Байден схвалив надання Україні касетних боєприпасів

Ростислав Павленко

Про це повідомляє Washington Post. Офіційної інформації оборонного відомства США очікують пізніше.

Касетні боєприпаси, які розділяються над ціллю, здатні охопити більшу площу і ефективніше завдавати ураження російським військам на лініях оборони.

Звісно, росія доклала чималих зусиль, аби запобігти посиленню України. Традиційно і “лівозахисні організації” додали свого голосу до лементу, засуджуючи передачу цих боєприпасів. Мовляв, вони небезпечні через можливе неспрацювання вибухових фрагментів, які залишаться на полі битви.

Однак варто пам’ятати дві важливі речі.

По-перше, основні боєприпаси, які розглядають для передачі, – це артилерійські снаряди M864 1987 року випуску (для 155 мм гаубиць). Це означає, що при виробництві цих боєприпасів уже вжито заходів, аби практично всі заряди спрацьовували. Тобто вони вражатимуть таки російських загарбників.

По-друге, “лівозахисників” якось не турбує факт, що росіяни широко застосовують і касетні боєприпаси, і протипіхотні міни, і (судячи з чисельних повідомлень) хімічні заряди. Підхід росіян “а плювати нам на ваше занепокоєння”. У цих умовах намагатися зв’язувати якимись додатковими умовами Україну і нечесно, і аморально, і незаконно.

Україна чинить відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Застосовує наявні засоби у суворій відповідності до бойової ситуації.

Тож пробувати знайти в оці жертви агресії скалку – безперспективно. Особливо тим, хто не бачить колоди в оці агресора.

А щоб усім любителям шукати “нє всьо так адназначна” жилось спокійніше і не доводилося витрачати членські внески на аморальну писанину, росію давно пора визнати державою-терористом.


Колаж: 24 канал

Автор