Події тижня

Щопонеділка – #‎тижденьарештів_2016.

У фокусі події 9 – 15 травня. Тиждень для Київської хунти видався важкий, від щорічного обряду святкування Дня перемоги над Німеччиною у другій світовій війні, на початку, до гучного скандалу навколо сайту «Миротворець» наприкінці. Проте – хунта наробила чимало зухвалих злочинів які ми зараз розглянемо детально.

На початку – події тижня.

Звільнення тижня: з посади голови Держлісагентства України звільнили Олександра Ковальчука. Санітарні вирубки в лісах тимчасово припинено.

Суд тижня: Івано-Франківський міський суд засудив блогера і журналіста Руслана Коцабу до 3,5 року позбавлення волі з конфіскацією майна. Його дії кваліфікували як перешкоджання законних дій Збройних сил України у особливий період.

Затримання тижня: у результаті проведених детективами НАБУ заходів затримано трьох працівників органів прокуратури Тернопільської області за підозрою в одержанні неправомірної вигоди у розмірі понад 300 тис. грн.

Арешт тижня: київські оперативники заарештували групу кримінальних “авторитетів” на чолі з 44-річним “злодієм в законі” на прізвисько “Куцу”. Спецоперацію працівники карного розшуку з залученням спецпідрозділу провели в Оболонському районі столиці під час проведення злодійської “сходки”. Усі “кримінальні авторитети” – уродженці Донбасу, а “Куцу” – громадянин іншої держави. Під час “сходки” головним питанням було обговорення “результатів” злочинної діяльності, а також перерозподіл сфер впливу на території Одеської області, міст Одеса, Горлівка й Бахмут. Справжнє ім’я “Куцу” – Лобжанідзе Георгій Шакроєвич. Неодноразово судимий на території Грузії та Росії. Він є грузинським громадянином і вже висилався з території України в 2012 та 2014 роках.

Скандал тижня: Колектив центру “Миротворець” ухвалив рішення закрити однойменний сайт і наразі готує до надання в вільний доступ в інтернеті всієї зібраної колективом інформації. Рішення було ухвалено колективом Центру, “беручи до уваги реакцію, яку викликала публікація списку журналістів, акредитованих терористичною організацією “ДНР”, вимогами уповноваженої з прав людини Лутковської, а також вічно стурбованого і заклопотаного Євросоюзу, а також антиукраїнськи налаштованих журналістів України на чолі з заступником міністра інформаційної політики України Поповою”.

Курйоз тижня: у проросійській акції “Безсмертний полк” на 9 травня 2016 року у Києві здебільшого брали участь учасники повоєнних радянських авантюр та спецмісій й звичайні відставні військові, а не справжні ветерани Другої світової війни. Серед осіб похилого віку у військовій формі, яких вітали присутні на Алеї Полеглих Героїв, переважно були ті, хто насправді не брав участі у бойових діях проти Третього Рейху і його союзників й навіть не приховує цього, встановили ЗМІ.

І далі – перелік за хронологією.

9 ТРАВНЯ, ПОНЕДІЛОК

Неподалік від харківського Меморіалу Слави затримали чоловіка з листівками комуністичної спрямованості.

Правоохоронці Миколаєва не пропустили колону з георгіївськими стрічками. Один ушпиталений.

Львівська поліція жорстоко відбила у “правих” пам’ятник комуністичному письменнику Тудору. Двоє затриманих.

У Черкасах поліція не перешкоджала використанню забороненої символіки й розбила ніс противникові комунізму.

В центрі Одесі бійці поліцейського спецпідрозділу “Шторм” виявили кілька пляшок з вибухонебезпечною речовиною, за попередніми даними – з “коктейлем Молотова”.

Голова Донецької обласної організації політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” Олександр Ярошенко заявив про напад нього співробітників МВС України. Раніше батальйон «Азов» звинувачував Ярошенко в пособництві терористам.

У Харкові побилися патріоти і ПСПУ. Кількох найактивніших учасників бійки правоохоронці вивели.

Служба безпеки України ліквідувала терористичну групу, яка намагалася дестабілізувати ситуацію на Херсонщині під час відзначення Дня Перемоги. Під час обшуку у автомобілі терористів співробітники СБ України спільно з поліцією вилучили пластид у тротиловому еквіваленті майже 40 кг.

