Держдеп Сполучених Штатів оцінив інвестклімат в Україні

Державний департамент США оприлюднив аналіз інвестиційного клімату в понад 170 країнах світу, які є або потенційно можуть стати ринками для компаній зі Сполучених Штатів Америки.

У частині доповіді, присвяченій Україні, відзначається, що попри потенціал, який має Україна, закордонні інвестиції лишаються низькими.

Україна характеризується як сільськогосподарська держава, яка є другим за величиною експортером зерна в світі та “пропонує значний споживчий ринок, високо освічену робочу силу, яка доступна за конкурентними цінами, та багаті природні ресурси”. Україна також давно має кваліфіковану робочу силу в секторі ІТ-послуг і розробки програмного забезпечення.

Незважаючи на потенціал України, обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) залишається низьким. У 2020 році Україна зазнала чистий відтік інвестицій.

Крім пандемії, іноземні інвестори називають корупцію, особливо в судовій системі, однією з основних проблем для ведення бізнесу в Україні.

Дослідження настроїв інвесторів, проведене однією з найбільших приватних галузевих асоціацій в Україні в кінці 2020 року, показало, що більшість респондентів її компаній-членів вважають, що загальний інвестиційний клімат в Україні погіршується.

Компанії назвали корупцію однією з головних причин цього передбачуваного погіршення інвестиційного клімату в Україні.

Серед основних проблем української судової системи у доповіді відзначена її загальна нездатність і наявність виконавчого та прокурорського впливу на суддів. В опитуваннях своїх членів дві великі бізнес-асоціації визначили відсутність ефективності та чесності української судової системи як головні перешкоди для збільшення інвестицій в країну.

З кінця 2019 року спостерігається деякий відкат захисту корпоративного управління на Державних підприємствах, особливо в енергетичному та інфраструктурному секторах, таких як Нафтогаз, Укренерго та Енергоатом.

Тож у Штатах досить прискіпливо вивчали Україну з точки зору привабливості для іноземних інвестицій, от тільки характеристики поки що коливаються від нейтральних до негативних.

Джерело

Автор