Санкції на часі. 28.07.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 28.07.2024.

1. У росії різко скоротили закупівлі нових ліфтів.

– У період із січня по червень поточного року регіональна влада закупила на 39% менше нових ліфтів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року .
– У багатьох регіонах понад половину ліфтів відпрацювали належний термін експлуатації (25 років). Наприклад, в окупованому Криму найближчим часом граничного віку досягнуть 80% усіх ліфтів, а в Удмуртії є обладнання старше 40 років.
– Проблема заміни старих ліфтів у росії загострилася 2022 року — після рішення іноземних виробників, таких як Otis та Kone, залишити рф через розв’язання Москвою війни в Україні.
– Зараз по всій країні в експлуатації в житлових будинках знаходиться понад 72 тис. ліфтів, які вже відпрацювали 25-річний термін.
– Наступного року кількість таких ліфтів збільшиться, оскільки російська влада прийняла рішення не змінювати 70 тисяч застарілих ліфтів, термін служби яких спливає 1 січня 2025 року. Їх експлуатацію продовжать ще на п’ять років.

2. Російський електромобіль “Атом” планують почати збирати в Китаї.

– На даний момент автомобіль не випускається, але розробник збирає на нього попереднє замовлення.
– Розробник електромобіля АТ “Кама” та Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ) домовилися залучити до виробництва китайську міжнародну корпорацію XY Group (“Сюань Юань”).
– Партнерство передбачає можливість просування «Атома» на китайському ринку, а також пошук промислових майданчиків і потужностей для виробництва електромобіля у місті Харбін. У планах також створення спільного центру дослідження та розробок у Китаї. Раніше РФПІ повідомив, що фонд вкладе у виробництво “Атома” 2 млрд рублів.
– Дослідний зразок “Атома” планують зробити цього року, а серійне виробництво автомобіля має початися в 2025 році.

3. США пригрозили Китаю новими санкціями, якщо підтримка військової машини рф триватиме.

– Китай у відповідь заявив, що продовжить сприяти “мирному діалогу” між воюючими країнами.
– Державний секретар США Ентоні Блінкен 27 липня зустрівся з очільником МЗС КНР Ваном Ї. Сторони обговорили, зокрема, російсько-українську війну та ситуацію щодо Тайваню. “Ми знову висловили серйозне занепокоєння з приводу підтримки КНР оборонної промислової бази росії. Я дав зрозуміти, що якщо КНР не вживатиме заходів для усунення цієї загрози європейській безпеці, Сполучені Штати продовжуватимуть вживати відповідних заходів”, — цитує Блінкена прес служба Держдепартаменту США.
“Позиція Китаю щодо українського питання відверта і відкрита, ми продовжимо сприяти мирному діалогу між країнами. Ми виступаємо проти односторонніх санкцій і будемо вживати рішучих та ефективних заходів для захисту своїх основних інтересів і законних прав”, — відповів Ван Ї, якого цитує пресова служба МЗС Китаю.
– Він також закликав США “утриматися від роздмухування вогню, розпалювання проблем і підриву стабільності в Південно-Китайському морі”.
– На що Блінкен зауважив, що Сполучені Штати та союзники “просуватимуть власне бачення вільного і відкритого Індо-Тихоокеанського регіону”.
– У Держдепартаменті назвали переговори відкритими і продуктивними. Обидві сторони домовилися тримали відкритими ліній зв’язку в наступні тижні і місяці.

4. Банк у США виплатить $7,5 млн за порушення санкцій.

– Американський банк State Street погодився виплатити близько $7,5 млн за порушення санкцій управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США, повідомляється на сайті американського мінфіну.
– Йдеться про 38 «явних порушень» санкцій, пов’язаних з Україною та росією, які допустив банк та його дочірня компанія Charles River Systems, йдеться у заяві.
– Порушення не були добровільно розкриті та були «кричущими», вважають в управлінні.
– Дочірня компанія Charles River Systems у період з 2016 по 2020 роки прийняла платежі від двох клієнтів, контрольний пакет акцій яких належав російським банкам, що потрапили під санкції.

5. У Швейцарії відмовилися передати Україні прибутки від заморожених активів рф.

– Швейцарія не наслідуватиме приклад ЄС, який напередодні оголосив про виділення Україні €1,5 млрд допомоги за рахунок заморожених російських активів, заявили в Державному секретаріаті з економічних питань.
– Станом на квітень 2024 року загальна вартість активів Центробанку рф, заморожених у Швейцарії, становила трохи більш як 7 мільярдів швейцарських франків (приблизно 7,08 млрд євро). У цю суму не входять заморожені кошти, що належать фізичним особам або компаніям, пов’язаним з росією.

6. Заміна російського газу азербайджанським для транзиту до Європи може бути пасткою Кремля.

– Наразі постачання азербайджанського газу — головна альтернатива, яку розглядає Україна.
– Цей план передбачає, що Баку імпортуватиме газ із росії, а потім експортуватиме свій газ до Європи українською трубою.
– Видання зауважує, що Азербайджан може поставляти тільки 2 млрд кубометрів із необхідних 14 млрд.
– Угода може “перетворитися на схему прихованого експорту російського газу на європейський ринок”.

Автор