Ілюзія невразливості від ЗМІ

Николай Ткаченко

Якщо ти вважаєш, що Україна виграє́ інформаційну війну, та вважаєш, що вплив ЗМІ на аудиторію значно перебільшено, тоді цей текст для тебе.

По-перше, ти не правий в тому, що вважаєш, що вплив ЗМІ на установки людей перебільшено. В той час як існує велика кількість наукових даних відносно впливу ЗМІ на аудиторію, аж до підвищення рівня суїцидів внаслідок висвітлення та популяризування теми суїциду у ЗМІ. І ще, як на мене, ти переоцінюєш здатність українців чинити супротив інформаційному впливу. А українці в цьому плані нічим не відрізняються від росіян та й від будь-кого. Дай лише час та ресурси задля створення певних умов – і людині, будь-якій, можна сформувати будь-яке переконання.

Я розумію, проти чого ти виступаєш – проти оруелловської пропаганди. І саме цього ти боїшся – яскравого образу “великого брату”. Хоча це дика крайність, реалізована лише в КНДР. Хоча в той же самий час, ти чомусь не виступаєш проти цензури щодо антисемітизму, пропаганди націонал-соціалізму чи пропаганди компартії.

І при цьому ти недооцінюєш роботу ворога в нашому інформаційному просторі. А це і частина силовиків з промитими мізками, і частина чиновників, а головне – це люди, що голосують, сплачують/не сплачують податки, потенційна опора ворога при можливій окупації.

І все це ти пишеш при тому, що вже відомий вплив Кремля на вибори в США та на референдум з приводу Брекзіт у Великій Британії.

І після цього ти пишеш – що нічого страшного, і потрібно залишити все як є? Як на мене, безвідповідальна недалекоглядність. Схоже, ти просто вирішив підбадьорити читача, надихнути йому трохи оптимізму. Але це цілком ймовірно може й приспати українця, створивши йому ілюзію невразливості. А ілюзія невразливості, самовпевненість, значно підвищує шанси піддатися переконанню, маніпуляції, бути використаним, ошуканим.

В ситуації реальної загрози та реальної роботи ворога на території України, окупації Криму та ОРДЛО, де чималу роль зіграла саме ворожа робота в українському інформаційному просторі, писати тексти, що ризики інформаційної небезпеки перебільшені, занадто недалекоглядно, якщо не сказати – ризиковано.

 

На заставці – карикатура © Vladimir Kazanevsky

 

Автор