Брифінг Євросолідарності щодо будівництва фортифікацій (відео)

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Ситуація на фронті, зокрема, у прикордонні Харківської області вимагає об’єднати зусилля влади, бізнесу, волонтерів і всього суспільства – про це під час брифінгу сказав Петро Порошенко. Він закликав не піддаватись панічним настроям, але й не вестися на переможні реляції, які не відповідають реальному стану справ.

Зокрема, Порошенко наполягає на концентрації всіх ресурсів для швидкого будівництва фортифікаційних споруд. Якщо висновки з бездіяльності влади не будуть зроблені – Бахмут, Авдіївка, Мар‘їнка будуть постійно повторюватися на фронті, застерігає п’ятий Президент. Відповідальність за несвоєчасні рішення несе в тому числі і парламентська монобільшість – говорить Порошенко. «Євросолідарність» вимагає негайного скликання засідання Верховної Ради з питання фортифікацій.

«Перш за все ми наголошуємо, що не завершена побудова фортифікаційних споруд трьох ліній оборони. Це в повній мірі стосується Харківської області. Це безвідповідальність, коли затягували з початком будівництва. Ми в грудні запропонували всім фракціям Верховної Ради підписати відповідний проєкт постанови для створення ТСК парламенту із забезпеченням необхідних рівнів таємності для того, щоб проконтролювати будівництво фортифікаційних споруд. Два місяці нам не давали підписів – в першу чергу це була монобільшість і їх союзники ОПЗЖ. 5 лютого нами був зареєстрований проєкт постанови», – говорить Порошенко. Він констатував, що досі ця постанова блокується монобільшістю та керівництвом парламенту.

«Відповідальність за те, що не було куди відступати нашим частинам військовим з Авдіївки, і те, що відбувається в Часовому Ярі, і те, що зараз відбувається у Вовчанську, несе Верховна Рада в частині монобільшості і спікер, бо вони блокують голосування цієї комісії. Наша фракція звертається до інших фракцій, вимагає негайного скликання засідання Верховної Ради для розгляду і заслуховування членів уряду, представників Збройних Сил – для того, щоб визначитися, чим ми можемо допомогти», – говорить Порошенко. Він також зауважив, що країна досі не знає, хто ж в уряді відповідає за будівництво оборонних ліній.

«Якщо вони не знають, хто за це відповідає, за це відповідає безпосередньо Прем’єр-міністр України. І на цьому засіданні ми маємо заслухати Прем’єр-міністра про стан будівництва фортифікаційних споруд, про стан загроз для держави і про заходи, які ми можемо негайно втілити в життя. Досить двотижневих перерв у роботі Верховної Ради», – наголосив Порошенко.

При цьому замість фортифікацій у минулому році на Харківщині знову будували дороги, зокрема, й дорогу Харків – Вовчанськ. «На дорогу Вовчанськ-Харків було витрачено 369 мільйонів 500 тисяч грн. Це – 2023 рік», – зауважив Порошенко.

«Десятки мільярдів гривень виділяються на будівництво доріг. 44 млрд – у 2023 році, і 17 млрд в 2024 році. Уявіть собі – це 60 млрд грн. Можна було два рази огорнути фортифікаційними спорудами всю лінію зіткнення і лінію загрози з рф. Замість того, аби купити техніку, або позичити її з відповідною компенсацією в дорожньо-будівних монстрів, щоб ця техніка працювала або в складі Служби транспорту, або в наших інженерних підрозділах, полках і бригадах, включаючи командування Сил підтримки. Для того, щоб зараз цією технікою, цим бетоном, цими габіонами терміново забудувати позиції, які будуть захищати скрізь, щільно. Скрізь мають стояти «зуби дракона», скрізь мають стояти бетонні споруди», – говорить Порошенко.

Він повідомив, що за власні кошти купив для підрозділів ЗСУ 39 екскаваторів, 20 із них вже передані військовим частинам.

