Кабмін затвердив використання системи ProZorro.Продажі для реалізації активів держпідприємств

Сьогодні, 6 вересня, Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Про реалізацію  пілотного проекту щодо організації електронних торгів (аукціонів) з використанням  електронної торгової системи Prozorro.Продажі”.

Сьогодні система ProZorro.Продажі є єдиним каналом реалізації Фондом гарантування вкладів активів неплатоспроможних банків. Віднедавна в системі з’явилися і перші лоти від державних і комунальних підприємств – метало брухт, пісок, товари, що були у вжитку. Вказана постанова Уряду дає офіційний дозвіл державним підприємствам, установам та організаціям продавати власні активи на через Prozorro.Продажі. При цьому участь замовників у пілотному проекті залишається добровільною та безоплатною.

“Проект ProZorro.Продажі унікальний, бо  виник на перетині двох реформ: державних закупівель та управління державною власністю. Ухвалена сьогодні постанова про пілотний проект – ще один крок до запровадження електронних торгів майном держпідприємств на державному рівні”, – прокоментував ухвалення постанови Перший віце-прем’єр міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

ProZorro.Продажі працюють де-факто з вересня 2016 року і вже продали майна на 2,7 млрд грн. Потенційно система може щороку реалізовувати майна лише державних підприємств на 7 млрд грн.

“ProZorro.Продажі створюють прозорі та недискримінаційні правила торгів при реалізації державного майна. Це сприяє розвитку добросовісної конкуренції та зменшує корупційні ризики. Крім цього, вони забезпечують рівний доступ для потенційних інвесторів до інформації про таке майно. Вже на сьогодні у аукціонах взяло участь більше ніж 2 тисячі учасників”, – зазначив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Електронні торги (аукціони) здійснюватимуться за стандартами, критеріями та технологією системи електронних публічних закупівель ProZorro. Після завершення реалізації пілотного проекту адміністратор Електронної торгової системи – громадська організація “Трансперенсі Інтернешнл Україна”, безоплатно передасть кінцевий продукт у державну власність.

Нагадаємо, що до проекту вже приєдналися Міністерство інфраструктури України, Донецька військово-цивільна адміністрація, Маріупольська міська рада, Тернопільська міська рада, Вінницька міська рада, Львівська міська рада, а також державні та комунальні компанії: Укргазвидобування, Укренерго, Енергоатом, ПриватБанк, Аеропорт Бориспіль, Нафтогаз, Укрпошта, Укравтодор, КП “Київський метрополітен”, Автомобільні дороги України, Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ, Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, Запорізький титано-магнієвий комбінат, КПМА “Київ” (Жуляни), УКРНАФТА, НАК “Надра України” та інші. Проект реалізується за фінансової підтримки Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – першого в Україні та Молдові регіонального фонду прямих інвестицій з капіталом $150 млн, заснованого за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Джерело