В Україні завершено попередні вогневі випробування САУ «Богдана» (фото, відео)

Юрій Бірюков

САУ Богдана завершила очередной этап государственных испытаний, отстреляв 450 снарядов “натовского” 155-го калибра. На 42 километра.

Хорошая новость, хорошее оружие, хорошее достижение – ведь не просто подлатали старый “советский” какой-то экземпляр, а машина нашего, украинского производства.

Хорошая новость.

И вот тут я глянул на календарь – январь 2022 года. Ведь ее показали на Марше Независимости в 2018 году, ведь она первый раз стреляла осенью того же 2018 года! А потом…

А потом к власти пришли “зеленые человечки”, и проект “Богдана” встал на паузу на два с половиной года. Тут важно понимать – за прошедшее время НИЧЕГО не делалось на уровне производства, НИЧЕГО не менялось и не улучшалось – просто проект поставили на паузу. Почему? ПАТАМУШТА! Шевеление началось только после давления депутатов Европейской Солидарности, ведь там остро запахло обвинениями в саботаже и вредительстве “новых лиц”. Так остро запахло, что возникли совсем другие ассоциации.

А обвинения еще будут. Например, когда начнется реальный анализ целесообразности закупки чешской DANA M2 с заявленной дальностью стрельбы в 20 километров и с остановкой госиспытаний украинской Богданы с фактической дальностью стрельбы в 42 километра.


Перспективна українська колісна самохідна гаубиця «Богдана» завершила попередні вогневі випробування. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на матеріал видання Defense Express.

Заявлено, що українська самохідна гаубиця, з гарматою калібру 155 мм, успішно здійснила стрільби, під час яких було здійснено 450 пострілів на дальність 42 км.

Стрільби відбувалися у межах визначальних відомчих випробувань Міністерства оборони України.

Вогневі випробування проходили на Державному випробувальному полігоні Збройних Сил України «Алібей» в Одеській області.

 

Стрільби активно велись у грудні та січні.

За заявами розробника перспективної САУ, «Краматорського заводу важкого верстатобудування», дальність пострілу звичайним снарядом з колісної 155-мм САУ становить до 40 км.

Але тепер, як стверджують представники компанії, на практиці доведена можливість стрільби на 42 км без використання активно-реактивного снаряда.

Колісна САУ «Богдана» на параді. Фото з відкритих джерел

У жовтні 2021 року «Богдана» вже виконували стрільби. У травні на полігоні «Широкий Лан» відбувся перший етап заводських випробувань САУ із бойовими стрільбами.

У ході випробувань використовуються 155-мм снаряди турецького та чеського виробництва, включно із далекобійними снарядами з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ від Excalibur Army.

Далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ – для України. Фото: Defense Express

Нагадаємо, у 2020 році компанія Excalibur Army поставила Міноборони України нові 155 мм боєприпаси для проведення повного циклу випробувань САУ «Богдана».

Попередні вогневі випробування проходять у межах визначальних відомчих випробувань і це дає можливість Збройним Силам поставити на забезпечення «Богдана» вже у 2022 році.

Джерело

На заставці:

Автор