«Сьогодні я звернувся до послів країн Великої Сімки, бо крім надання зброї життєво необхідно отримати техніку для будівництва фортифікаційних споруд – це екскаватори, навантажувачі, крани, бульдозери і таке інше. Ми будемо використовувати як зустрічі та координацію з керівництвом держав і урядів, так і наші міжпартійні контакти, і будемо просити допомоги», – говорить п’ятий Президент.

«Ми зараз шукаємо екскаватори. Шукаємо їх по всій Європі. Але там вони дорожчі. Ми закупили в національного виробника весь обсяг виробництва на травень, червень, липень, серпень, вересень і далі просто плануємо, що буде в зв’язку з постачанням комплектуючих. Ми забираємо все», – говорить Порошенко.

Він також звернувся до волонтерів із пропозицією спільно знайти і купити для військових на передовій необхідну будівельну техніку: «Дорогі побратими–волонтери. Якщо ви маєте можливість знайти недорогий, але надійний, якісний екскаватор, і спільно з нами 50 на 50, або як ви скажете, купити для вашої військової частини, яка знаходиться на передку, – перші 10 заявок ми точно задовільнимо. Звертайтеся до нас, давайте спільно допомагати армії».

«Нам треба всім об’єднатися і виконувати заходи, які зміцнюють нашу оборону. І я сподіваюся, що наш сьогоднішній заклик – все це буде почуто», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Ростислав Павленко: Від паніки рятують не казки, а розуміння реального стану справ

Народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ростислав Павленко під час брифінгу закликав владу перестати дурити українців і почати говорити правду про ситуацію на фронті і про стан будівництва оборонних споруд. «Громадяни України мають право і повинні знати, яким є реальний стан справ, що влада робить для того, щоб вирішити проблеми. Тому що від паніки рятують не солодкі казочки і не міфи, які потім розвінчуються життям, а розуміння, що влада усвідомлює проблеми і робить конкретні речі для того, щоб ці проблеми вирішувати», – сказав депутат.

«У 2014-2015 роках робилися оборонні споруди – якраз це дозволило і тоді втримати ситуацію, і дуже зменшилося бажання у рашистів тоді продовжувати наступ на Донбасі, і зараз фактично поламати путінський бліцкриг, зупинити на дуже тривалий термін російські війська на цих лініях», – констатує Павленко.

«Натомість нам дуже довго розказували, що не були потрібні оборонні споруди, був контрнаступ і подібне. Але ми бачимо, що навіть ворог, попри те, що він ліз з усіх сторін, все одно окопувався, проводив фортифікаційні роботи. Ще з минулого року ми закликали, щоби влада проводила такі роботи для захисту українських військових. Не маючи відгуку, вирішили подивитися, яка є ситуація в полі, в реальному вимірі», – говорить Павленко.

Він нагадав, як у березні цього року народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» побували у Сумській області: «була дуже чітка інформація про те, що ворог накопичує сили. В заявах рашистів звучав Харків, як одна з можливих цілей, а Суми – це дуже потужний фланг, який дозволив би рашистам загрожувати і Харкову, і далі Україні. І тому було дуже важливо зрозуміти, яка ситуація насправді. Подивились безпосередньо лінію кордону, подивилися опорні лінії: другу і третю. І виявилося, що, м’яко кажучи, система не була готова», – сказав Ростислав Павленко.

«Після того Фондом Порошенка було прийняте рішення про системну допомогу Сумській області. Вже на початку квітня надійшла техніка: шість екскаваторів, пилорами, те, що просили військові. Військові, до речі, просили найелементарніше: від бензопил до одноразового посуду, тому що і з тим були питання. І от весь цей комплекс від екскаваторів і пилорам, до вантажівок, до планшетів, до шанцевих інструментів був поставлений в бригади забезпечення», – розповів Павленко.

За словами депутата, перед Великоднем разом з керівником Сумської організації партії Вадимом Акперовим він перевірив, як працює ця техніка.

