стійка асоціація: “мої святі вірування – це вонюче лайно”.

І таким чином вивести такого фанатика з гри та відбити бажання молитись кожному стрічному лайну, або заставити думати та приймати більш відповідальні рішення.

Панове порохоботи, шоу, яке ми зараз маємо можливість бачити в реалі, не для нас.
Бережіть себе та свої нерви. Хоча розкривати суть лайна, звичайно, не забороняється, і діло це богоугодне.

Автор