США передали Росії відповідь на вимогу «гарантій безпеки»

Посол США в Росії Джон Салліван у середу ввечері привіз до російського МЗС письмову відповідь Вашингтона на вимоги Москви про гарантії безпеки. Про це повідомляє Новинарня.

Про це надвечір 26 січня написали центральні російські ЗМІ, інформація також є на сайті зовнішньополітичного відомства РФ.

Видання “Комерсант” опублікувало фото Саллівана, який із папкою документів прямує до МЗС РФ. Невдовзі він вийшов із будівлі.

Росіяни вимагали від США письмово відреагувати на їхній безпековий ультиматум. Зокрема Росія запропонувала країнам НАТО взяти на себе зобов’язання, що “виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав”.

Крім того, Росія пропонує відмовитись “від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії”. Також пропонується відмовитись від проведення військових навчань на певній відстані від кордонів Росії та країн НАТО.

Напередодні агентство Bloomberg розповіло, що американська відповідь на російські пропозиції може містити перелік сфер, які США та НАТО готові обговорювати з Росією та перелік дій та вчинків Росії, які викликають занепокоєння в Європи.

Як зазначало видання, навряд чи у своїй відповіді США будуть обговорювати вимоги російської сторони.

Джерело

 

Раніше цього дня глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що якщо Вашингтон попросить не публікувати відповідь, Москва виконає прохання, але донесе до громадськості його суть.

Також у середу заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко сказав, що Росія отримала від США деякі відповіді на свої питання щодо пропозицій про гарантії безпеки, але поки що тільки в усній формі. Він підкреслив, що Москва хоче знати, чому низка її пропозицій була названа «неприйнятною».

Також повідомляється, що генсек НАТО Єнс Столтенберг на тлі повідомлень про передачу РФ відповідей від США на пропозиції у сфері безпеки проведе термінову прес-конференцію о 20:00 за київським часом.

Джерело