«Маю сказати, що військові дуже вдячні. Тому що саме це, як вони кажуть, дозволило нарешті розпочати повноцінні роботи. При чому роботи там ведуться і безпосередньо біля кордону, і на віддаленні – на другій, третій лінії. Вони дуже поспішають, вони дуже намагаються встигнути, щоб не повторити харківського сценарію. Але це та конкретна допомога, яка якраз дозволила військовим виконувати свої задачі», – зазначає Павленко.

«Зараз дуже важливо, щоб влада не перешкоджала такому досвіду, не ставила палиці в колеса, а навпаки запозичувала. Держава завжди вміє масштабувати процеси – це зараз якраз той випадок, коли треба в парламенті зустрітися, обговорити проблеми і знайти спільно вихід, що треба зробити, як. Як виділити кошти не на дороги, а на фортифікації, дрони і засоби радіоелектронної боротьби. Проконтролювати, щоб ці кошти йшли безпосередньо до призначення. Створити парламентську комісію для того, щоб контролювати цей процес. І тоді ми справді можемо бути спокійні, що держава робить все від неї залежне», – резюмує Ростислав Павленко.

Джерело

 

Ірина Геращенко: Всі знають «лінії Суровікіна», а хто в Україні відповідає за фортифікації?

Співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко під час брифінгу заявила, що українці досі не знають, хто відповідає за вчасне та якісне будівництво фортифікаційних споруд. Вона зауважила, що всім відома так звана «лінія Суровікіна», яка завадила українському контрнаступу. При цьому ніхто не розуміє, з кого ж питати за несвоєчасне і недостатнє будівництво укріплень з-поміж української влади.

«Так звані «лінії Суровікіна» – це ті фортифікаційні споруди, які в три пояси на всіх окупованих територіях, тільки де заходить ворог, починають будувати – мінні поля і в три рубежі ці «лінії Суровікіна». Ім’я якого видатного державного діяча мають носити оці лінії, яких не існує? Чи це мають бути «лінії Федорова»? Чи це мають бути «лінії Шмигаля»? Чи це «лінії Кубракова»? Збройним Силам все одно – головне, аби вони були», – наголошує Геращенко.

«Європейська Солідарність» обов’язково доб’ється прізвище відповідальної особи, яка має стати перед країною і сказати: так, я за це відповідаю, за технічні характеристики, за фінансування. І дуже прозоро – щоб там не було корупції. І до мене всі питання», – говорить депутатка.

«Тому ми доб’ємося створення ТСК. І ми не просто вимагаємо скликання позачергової сесії, де має це бути проголосовано, а зробимо все, аби це питання стояло першим в порядку денному сесії», – зазначає Геращенко.

Вона також зауважила, що антикорупційні органи мають ретельно перевірити використання державних грошей на будівництві фортифікацій. «Ми очікуємо, що питання ефективного використання кожної бюджетної гривні саме на безпеку, на оборону, на фортифікації будуть цікавити не тільки опозицію. Не тільки наших журналістів-розслідувачів. Не тільки військових. Ми разом зробимо велику справу, ми готові до співпраці. Тому що це наша спільна робота», – переконана Ірина Геращенко.

«Коли війна перейшла в оборонну фазу, фортифікації стають частиною нашої стратегії. Це життя наших військових. Тому питання фортифікацій має об’єднати парламент. І тут докладемо до цього всі необхідні зусилля», – наголошує співголова фракції.

«Ми хочемо звернутися до українського бізнесу, який своєю відповідальністю весь цей час війни показав, наскільки великий внесок спільний робить в майбутню перемогу – так само залучити сьогодні ту техніку, яка у вас є будівельна, допомогти таким чином підрозділам будувати ці фортифікації. Готові тут ділитися досвідом, готові в команді разом працювати. Можемо дати підрозділи, які про це просять і кричать», – говорить Геращенко.

«Без усвідомлення нових викликів війни, не оцих «потьомкінських деревень», коли всі «слуги» їдуть в один якийсь гарний ВОП, фотографуються, ми війну не виграємо. Нам треба разом об’єднатися навколо дуже відповідального ставлення до Збройних Сил, до українського бюджету і до фортифікацій», – наголосила Ірина Геращенко.

Джерело

Автор