Санкції на часі. 16.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 16.09.2024.

1. У росії прогнозують сповільнення промислового виробництва у наступному році.

– У 2025 році темпи зростання промислового виробництва в росії сповільняться вдвічі – до 2% після 4% в 2024 році, йдеться в новому макропрогнозі Мінекономрозвитку рф.
– Найбільш сильне уповільнення очікується в обробних виробництвах, на частку яких припадає більше половини в загальнопромисловому індексі: з 7% приросту 2024 року до 2,9% 2025 року.
– Гальмування зростання відбудеться і в таких галузях як виробництво комп’ютерів, електронних та оптичних виробів, виробництво металевих виробів (крім машин та обладнання), виробництво інших транспортних засобів, електричного обладнання.

2. В рф провалили імпортозаміщення обладнання для мобільного зв’язку.

– російські виробники телекомунікаційного обладнання зіткнулися з дефіцитом російських компонентів і попросили уряд переглянути терміни імпортозаміщення.
– Це випливає з листа АНО “Консорціум “Телекомунікаційні технології”” (АНО ТТ, яке об’єднує “Ростех”, “Ростелеком”, “Елемент” та ін.) на адресу Мінпромторгу і Мінцифри рф.
– Зокрема, виробники запропонували відомствам пом’якшити нові вимоги щодо визнання обладнання вітчизняним. Згідно з проєктом постанови російського уряду, яку Мінпроторг рф підготував наприкінці серпня, з 2026 року в російському телекомобладнанні має бути щонайменше 10% вітчизняної електронної компонентної бази (ЕКБ), у 2028-му – вже 30%, а з 2030-го – 60%.

3. російські державні банки почали відкривати відділення на окупованих територіях України.

– Раніше великі російські ритейлери, банки та інші компанії остерігалися відкрито працювати на Кримському півострові та в окупованих Донецькій і Луганській області на сході України.
– Два найбільші державні кредитори росії – “Сбербанк” і ВТБ почали відкривати свої відділення на територіях України, окупованих росіянами.
– “Сбербанк”, який потрапив під західні санкції у 2022 році відкрив 130 банкоматів і 48 відділень на сході та півдні України, включно з повноформатними відділеннями.
– ВТБ, який також потрапив під санкції з 2022 року, оголосив, що почне обслуговувати клієнтів у стаціонарних офісах у Маріуполі до кінця року.
– “Промсвязьбанк” також першим зайшов на нещодавно окуповані території і зараз налічує майже 400 відділень у Донецькій та Луганській областях.
– Більшість російських роздрібних мереж і відомих брендів все ще остерігаються відкривати відділення та вести бізнес на тимчасово окупованих українських територіях.

4. росія заробила на викраденому українському зерні не менше мільярда доларів.

– Цей “бізнес” має широку мережу клієнтів, до якої входять відповідальні за російське вторгнення фірми, а також компанія, що пов’язана з Революційною гвардією Ірану, кримський бізнесмен Ганага, що через свою компанію Agro-Fregat LLC співпрацює з Сирією та Ізраїлем, а також фірма, яка торгує з ОАЕ.
– Торгівля награбованої українською сільськогосподарською продукцією дозволяє союзникам росії отримувати кошти та зберігати лояльність до москви, навіть якщо вона стикається зі зростаючим економічним тиском, пропонуючи своєрідний позабалансовий інструмент для фінансування цілей кремля.
– З 2022 року з окупованих рф територій України на міжнародні ринки було безпосередньо відправлено щонайменше 4 мільйони тонн зерна та іншої продукції, що принесло рф дохід у розмірі 800 мільйонів доларів.

5. Більшість країн Євросоюзу та ЄК підтримують ідею заморозити активи росії одразу на 36 місяців замість 6 місяців.

– Сторони також розглядали можливість заморозити активи рф на 5 років та аналізувати правильність цього рішення щороку.
– Такий порядок не дозволить одній країні-члену (наприклад, Угорщині) перешкодити ЄС зберегти активи замороженими протягом тривалого часу.

6. Європейський центральний банк (ЄЦБ) вимагає від материнських компаній скоротити бізнес у росії.

– В свою чергу Банк росії забороняє перешкоджати проведенню платежів у валюті та передавати дані клієнтів за кордон.
– Наразі на російському ринку залишилося небагато таких гравців – Райффайзенбанк (Австрія), «ОТП банк» (Угорщина), «Юнікредит банк» (Італія).
– Ще один банк з європейським корінням «Банк Інтеза», що належить італійській банківській групі Intesa Sanpaolo, у квітні 2023 р. повідомив, що призупинив кредитування в росії та білорусі і не отримував фінансових інструментів у цих країнах з кінця лютого 2022р.
– У вересні минулого року російська влада дозволила продати 100% “Банку Інтеза”. За даними звітності групи за перше півріччя 2024 р., 47% акціонерного товариства «Банк Інтеза», як і раніше, належить Intesa Sanpaolo і 57% – Intesa Sanpaolo Holding International (Люксембург).

7. Зростання економіки Китаю у серпні продовжило сповільнюватися.

– Однією з ключових проблем для китайської влади залишається слабкість внутрішнього попиту, про це, зокрема, свідчить уповільнення зростання роздрібних продажів у серпні до 2,1% рік до року.
– У серпні повільніше, ніж у липні, зростали продажі товарів щоденного користування, у торгівлі ж будматеріалами та автомобілями продовжився спад.
– Слабкість внутрішнього попиту за неясних перспектив зовнішнього — причина уповільнення зростання промвиробництва.
– Востаннє такий тривалий період гальмування спостерігався восени 2021 року та був зумовлений ковідними локдаунами.
– У серпні 2024-го показник склав мінімальні з березня 4,5% після 5,1% у липні.
– Серед галузей, що помітно знизили показники в порівнянні з липнем, — АПК і чорна металургія, в більшості інших секторів фіксувалося уповільнення зростання.
– На тлі такої динаміки у промвиробництві безробіття в Китаї в серпні зросло до 5,3% — це максимум із лютого 2024 року (у липні — 5,2%, у червні — 5%).
– Зростання інвестицій в основний капітал на тлі неясних перспектив попиту в серпні також сповільнилося до 3,4% з 3,6% у липні.
– При уповільненні зростання інвестицій в окремі сектори (у тому числі в інфраструктуру) спад очікувано фіксувався в нерухомості — інвестиції у серпні, як і у липні, скоротилися на 10,2% у річному вираженні.

Автор