10 ТРАВНЯ, ВІВТОРОК

У Житомирській області протягом останньої доби виявили три нелегальні копальні бурштину та затримали 8 місцевих жителів, які намагалися незаконно видобувати “сонячний камінь”.

Поліція офіційно оголосила в розшук двох підозрюваних, уродженців Росії, які, як передбачається, могли вбити 25-річного водія ресурсу BlaBlaCar Тараса Познякова. Розшукувані можуть ховатися в зоні АТО.

Співробітники Держприкордонслужби припинили на державному кордоні та в зоні проведення АТО чотири спроби надання неправомірної вигоди. Йшлося про хабарі від 300 до 1000 грн.

У Харкові поліція заблокувала харківський офіс лідера полку “Азов” нардепа Андрія Білецького. Причина – сутичка з поліцією на вулиці Ярослава Мудрого, до якої можливо був причетний Цивільний корпус «Азов». Затримано чотирьох підозрюваних.

У пункті пропуску “Велика Писарівка” (Сумська область) до представників Держприкордонслужби України звернувся громадянин Російської Федерації, який попросив для себе політичного притулку на території України. Громадянин брав активну участь у заходах щодо підтримки України, а саме в мітингах та інших політичних заходах і за це зазнав переслідувань.

Вантаж з лейкопластиром правоохоронці затримали на пункті пропуску “Мар’їнка”. Мікроавтобус перевозив на тимчасово окуповані терористами території понад тонну товару вартістю майже 700 тисяч гривень.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначає, що підписав розпорядження про вираховування з зарплати депутатів “штрафів” за “прогули” – 700 грн.

Мер Золотого отримав два роки за організацію сепаратистського референдуму. Після звільнення Золотого Кочевенко втік. СБУ впіймала його 2015 року в Маріуполі.

Виконувачка обов`язків заступника голови Одеської обласної державної адміністрації з соціальних питань Марія Гайдар залишила державну службу.

Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою у місті Стрий викрили на хабарництві трьох працівників кримінальної поліції. Два майори та підполковник вимагали від місцевого мешканця чотириста доларів США за не притягнення його до кримінальної відповідальності за крадіжку грошей.

У Чернівцях співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою та поліцією викрили на хабарництві директора одного з державних коледжів. Керівник навчального закладу вимагала від приватного підприємця шість тисяч гривень за надання в оренду приміщення. Комерсант збирався організувати у коледжі спортивний зал.

Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою та поліцією викрили механізм привласнення державних коштів менеджментом одного з російських підприємств, що розташоване у Черкаській області. Російському заводу протиправно відшкодовано 800 тисяч гривень податків.

11 ТРАВНЯ, СЕРЕДА

Служба безпеки України (СБУ) провела обшук у головному офісі ПАТ “Укргазвидобування”.

На Рівненщині за добу правоохоронці виявили 15 незаконних копачів бурштину і вилучили у них чотири авта та шість мотопомп.

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе пішла у відставку. Проте вона продовжуватиме реформу правоохоронної системи на посаді глави спеціально створеної групи радників міністра внутрішніх справ.

У Києві знешкоджено банду, члени якої, користуючись зв’язками із окремими співробітниками столичної поліції та нотаріусом, викрадали, катували та вбивали киян з метою заволодіння їх житлом. До складу банди входила жінка – мешканка Києва та четверо її пособників, які раніше неодноразово судимі за тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини.

Президент України Петро Порошенко звільнив 31-річного Юрія Буцу з посади члена Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

На сьогодні 63% громадян України довіряють Збройним Силам України.

12 ТРАВНЯ, ЧЕТВЕР

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку ТОВ “Гамма-консалтинг” (телеканал “Гамма”) у зв’язку з показом виступу забороненої в країні Комуністичної партії України Петра Симоненка. Симоненко назвав українську владу “неонацистами, які прийшли до влади після збройного перевороту”.

На Рівненщині під час санкціонованого обшуку 11 травня правоохоронці вилучили з підпільного цеху 212 кг бурштину-сирцю, вироби з нього, 30 верстатів для обробки бурштину і мотопомпу.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що припинив спробу відновлення контрабандних схем на Закарпатській митниці у кінці квітня.

Національне антикорупційне бюро України та Центральне антикорупційне бюро Республіки Польща домовилися про тісну співпрацю, обмін інформацією та досвідом у галузі виявлення та запобігання корупції, проведення розслідувань і розкриття корупційних злочинів.

