Санкції на часі. 13.05.2022

Ростислав Павленко

Заступник постійного представника рф при ООН Дмитро Полянський повідав світові, що “Позиція Росії з приводу бажання Києва вступити до ЄС змінилася, тепер вона схожа з позицією щодо вступу України до НАТО”.

Не те, щоб думка агресора цікавила Україну. Просто такі заяви краще іншого показують, що аж ніяк ані прагнення до НАТО, ані постання ПЦУ, ані розвиток української мови не є якимось «приводом» для агресії рф. Саме існування України є таким приводом – достатнім для агресії. А все вищеперераховане і багато іншого, що вкладається у формули «Армія. Мова. Віра» та «ЄС і НАТО – добробут і безпека» – це якраз запобіжники проти того, щоб рашисти мали бодай якийсь шанс перемогти.

Україна вистояла, фактично, завдяки цим «приводам». Всьому, що віддаляло і захищало її від московії. І формула перемоги також у цьому: відрізнятись від орди, бути частиною вільного демократичного світу. Світу переможців, разом із яким рашистів і відправимо на дно.

1. Понад 70% компаній зі списку Fortune 500 (рейтинг 500 найбільших світових компаній, критерієм складання якого є виручка компанії) пішли з росії або скоротили свою діяльність у країні.
Загалом про вихід із рф оголосили майже 1000 провідних світових компаній.

2. Внутрішній попит у росії відстає від минулорічних значень. Крім того, продовжує скорочуватися і обсяг коштів на рахунках підприємств і громадян. Ці фактори діють нешвидко, але суттєво впливають і на економічну динаміку, і на настрої споживачів.

3. Ринок смартфонів у РФ скоротився у квітні на 30%, порівняно з квітнем минулого року. За даними російських ритейлерів у квітні “спостерігалося зниження продажів смартфонів, а попит мали недорогі моделі”. Обсяги імпорту смартфонів в РФ значно зменшилися, найгірша ситуація з наявністю на складах iPhone, яких вистачить на два-три місяці.

4. Німецький концерн Siemens заявив про рішення провести “впорядкований” процес згортання промислової діяльності в рф після 170 років роботи там. Siemens з 13 травня розриває з РЖД сервісні контракти на обслуговування, включаючи обслуговування “Сапсанів”.

5. Прогнози розвитку рф дедалі погіршуються. За даними консенсус-прогнозу аналітиків на 2022-й рік, рівень інфляції у росії становитиме вже 23,7%. Найбільш песимістичні прогнози у аналітиків російського банку ВТБ Капітал – 26,1%, у 18% оцінюють інфляцію у 2022-му році аналітики з JP Morgan. Але реальність перевищить прогнози.

Це поки не ті пекельні санкції, які підірвуть здатність рф вести агресивну війну. Але кожен день таких економічних порізів готує московитів до того, що їхня імперія котиться на дно.

Далі буде.

Ілюстрація © Олексій Кустовський / Радіо Свобода
«Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Автор