Санкції на часі. 13.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 13.05.2024.

1. Дефіцит федерального бюджету росії зріс майже в 2,5 рази через зростання видатків у квітні.

– За даними Мінфіну рф, за підсумками чотирьох місяців 2024 року дірка в скарбниці збільшилася до 1,48 трильйона рублів або 0,8% ВВП з 607 мільярдів рублів, або 0,3% ВВП місяцем раніше, повідомив Мінфін.
– Виходячи з даних Мінфіну рф, у квітні бюджет був виконаний з дефіцитом – витрати перевищили доходи на 877 мільярдів рублів після профіциту в березні, який, за уточненою оцінкою Мінфіну, становив 523 мільярди рублів. Витрати з початку року становили 13,17 трильйона рублів, або 36% від затвердженого обсягу витрат на 2024 рік.
– Порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли з бюджету було витрачено 10,83 трильйона рублів, витрати зросли на 21,5%.
– Після початку Москвою війни в Україні дефіцит федерального бюджету рф два роки поспіль перевищував 3 трильйони рублів, близько 2% ВВП, який Мінфін погашав внутрішніми запозиченнями та коштами Фонду національного добробуту.
– У поточному році, незважаючи на подальше нарощування бюджетних витрат до 36,7 трильйона рублів, дірка в скарбниці за задумом влади має скоротитися вдвічі – до 1,6 трильйона рублів або 0,9% ВВП завдяки зростанню доходів.
– Близько 40% усіх витрат у 2024 році складуть витрати на армію, поліцію і спецслужби. Фінансування оборони вперше має обігнати соціальні витрати, тобто зарплати, пенсії, допомоги та інші соцвиплати, які раніше лідирували у розподілі видатків скарбниці.

2. Українські безпілотники 12 травня атакували НПЗ у Волгоградській, Калузькій та Липецькій областях.

– Крім Волгоградського НПЗ, зазнали ударів нафтобази «Калуганафтопродукт» у населеному пункті Людинове, а також Новолипецький металургійний комбінат.
– До цього НПЗ, що належить «Лукойлу», у Волгограді був атакований дроном 3 лютого. Тоді площа займання становила 300 кв. метрів, постраждали установки з переробки нафти. При цьому НПЗ є одним із найбільших виробників нафтопродуктів у Південному федеральному окрузі росії.
– На кінець квітня внаслідок аварій та зовнішніх впливів простоювали майже 10% потужностей НПЗ — 87,1 тисячі тонн на добу. Сумарний простій нафтопереробки, що включає зокрема планові ремонти, досяг 17% загальноросійських потужностей або 4,527 млн тонн.
– На цьому фоні експорт нафтопродуктів із росії обвалився: у квітні порівняно з тим же місяцем минулого року за кордон було вивезено на 24% менше мазуту, на 20% менше лігроїну та на 28% менше дизеля, згідно з даними Kpler.

3. Росія змушена використовувати комерційні чипи у виробництві зброї, оскільки експортні обмеження США успішно діють та сповільнюють воєнну машину кремля.

– США ввели обмеження на експорт до росії майже 700 видів товарів подвійного призначення й додали до санкційного переліку майже 100 китайських компаній за допомогу росії в обході експортних обмежень.
– Міністерка торгівлі США Джина Раймондо під час слухань в американському Конгресі висловила переконання, що експортні обмеження США “значно сповільнили росію”.
– Вона зазначила, що росіяни змушені використовувати комерційні чипи й переналаштовувати свою техніку, а також мають покладатись на Іран та Китай, щоб отримувати такі мікрочипи.
– За словами Раймондо, через обмежений доступ до західних мікрочипів росія “змушена використовувати чипи із помп для грудного молока, холодильників і подібних речей, і саме це вони й роблять, саме тому, що наші початкові обмеження працюють”.

4. Що означатимуть санкції ЄС щодо російського СПГ.

– Російський шлях транспортування свого СПГ із арктичних портів до Азії, що проходив Європою, може бути зупинений через новий пакет санкцій, однак ефект на можливості експорту російських енергоресурсів поки що невідомий.
– Наразі російські термінали, що знаходяться на арктичному узбережжі росії, наприклад, термінал “Ямал-СПГ”, експортують газ через Європу, тому що у портах Бельгії та Франції російський СПГ з арктичних транспортувальних суден, що прилаштовані до умов екстремально низької температури, переганяють до звичайних танкерів, які продовжують свій шлях до Азії.
– При цьому частина російського СПГ, що переганяється у портах, осідає на європейських ринках.
– Новим пакетом санкцій ЄС прагне обрізати таку можливість. Політики ЄС обговорюють цей крок як частину 14-го пакету санкцій проти росії. Хоча повної заборони не буде, це буде перший випадок, коли Європа застосує конкретні заходи проти російського СПГ.
– У разі схвалення цей захід може призвести до збільшення обсягів російського палива, що циркулює в Європі. Він також може спричинити проблеми з контрактами для європейських логістичних компаній і політичну реакцію з боку інших країн-покупців газу.
– Для російських поставок це означатиме ускладнення логістики. Для заводів російської “Новатек”, що експортує більшість СПГ, зупинки у портах ЄС необхідні у всіх сезонах окрім літнього та осіннього, коли північні морські шляхи звільняються від льоду та дозволяють експортувати газ до Азії напряму.
– Доставка вантажів з Ямальського СПГ безпосередньо в Азію призведе до збільшення витрат на фрахт і логістику, а також до більш тривалого простою криголамів.