Президент України Петро Порошенко вже підписав ухвалений у четвер парламентом закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури України”.

Президент української держави підписав указ про призначення Луценка генеральним прокурором України.

Скандально відомий екс-заступник київського обласного прокурора «діамантовий прокурор» Олександр Корнієць отримав щонайменше дві службові квартири – ЗМІ.

У Сумах стартувала нова поліція.

Національне антикорупційне бюро України підписало Меморандум про взаєморозуміння з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС).

Співробітники СБУ заарештували бізнесмена, який постачав свою продукцію на окуповану територію і платив податки у бюджет псевдореспубліки. Бізнесмен організував постачання до тимчасово окупованої території продовольства власного виробництва на суму 700 тисяч гривень. За його перевезення через “митницю ДНР” він сплатив терористам 35 тисяч гривень.

13 ТРАВНЯ, П’ЯТНИЦЯ

Підпільний цех з переробки незаконно добутого бурштину виявили співробітники Служби безпеки України і Національної поліції в Сокальському районі Львівської області.

У Луганській області Біловодський районний суд 12 травня засудив до 4 років в`язниці жителя міста Ровеньки за участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань.

У Маріуполі СБУ припинила ретрансляцію одним з місцевих провайдерів кабельного телебачення десяти заборонених російських телеканалів.

Літаки Державної прикордонної служби України 12 травня зафіксували факти незаконної діяльності з видобутку бурштину.

Схованку з протитанковими мінами виявили співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією в районі проведення Антитерористичної операції.

Канал контрабанди психотропної речовини сибутрамін та лабораторію з фасування харчових добавок без дозвільних документів ліквідували співробітники Служби безпеки України у Хмельницькому. Сибутрамін контрабандно переправлявся до України з Азії та реалізовувався оптом під виглядом засобів для схуднення.

Лисичанський міський суд за матеріалами Служби безпеки України визнав винним бойовика бандугруповання “Призрак” терористичної організації “ЛНР”. Співробітники спецслужби затримали бойовика у місті Привілля Лисичанського району у лютому 2015 року. Під час досудового слідства слідчі СБУ встановили, що у травні-липні 2014 року терорист входив до т.зв. батальйону “Призрак”. Він зі зброєю в руках чергував на блокпостах бойовиків в окупованому Лисичанську. Суд визнав бойовика винним у скоєнні злочинів та засудив до двох років чотирьох місяців позбавлення волі.

14 ТРАВНЯ, СУБОТА

Співробітники СБ України спільно з прокуратурою та внутрішньою безпекою Нацполіції затримали кількох працівників поліції Івано-Франківська, які “кришували” контрабанду наркотиків в Україну. Під час обшуків у службових приміщеннях та за місцем проживання поліцейських, під час яких співробітники спецслужби виявили наркотичні засоби та значні суми у валюті.

Співробітники СБ України спільно з прокуратурою та внутрішньою безпекою прикордонників викрили одного з керівників відділення Чернігівського прикордонного загону на систематичних поборах з підлеглих. Старший лейтенант разом з колегою встановив щоденну “таксу” для чергових нарядів прикордонників. Військовослужбовці нарядів вимагали гроші у громадян за безперешкодний перетин контрольно-пропускного пункту. Співробітники спецслужби затримали двох здирників в обласному центрі на території гаражного кооперативу після передачі тижневої данини у розмірі майже 150 тисяч гривень.

Співробітники СБ України спільно з військовою прокуратурою та внутрішньою безпекою Нацполіції викрили в Івано-Франківську на хабарництві двох працівників поліції. Оперуповноважені кримінальної поліції отримували гроші від власників одного з масажних салонів. Безперешкодну роботу закладу вони оцінили у п’ятнадцять тисяч гривень щомісяця.

15 ТРАВНЯ, НЕДІЛЯ

Росіянці Анастасії Леоновій, яку СБУ підозрює у підготовці теракту, можуть продовжити утримання під вартою до початку червня. Захисту було вручено клопотання про продовження терміну утримання під вартою Леонової до 9 червня, 16 травня це клопотання має розглядатися одним зі слідчих суддів Шевченківського районного суду.

Наче – все. Що забув – пишіть. І до зустрічі за тиждень під тегом тижденьарештів_2016.

Автор