Льовочкін з Фірташем збирають новий схематоз

Антон Швец

Поки Айварас Абромавичус розповідає, як він люструє НКРЕКП, і поки Данилюк вам розповідає про те, як наші кораблі будуть борознити, Льовочкін з Фірташем, здається, збирають новий схематоз.

Мені тут в лічку люди кинули скрін, я пішов розпитав людей та покурив ДСТУ.

Дивіться, яке гарне нає*алово.

Кабмін по ПСО заліковує облгаззбутам кубометри і тільки кубометри, так говорив Заратустра, так в книзі написано, точніше у постанові. І інакше не буде, тому що не так просто це все враховувати.

А тут спритні хлопці Фірташа кажуть “нах*й ці кубометри”, ви ж споживаєте не кубометри (сх*ялє взагалі? Я споживаю кубометри, у мене лічильник кубометри рахує) – ви споживаєте кіловат-години. Давайте платити за кіловат-години (або їх еквівалент).

Це, в принципі, ДІЙСНО світова практика. Суть її в тому, щоб споживач доплачував за якість газу, якщо вона вище норми. Тому що чим вища калорійність, тим більше тепла від спалювання газу, і чайник швидше закипає.

У чому намут?

У соціалізмі, бл*дь. Був би ринок, не було б проблем, але у нас діє соціалістична норма ПСО, за якою відпускна ціна полуфіксована, і діє складна система розрахунків між державою, облгаззбутами і населенням, складна саме тому, що ПСО.

Йдемо далі.

За ДСТУ мінімальна калорійність газу 7600 кал\м3, і це значення, швидше за все, приймуть за стандартне.

Коли я розбирав ситуацію з розбавлянням газу (ні, не розбавляють, це технічно складно, просто знижують тиск, щоб менше витрачали ті, у кого лічильників немає), так от, коли я це досліджував, я з’ясував, що середня калорійність в системі Укртрансгазу (тобто у нашій магістральній трубі) від 8000 до 8200. Це гарантія – тому що частина цього газу йде в Європу, і вони-то якраз калорії рахують.

Якщо застосовувати кіловат-години, то кожен споживач доплатить за підвищену калорійність газу, але облгаззбути будуть розраховуватися з Кабміном ЗА ФІКСОВАНОЮ ЦІНОЮ і за кубометри. Різницю покладуть собі в кишеню.

Профіт (8200-7600) / 7600 * 100 = 8% зверху від ВСЬОГО обсягу побутового споживання (це 13-14-15 мільярдів кубометрів газу в рік), ціна тисячі кубів в районі 8000 гривень (70% цього обсягу проходить через Фірташа), далі рахуйте самі.

Більш того, немає ніякої страховки від того, що облгаззбути скажуть, наприклад, що калорійність їх газу 10 000 ккал на кубометр. Або 20 000. Підвищився по дорозі. Прокачався. Що їм за це буде? Нічого. Через півроку НКРЕКП оштрафує на 850 000 гривен? Вони це за півдня роботи схеми відіб’ють.

Ось такі справи.

Хто-небудь затегайте Бєню, тут Льовочкін його посіпаці в рейтинг сере, пританцьовуючи. Якраз восени і досере.

За скрін дякую Роман Мунтяну.

Сергей Дидковский – ось чому 104.уа має бути стріляне і 3,14жене, а його творці повинні піти нах, цей зомбатор гірший за Інтер.

Автор