Україна має бути в НАТО якнайшвидше

Ірина Геращенко

Україна розраховує на рішучі результати саміту НАТО у Вільнюсі.

Зустріч глав держав і урядів НАТО відбудеться 11-12 липня у Вільнюсі й залишається топовою темою в Україні та світі.

Генсек НАТО сьогодні анонсував, що саміт ухвалить пакет із трьома елементами, що наближають Україну до Альянсу. Мова про багаторічну програму підтримки і гарантій повної взаємосумісності ЗСУ і НАТО. Буде започатковано Раду Україна-НАТО.

Очікуємо заяви, що Україна стане членом НАТО, і плану, як якнайшвидше наблизити Україну до нашої мети.

Ці місяці і тижні ми, українські політики, працювали з нашими партнерами і колегами, аби саміт у Вільнюсі дав чітку перспективу Україні. Переконували, доводили, тиснули.

Опитування фіксують, що 89% українців підтримують вступ у НАТО. Важкою ціною далося це усвідомлення незворотності нашого курсу.

НАТО зробило велику помилку в 2008 році, коли в Бухаресті заблокували Україні і Грузії ПДЧ. Зараз важливо не повторити помилки, яка може поставити під загрозу саму українську державність і європейську безпеку в цілому. Путін розуміє тільки мову сили, і не можна дозволити РФ дистанційно впливати на рішення Альянсу.

Наразі ЗСУ є найдієздатнішою армією в Європі, яка малим технічним ресурсом здатна давати відсіч набагато потужнішому за технічним оснащенням і людським ресурсом ворогу. Для Альянсу це буде важливим активом.

Але, звичайно, стандартам НАТО мають відповідати не лише ЗСУ, але й судова система, демократія, держуправління. І тут ще багато роботи і є відкат, в першу чергу в боротьбі з корупцією.

Усвідомлюємо, що до закінчення війни та звільнення територій Україну не приймуть в НАТО. Тому так важливо разом наближати нашу Перемогу якнайшвидше через посилення військової підтримки.

Вже 21 країна Альянсу, а також Швеція, підписали декларацію на підтримку України до вступу в НАТО.

Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі, з яким ми нещодавно мали можливість поспілкуватися, заявив, що Україна може стати членом НАТО без звичної тяганини, як це відбулось зі Швецією і Фінляндією.

Лідери країн Балтії закликають учасників Альянсу не зволікати з рішенням щодо України, адже Кремль сприйме це як слабкість.

Столтенберг заявив, що президент Зеленський візьме участь в саміті НАТО. Це правильно, адже блокувати зустріч наших партнерів було б найбезглуздішим рішенням, і це не той випадок, коли шантаж працює. Навпаки, на саміті НАТО потрібно досягти максимального успіху для України. Для цього – спілкуватися і працювати, переконувати і доводити!

Напередодні саміту 46 авторитетних західних експертів, військових і дипломатів, серед яких ексзаступник держсекретаря США Стівен Біґен і спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер, підписали листа до саміту Альянсу у Вільнюсі з закликом якнайшвидше надати Україні дорожню карту до членства в НАТО. Розробити рекомендації щодо термінів вступу України для ухвалення рішення на наступному саміті НАТО у Вашингтоні у 2024 році.

Україна має бути в НАТО якнайшвидше і без ПДЧ.

Росія хотіла віддалити НАТО від своїх кордонів, а в результаті ці кордони розширилися.

Автор