5. Росія продовжує займати лідируючі позиції в постачанні газу до Іспанії.

– Блакитне паливо з росії залишається затребуваним на іспанському газовому ринку, де країна заробляє, перепродуючи ЗПГ із росії. В останній місяць росія посіла друге місце з постачання зрідженого газу до Іспанії. Алжир традиційно лідирує цьому ринку.
– росія залишається одним із основних постачальників ЗПГ для Мадрида, приблизно 73 ГВт-год із росії було придбано Іспанією у 2023 році, порівняно з 54 ГВт-год у 2022 році.
– Минулого року росія посідала третє місце з експорту зрідженого метану до Іспанії.
– Іспанія має значну інфраструктуру зі зберігання та регазифікації, що дозволяє їй активно перепродавати російський ЗПГ в інші країни Європи.

6. Raiffeisen Bank отримає чистий прибуток від підрозділів у росії та білорусі в розмірі майже 1,2 млрд євро цього року.

– Протягом останніх трьох років прибуток, отриманий російським підрозділом австрійського банку, перевищувала прибуток від решти операцій групи.
– Враховуючи, що всі основні російські банки потрапили під санкції, а західні кредитні організації під тиском урядів та регулюючих органів змушені агресивно скорочувати свій російський бізнес і зрештою виходити з нього, вражає, що Raiffeisen, на відміну від конкурентів, фактично збільшив частку прибутку.
– Цього року банк отримає чистий прибуток від підрозділів у росії та білорусі в розмірі майже 1,2 млрд євро порівняно з 500 млн євро від решти операцій, що продовжуються, — це 69% прибутку.
– Те, що в росії процвітає західний банк, — докір західним урядам, які намагалися перекрити глобальні зв’язки росії.
– Це також реальна допомога економіці країни, а отже, і її військовій машині.
– Західні банки, які ще перебувають у росії, є ключовими каналами, що дозволяють клієнтам вести міжнародні операції і одночасно приносять значні податкові надходження.
– США та ЄС мають продовжувати тиск. Є вагомі аргументи на користь того, щоб додати такі банки, як російське відділення Raiffeisen, до організацій, позбавлених доступу до SWIFT, тим самим закривши величезну лазівку.

7. ЄС за чотири місяці збільшив закупівлю газу з «Ямал ЗПГ».

– Проект «Ямал ЗПГ» збільшив постачання ЗПГ до країн Євросоюзу у січні-квітні 2024 року на 5% до того ж періоду минулого року до 5,7 млн ​​т. Це випливає з даних аналітичної компанії Kpler.
– Практично весь приріст поставок до ЄС забезпечила Франція, яка наростила імпорт газу з «Ямал ЗПГ» в 1,9 раза до 2,2 млн. т.
– Нідерланди в перші чотири місяці 2024 року зберегли імпорт з «Ямалу ЗПГ» на рівні 294 000 т.
– Інші великі європейські імпортери скоротили закупівлі: Бельгія – на 7% до 1,8 млн т ЗПГ, Іспанія – на 27% до 1,3 млн т.
– Постачання з «Ямал ЗПГ» до країн Азії у січні-квітні 2024 року знизилися на 37% у річному вираженні до 935 000 т, у тому числі експорт до Китаю впав на 45% до 579 000 т.
– Загальний обсяг експорту газу з «Ямал ЗПГ» » у січні-квітні збільшився на 3% до 7,2 млн т. На Європу припало 80% поставок.
– Для «Ямал ЗПГ» вигідно нарощувати постачання до ЄС за рахунок більш короткого транспортного плеча.
– Значну частину довгострокових контрактів на постачання ЗПГ з проекту «Новатека» укладено з європейськими покупцями.

8. Microsoft, незважаючи на раніше оприлюднені плани обмежити доступ до своїх продуктів у росії, відкрила російським користувачам оновлення Windows та Office без необхідності використання VPN.

– Крім того, компанія не заблокувала доступу до своїх хмарних програмних продуктів для російських IT-компаній, як це було заплановано раніше.
– Microsoft не перешкоджає закупівлі та активації нових ліцензій, придбаних через паралельний імпорт.
– Від продуктів Microsoft відмовляється лише державний сектор рф, який переходить на використання російського програмного забезпечення, тим часом комерційні організації продовжують використовувати продукти Microsoft, оскільки їх застосування ще не заборонено офіційно.
– Учасники ринку вважають, що такі дії Microsoft пов’язані із бажанням компанії не втрачати російський ринок.

Автор