У Bellingcat розповіли, коли вийде фільм-розслідування про «вагнерівців» (відео)

Спільне із CNN розслідування про “вагнерівців” довелося відкласти через Афганістан – Грозєв із Bellingcat

Журналіст звернув увагу, що загроза виходу фільму про зрив спецоперації змусила українську владу діяти та доводити, що вони не зрадники. Про це повідомляє 5 канал.

Розслідувач Bellingcat Христо Грозєв розповів про те, на якому етапі виробництва знаходиться фільм-розслідування щодо зриву спецоперації із затримання вагнерівців. Журналіст виступив на фестивалі Mezhyhirya Fest.

“Є факт, що операція була. І це мало би бути основною частиною документального фільму, який ми досі знімаємо… Влада не хотіла визнавати, що таке було, бо тоді увесь накопичений обсяг доказів може бути використаний у судах. І це може зашкодити, наприклад, ходу справи MH17”, – зазначив він.

Він вказав, що українська влада продовжує відмовчуватися про спецоперацію, і відповіді від посадовців вже як півроку доводиться чекати.

“Загроза виходу цього фільму змусила українську влади щось робити і доводити, що вони не були зрадниками. Давайте дамо їм іще три місяці, хай зроблять ще щось хороше”, – зазначив Грозєв.

Він анонсував, що нині існує “три продукти, над якими йде робота”.

“Перший – це документальний фільм на дві години з голлівудськими режисерами, і це довготривалий процес. І він точно отримає якісь нагороди, я впевнений, що ми отримаємо номінацію на премію “Оскар” за найкращу документалістику. І це буде наступного року”, – вказав він.

Розслідувач також зізнався, що команда Bellingcat планувала опублікувати більш короткий фільм новинного формату, але з’ясувалося, що CNN працює над схожим форматом. Тож його команда вирішила просто долучитися та допомогти американському мовнику.

“Вони планували випустити його десь в районі візиту Володимира Зеленського до Вашингтону, а ми хотіли одночасно з ними випустити нашу текстову версію. Але через події в Афганістані CNN переключила свою увагу на ту тему, і ця знімальна група не отримала ефірного час на фільм про вагнерівців. Але вони кажуть, що все ж опублікують його десь протягом цього місяця. Тоді ж і ми випустимо наш текст”, – розповів Грозєв.

І додав: “Але він не дасть відповідь на запитання, чи був там злочинний умисел у скасуванні операції із затримання вагнерівців, чи це було якесь безглузде політичне рішення, або ж не безглузде, але яке ми не розуміємо. Ми говоримо про те, що там відбулося, і про ту сміливу, відчайдушну спецоперацію”.

Джерело

 

Грозєв: Українські спецслужби зібрали докази причетності “вагнерівців” до катастрофи МН17, але влада мовчить

Україні вдалося зібрати масив доказів про причетність російських найманців до військових злочинів, але влада продовжує відмовчуватися. Українські посадовці місяцями відмовчуються про спецоперацію із затримання російських найманців із ПВК “Вагнера”, хоча докази, зібрані спецслужбами, можуть бути дуже корисними в розслідуванні катастрофи малайзійського літака Boeing рейсу MН17.

Таку заяву зробив журналіст-розслідувач із команди Bellingcat Христо Грозєв під час фестивалю Mezhyhirya Fest. Про це повідомляє 5 канал.

“У 2020 році ми моніторили деякі рухи найманців, і ми помітили, що щось відбувається. Зокрема, ми помітили їх пересування до Білорусі. Спочатку було не дуже зрозуміло, що конкретно відбувається, але це мало зв’язок з Україною, безумовно. Ми зв’язувалися з людьми, які були відставними співробітниками українських спецслужб, і стало зрозуміло, що це була спецоперація. Для мене це виглядало дуже наївним. Лукашенко, очевидно, використовував би це в своїх інтересах, вдаючи при цьому, що він на боці України”, – розповів Грозєв.

Журналіст вказав, що в підсумку українська влада ухвалила незрозумілі політичні рішення, через які спецоперація “не була реалізована”. Проте, за його словами, українські спецслужби все ж зуміли зібрати масив доказів про причетність російських найманців до військових злочинів – включно із збиттям МН17 у небі Донбасу.

“У нас є докази, що ця спецоперація була, а українська влада не хоче це визнати… Це було б дуже важливо для розслідування МН17. Мені шкода, що українська влада відмовляється це визнавати. Принаймні, вони зібрали докази і могли б показати. Росія може бути поставлена на місце таким чином”, – зазначив розслідувач.

Грозєв наголосив, що операція могла бути згорнута з різних причин, які важко зрозуміти, поки українська влада продовжує відмовчуватися.

“Вони зробили вартісні речі, довели, що “вагнерівці” є поганими хлопцями. Вони воювали на Донбасі, вони вбивали людей, вони причетні до збитого Boeing МН17″, – зауважив представник Bellingcat.

Джерело

Автор