Петро Порошенко на безпековому форумі у Вісбі, Швеція (фото, відео)

Петро Порошенко

Радий зустрічі з Міністром у справах ЄС Швеції Джессікою Розвелл.

Обговорили ключові питання порядку денного наших відносин з Європейським Союзом, включаючи реалізацію рекомендацій Єврокомісії для відкриття передвступних переговорів, подальшу макрофінансову та військову підтримку з боку ЄС, підготовку довгострокового Плану підтримки України на 50 млрд євро, посилення санкційного режиму проти росії та конфіскацію заморожених російських активів для цілей післявоєнної відбудови України.

Окремо обмінялись думками щодо модальностей реформування Євросоюзу для кращої здатності інтегрувати Україну як повноправного члена ЄС. У цьому контексті закликав Швецію зайняти лідерську позицію для формування оптимальної моделі реформи інституцій та політик ЄС.

* * *

Обговорили з добрим другом Куртом Волкером ситуацію в Україні.

Багато говорили про розклад сил на фронті. Узгодили шляхи зміцнення проукраїнської міжнародної коаліції, збереження всебічної підтримки з боку Вашингтона. У тому числі на тлі виборів.

Відзначили наскільки важливо на цьому вирішальному етапі збільшити військову допомогу Україні від партнерів для нашої спільної перемоги. Ми маємо робити все, аби не дати жодного шансу агресору розраховувати на підрив нашої єдності та солідарності.


Порошенко у Вісбі: зараз слушний час для постачання Україні безпілотників, винищувачів і систем радіоелектронної боротьби

Петро Порошенко під час виступу на безпековій конференції у шведському Вісбі вкотре закликав союзників підтримувати Україну до Перемоги над агресором.

«Бо якщо не знищити путіна – це означатиме нескінченну історію війни. Але якщо у нас є зброя, ми можемо здобути перемогу. В Україні ніхто не сумнівається, що перемога буде разом з нами. А для цього потрібно кілька передумов», – вважає Порошенко.

«Пункт номер один – зброя. Зброя вчасно. Бо росіяни теж вчаться воювати. російська армія 18 місяців тому і російська армія зараз – це зовсім інша армія. А 18 місяців тому танки і БТР могли змінити ситуацію», – констатує п’ятий Президент.

«Тому що зараз це війна засобів радіоелектронної боротьби, війна безпілотників, війна БПЛА, які б’ють і по танках. Отже, зараз слушний час для постачання безпілотників, літаків, реактивних винищувачів і систем радіоелектронної боротьби», – наголосив Порошенко.

Він закликав партнерів якомога швидше надати Україні винищувачі і зауважив, що Швеція з її потужними літаками Gripen може вкотре проявити лідерство у цьому питанні.

«А коли ми говоримо про втому… Втома, по-перше, це російський наратив. І ми повинні сприймати це тільки так. Чому? Тому що путін хотів зробити зброєю всі процеси. Він хотів зробити зброєю енергетику, газ, нафту, залишити без тепла на зиму Європу і весь світ, змусити його замерзнути. Ми зруйнували ці очікування путіна», – констатує Петро Порошенко.

«Світ змінюється. І якщо ви запитуєте мене, чи є у нас втома, я відповім – так. Але це втома всього світу, всього вільного демократичного світу від путіна. У цій ситуації я прошу вас: давайте разом приведемо Україну до ЄС. Об’єднаймося, щоб привести Україну до НАТО. І давайте разом принесемо Україні перемогу. Я обіцяю: ми, українці, однозначно досягнемо у цьому максимальних результатів», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко у Швеції розповів, чи повернуться в Україну IKEA та H&M

Петро Порошенко, який у Швеції провів зустрічі з керівництвом Ріксдагу, представниками всіх парламентських партій та ключовими міністрами шведського уряду, розповів про підсумки візиту. Пʼятий Президент відзначив лідерську позицію Швеції у допомозі України: 92% громадян цієї країни беззастережно підтримують нашу боротьбу, і це найвищий показник у Євросоюзі.

«У нас дуже насичена міжнародна програма. Чому це важливо саме зараз? Тому що фактично через декілька днів відбудеться зустріч на вищому рівні Європейського Союзу в Гранаді. Де будуть обговорюватись і питання України, перш за все питання початку передвступних переговорів про членство України в Європейському Союзі», – зазначає Порошенко.

«Через декілька днів у Києві відбудеться Рада міністрів закордонних справ Європейського Союзу, де теж будуть обговорювати членство України в Євросоюзі і початок передвступних переговорів. Зараз відбувається формування порядку денного допомоги Україні. І тому потужний голос, який формулює український інтерес, дуже потрібен», – переконаний Порошенко.

«Питання постачання нам зброї. Хочу наголосити, що одні з найкращих бойових броньованих машин CV 90 постачає нам Швеція. Одна з найкращих артилерійський установок Archer поставляє нам Швеція. Памʼятаєте, наскільки важливу роль відіграли шведські протитанкові засоби NLaw і Carl Gustav? І ми з нетерпінням чекаємо один з найкращих літаків-винищувачів в світі – літак JAS 39 Gripen», – говорить пʼятий Президент.

«Ми чекаємо, що найближчим часом буде рішення турецького парламенту, який ратифікує членство в НАТО, і це дозволить Швеції розвʼязати руки та прискорити питання постачання для України винищувачів. Вже зараз можу сказати, що українські пілоти проходять відповідну підготовку», – повідомив Порошенко.

«Загалом я можу оприлюднити без подробиць, що 14-й пакет з боку Швеції допомоги для України майже готовий. І найближчим часом буде презентований», – анонсував Петро Порошенко.

Він також повідомив за підсумками зустрічі з Державним секретарем міністерства розвитку Швеції про надання окремої програми на 6 млрд шведських крон.

На зустрічах з урядовцями Щвеції Порошенко також обговорив перспективи повернення в Україну всесвітньо відомих компаній IKEA та H&M, які після повномасштабного вторгнення були змушені призупинити діяльність у нашій державі. На думку Порошенка, шведський уряд міг би забезпечити цим компаніям страхування ризиків та експортні кредити.

«Я отримав підтвердження, що з боку шведського уряду все буде зроблено. Звичайно, що це буде рішення незалежних бізнесів. Але все буде зроблено для того, щоб і IKEA, і H&M, і інші великі шведські компанії повернулися в Україну і почали працювати», – сказав Порошенко.

«Швеція продемонструвала свою рішучість в підтримці України і українських реформ. І коли говорять, що питання допомоги, питання фінансової допомоги, питання інвестицій будуть мати відповідні умови – то ці умови є стимулюванням реформ в Україні. Захист демократії, захист свободи слова, захист прав людини, захист незалежності антикорупційних організацій. Розвиток інвестиційного клімату. І разом з тим це буде величезний пакет 50 млрд макрофінансової допомоги з боку Європейського Союзу. Це – безпрецедентне рішення», – наголошує Петро Порошенко.

Джерело

Автор