Найближчим часом інфляція може прискоритися

Ніна Южаніна

Про це йдеться в Огляді інфляції, опублікованому на сайті Мінекономіки.

Цьому сприятимуть відновлення економіки та зростання попиту, хоча впродовж найближчих місяців очікувати істотного зростання споживчого попиту не варто.

«За умови відсутності руйнації критичної інфраструктури в загрозливих обсягах, ймовірно, що впродовж найближчого часу буде збережено відносно стримані темпи інфляції, але з очікуваним їх збільшенням, визначеним передусім розширенням споживчого попиту в умовах поступової стабілізації економіки», – прогнозують у Мінекономіки.

Головними чинниками стримування інфляції там вважають:

✓ обмеженість попиту внаслідок більш жорстких умов життя під час війни;
✓ діяльність уряду, який контролює ціни на послуги ЖКГ для населення;
✓ високий рівень адаптивності економіки до поточних викликів війни;
✓ «заякорення» офіційного курсу та його відносна стабільність на готівковому валютному ринку;
✓ зменшення зовнішнього тиску на продовольчому ринку;
✓ сезонне звуження попиту українців на нафтопродукти на фоні суттєвих запасів пального;
✓ поліпшення інфляційних очікувань.

Конкретних показників, до яких інфляція може прискоритися, у Мінекономіки не оприлюднили, але раніше назвали оптимістичним покращений НБУ з 20,8% до 18,7% прогноз інфляції на 2023 рік.

Нагадаю: за 2022 рік інфляція становила 26,6%, у держбюджеті на поточний рік її закладено на рівні 28%, у Меморандумі з МВФ інфляція в 2023 році оцінювалася в 22,5%.

Звичайно, ми не можемо передбачити дії ворога, але прогнози різних органів влади щодо ключових макроекономічних показників вкотре наводять на роздуми про те, чи є вони одностайними і чи координують свої дії під час війни.

Мені здається, що хоча б у середині уряду давно вже час відійти від незрозумілої змагальності сторін (хто назве більшу чи меншу цифру і чиї припущення справдяться) і нарешті перейти до такої координації.

Суспільство в цей непростий період видається значно більш організованим та об’єднаним, і це вирок владі.

Автор