Вісті з фронтів. 13.09.2022

Костянтин Машовець

Наскільки я розумію, командування військ противника приступило до самого відповідального етапу українського наступу – боротьбі за час. Йому зараз конче потрібно виграти час для організації та облаштування нових рубежів та позицій, на яких буде можливо в реальності і практично зупинити український наступ.

Саме в цьому полягає ГОЛОВНИЙ сенс впертих ар’єргардних боїв, які противник нині веде у районі Лиману, північно-східніше та північно-західніше нього.

Ще 2 дні тому було відомо, що передові підрозділи ЗСУ зуміли форсувати не тільки Сіверський Донець “з півдня” і зав’язати бої за Лиман, а й Оскіл, тому було зрозуміло, що якщо противник й вирішить в подальшому “оборонятися по Осколу”, то йому доведеться “змиритися” з принаймні 2-3-а плацдармами ЗСУ на його лівому березі і постійним “тиском з півдня”.

По суті, це й визначило характер та обставини рішень командування військ противника щодо “сбора всех погибших частей” і його прагнення організувати нову лінію оборони.

У цьому контексті варто зауважити, що суцільної оборонної лінії східніше Осколу у противника зараз поки не має, однак перші її “ембріони” у вигляди принаймні 2-х позиційних районів, куди поступово відповзають залишки угрупування “Изюм”, у противника вже є:

Перший – район Нижня Дуванка – Наугольне – Куземівка – Сватове (фіксується до 2-х БТГр, які досить активно окопуються, ймовірно, зі складу частин 41-ї ЗВА).
Другий – південніше Сватового (розгортається по рубіжу Мілуватка – Красноріченське, скоріш за все, частина сил 41-ї ЗВА та залишки 2-х БТГр 3-ї мсд 20-ї ЗВА та до 1.5 БТГр 1-ї гв. ТА.

Також усе, що вже більше не в змозі приймати участь у боях високої інтенсивності і з точки зору боєздатності виглядає, м’яко кажучи, “проблематичним”, самостійно пре та поступово повзе через Нове і Макіївку на північ у бік Сватового.

По суті, Сватове протягом останніх 2-х діб перетворилося на таку собі “точку зборки” усього того, що залишилось від угрупування “Изюм”.

Окремо слід відзначити тактичне угрупування противника, яким зараз командування противника по суті жертвує на користь відтягування своїх основних сил з боку Ізюма.

Так, я маю на увазі до 2.5 БТГр 2-ї ЗВА, які стримують просування ЗСУ через Лиман та східніше нього, або дати час своєму командуванню організуватий той самий пресловутий “рубіж оборони по Осколу” (я ж кажу, у них постійно плани та накази запізнюються по відношенню до характеру та швидкості розвитку реальної ситуації).

Усе це відбувається зовсім не випадково. Зокрема. Чому саме Сватове?

Очевидно, що звільнення ЗСУ цього містечка обрушить усю ще “недостворену” гіпотетичну систему оборони противника у північній Луганщині (а можливо, й взагалі усього, що знаходиться у бік Сєвєродонецька та Лисичанська включно). Просто тому, що рокада з Уразового на Сєвєродонецьк буде перерізана, і усе своє лахміття кацапам доведеться тягати вкругаля через Старобільськ, а то й через Новий Айдар. Це по-перше, а по-друге, вихід ЗСУ до Сватового зробить оборону противника в районі Лисичанськ – Сєвєродонецьк взагалі, скажімо так, достатньо витратною для противника справою. І потім, контролюючи власне район Сватового, противник так чи інакше може впливати на чималий відтинок території вздовж лівого берега Оскола, включно з плацдармами наших військ (якщо, звісно, вони ще існують, а підрозділи ЗСУ не повернулися назад на правий брег).

Чи розуміє це противник?

Так, і не тільки розуміє, а й вже робить цілком конкретні кроки, аби утримати Сватове й прилеглі до нього райони. Наприклад, 2 доби тому наша група (ІС) зафіксувала на марші західніше Старобільська таку собі “міні” БТГр – 12 БМП, 5 танків та 2 МТ-ЛБ курсом на захід (явно у бік Сватового). Цілком можливо, одна з “недовідновлених” БТГр 41-ї ЗВА.

За поки не перевіреними даними, східніше дороги Р-66, південніше Сватового спостерігалась не тільки власне арта противника, наприклад, вогневий взвод 122-мм РСЗО БМ-21 “Град” на марші та 4 122-мм САУ 2С1 “Гвоздика” з ППРУ, а й облаштування власне вогневих позицій. Противник явно або відтягує сюди з півдня та південно-західного напрямку залишки своєї артилерії, або готується до прибуття сюди ж “додаткових стволів”.

З іншого боку, утримання противником Покровського та Троїцького у цьому контексті є також важливим, адже й вони розташовані на цій рокаді. Однак перевага Сватового по відношенню до них полягає в тому, що його, так би мовити, “вплив на загальну ситуацію”, тобто на все те, що розташоване східніше Оскола та на південь від нього, більш “універсальний”, ніж у цих селищ. По суті, Сватове – це така собі “брама” з заходу для усієї півночі Луганщини.

Тепер стосовно перспектив “заїхати” у Сєвєродонецьк та Лисичанськ прямо з заходу та власне півночі…

Особисто на мій погляд, вона на сьогодні виглядає достатньо спірно. Поясню чому.

По рубежу Білогорівка – Верхньокам’янка у противника зосереджено не менш як 4 БТГр головним чином зі складу “мобрезерву”, пвк “вагнер” та підрозділів 55-ї мсбр та 90-ї тд.

Після початку українського наступу частину сил та засобів зі складу цього угрупування противник був вимушений розтягувать на північ. Що, в свою чергу, призвело до того, що ЗСУ отримали можливість на певних ділянках (звісно, я не скажу на яких) контратакувати вже у напрямку “від Сіверська”, внаслідок чого якісь, скажімо так, підрозділи ЗСУ опинились на лівому березі Сіверського Донця, південніше Кремінної.

Але треба розуміти, що сам по собі цей рух навряд чи призведе до того, що противник покине район Сіверодонецька, просто тому, що це означатиме повторення ситуації з північно-східним “кутом” у Харківській області. Тільки на цей раз у Луганській.

Таким чином, райони Сватового та Рубіжного – Сєвєродонецька – це по суті ключові “вузли” майбутньої чи, краще сказати, гіпотетичної системи оборони противника у північній частині Луганської області.

І звісно, “просто так” полишати їх противник навряд чи буде…


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: kastet771@gmail.com

 

Фото:  Генштаб ЗСУ

Автор