Ухвалення змін до Закону “Про гастрольні заходи в Україні” – це ще один крок проти гібридної агресії РФ (фото)

Сьогодні Парламент ухвалив проект Закону про внесення змін до Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» (щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора) (№6682) – за основу та в цілому. За проголосували 232 депутати.

Під час обговорення законопроекту у Верховній Раді Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко наголосив: «Цей важливий Закон дозволить унормувати не питання музики, концертів чи фестивалів, це Закон про гібридну війну Росії проти України. В ньому внесені зміни до чотирьох статей і вводиться нова стаття. Цей закон розроблено спільно урядовцями і депутатами».

Потреба змін до закону про гастролі зараз гостра, оскільки, за словами В’ячеслава Кириленка, почастішали випадки, коли російські гастролери виступають в окупованому Криму, незаконно перетнувши кордон України, а за декілька днів виступають в інших містах України. Це відбувається тому, що організатори гастролей не несуть жодної відповідальності за тих, кого запрошують із Росії.

Згідно з новими правилами, мінімум як за 30 днів організатори повинні попереджати СБУ про приїзд виконавця, щоб вона перевірила всю інформацію стосовно запрошеного в Україну артиста. Служба безпеки України протягом 10 днів з моменту одержання запиту розглядає та надає організатору гастрольного заходу відповідь про наявність або відсутність законних підстав для недопущення громадянина країни-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході. Після отримання відповіді від Служби безпеки України про відсутність законних підстав для недопущення громадянина країни-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході організатор укладає договір із відповідним гастролером.

«Таким чином усунеться проблема, коли українським правоохоронцям доводитися виловлювати вже постфактум російських виконавців-порушників», – зазначив В’ячеслав Кириленко.

Організатор гастрольного заходу, який порушив вимоги статей 3 та 4 цього Закону, несе адміністративно-господарську відповідальність у формі штрафу в розмірі від п’ятдесяти до ста мінімальних заробітних плат.

Джерело

Автор