Світ 29 червня. Результати дня

Теракт у Стамбулі, вакцинація у Конго, Мессі та футбол в Аргентині, вибори в Австралії, саміт ЄС по «Брекситу», «диктаторські антитерористичні» закони в РФ, операція у Мосулі, прикордонний наступ проти сил ІД та багато іншого.

Африка:

– У Нігерії зник безвісти співак Адо Халіру Дукака, який став відомим завдяки своїм критичним пісням про боротьбу з корупцією в країні.

– ВООЗ оголосила, що 20 липня розпочнеться кампанія з вакцинації понад 11 млн. людей від «жовтої лихоманки» у Демократичній Республіці Конго.

Америка:

– В Аргентині поліція затримала та конфіскувала рекордну в історії країни партію марихуани – 4,5 тони.

– В Аргентині у Буенос-Айресі відкрили пам’ятник легендарному футболісту Ліонелю Мессі. Церемонію відкриття очолив мер столиці Гораціо Родріго Ларреда. Він закликав футболіста повернутися до спорту і не покидати національну збірну. Як відомо, Ліонель Мессі оголосив про те, що йде з футболу після поразки його команди у фіналі чемпіонату «Кубку Америки».

Азія:

– В Австралії проходять парламентські вибори. Керівна партія прем’єра Малькольма Тернбулла планує отримати достатньо мандатів, щоб сформувати більшість у парламенті. Проте опозиційні лейбористи та незалежні кандидати мають доволі сильні позиції у регіонах і можуть змусити уряд знову формувати нестійку коаліцію. Як відомо, парламент було розпущено рішенням генерал-губернатора та прем’єра Австралії після провалу голосування за урядовий пакет реформ. Тоді ці законопроекти заблокувала опозиція.

– 41 людина загинула та 249 зазнали поранень внаслідок теракту в міжнародному аеропорту імені Ататюрка у Стамбулі. Турецька влада підозрює в організації вибухів «Ісламську державу». У будівлі аеропорту вже почалися ремонтні роботи. Як відомо, напередодні група бойовиків розстріляла охорону аеропорту Стамбула та підірвала себе біля металошукачів на центральному вході.

– Японія, США та Південна Корея влаштували спільні ракетні навчання у Гаваях.

– Верховний суд Індії відмовився розглядати позов правозахисників про пом’якшення законодавства стосовно сексуальних меншин, яке вони вважають занадто жорстким.

– У Туреччині заявили, що президент Реджеп Таїп Ердоган проведе зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним на «полях» саміту «Великої двадцятки» у вересні. Темою зустрічі стане нормалізація відносин між двома країнами та відновлення співпраці у Сирії.

– У Китаї поліція затримала провідного тибетського режисера Пема Цедена за порушення громадського порядку. Гільдія режисерів КНР вимагає його звільнення, заявивши, що це «політично вмотивована справа».

Європа:

– Вперше за останні 40 років лідери ЄС провели саміт у Брюсселі без участі представників Великої Британії. На зустрічі вони обговорили питання виходу Британії з ЄС та подальших відносин між Лондоном та Брюсселем. Більшість учасників заявила – поки Британія сама не розпочне формальну процедуру виходу з організації – переговорів не буде. Вони вимагають від Лондона застосувати статтю 50 Лісабонського договору.

– Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен провела зустріч із президентом Європарламенту Мартіном Шульцом. Вона виступила за збереження Шотландії у складі ЄС. Водночас, Іспанія назвала «нелегітимними» будь-які можливі сепаратні переговори між Брюсселем та Шотландією про збереження членства в ЄС.

– Екс-міністр оборони Великої Британії Лайам Фокс висунув свою кандидатуру на посаду прем’єр-міністра Великої Британії.

– Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці запропонував видавати британським студентам спеціальні паспорти, які дозволили б їм навчатися в ЄС.

– У Німеччині сирійський біженець передав правоохоронцям 165 тисяч доларів, які він знайшов на вулиці.

– Міністр оборони РФ Сергій Шойгу звільнив з посади командувача Балтійського флоту РФ, начальника штабу флоту та кількох чиновників за результатами інспекції.

– Рада Федерації РФ ухвалила пакет «антитерористичних законів», який правозахисні групи називали «драконівським» та всіляко критикували за порушення прав громадян.

– На сході України у боях із терористами ДНР загинув відомий український оперний співак Василь Сліпак.

Близький Схід:

– В Іраку частково відкрилося місто Фаллуджа. Сотні людей повертаються до своїх осель після завершення військових операцій у місті. Міська адміністрація також відновила свою роботу. Всіх людей обшукують на численних блокпостах на в’їзді до міста.

– П’ятеро людей загинули внаслідок теракту у сирійському містечку Тель Аб’яд на півночі Сирії біля турецького кордону. Відповідальність за вибух у цьому курдському населеному пункті взяла на себе «Ісламська держава».

– Іракські війська продовжують наступ на позиції бойовиків «Ісламської держави» на двох основних напрямках. На Мосульському напрямку урядові сили та воєнізовані угруповання зайняли низку населених пунктів біля стратегічного міста Аль-Ширкат південніше Мосула. Водночас, північніше нафтових родовищ Аль-Байджі в провінції Анбар іракська армія вибила терористів «Ісламської держави» з містечка Тулуль Аль-Бадж і зараз просувається у напрямку авіабази «Кайяра», яку захопили терористи торік.

– 14 людей загинули внаслідок теракту в іракському місті Абу Грейб. Відповідальність за напад смертника взяла на себе «Ісламська держава».

– США оголосили про початок масштабної операції зі звільнення сирійсько-іракського кордону. В Іраку урядові війська почали просуватися до містечка Аль-Кайм, яке є перевалочним пунктом для бойовиків ІД на їх шляху до Сирії. Із сирійського боку до операції залучили загони про-йорданського угруповання «Нова Сирійська Армія», якого підтримують у Вашингтоні. Вони вдарили по позиціях терористів «Ісламської держави» біля прикордонного переходу «Аль-Танф», однак зазнали поразки і відступили у пустелі. Щонайменше 20 бійців загинули.

– У Сирії щонайменше 20 терористів «Фронту Аль-Нусра» були знищені внаслідок спецоперації урядових військ у кварталі Джобар у передмісті Дамаска.

– Сирійська армія встановила повний контроль над фермами Аль-Малла на півночі провінції Алеппо, витіснивши звідти терористів «Джебхат Аль-Нусра» та їх союзників.

Автор