Про тарифи і субсидії

Зробіть добре діло – прочитайте самі і передайте іншому (зробіть репост, ретвіт)

Давайте на простому прикладі:
Є будинок. В будинку є 100 квартир. В 50 квартирах живуть заможні люди. В 50 квартирах живуть дуже бідні люди.

Ви власник невеличкої компанії, яка поставляє газ для цього будинку.

Ви порахували, що собівартість поставок газу в 1 квартиру на місяць становить 1000 гривень. Продавати газ дешевше ніж 1000 гривень ви не можете, бо будете отримувати збитки і збанкрутуєте.

Тобто, мешканці будинку мають оплачувати вам 100 000 гривень в міс. (100 квартир * 1000 гривень).

Якщо буде заборгованість, то у вас не буде оборотних коштів, ви не будете мати за що купити газ в оптового продавця.

Якщо ви будете продавати по меншому тарифу (не 1000 грн з квартири, а 900, чи 800, чи 600) то ви збанкрутуєте. І чим менший буде тариф, тим швидше.

Ви розумієте, що 50 квартир, в яких живуть бідні люди, не зможуть заплатити по 1000 гривень і буде біда.

Ви йдете до влади і кажете: Гройсман, я розумію, що зараз важкий час, тому я не буду заробляти, але я хочу отримувати свої 100 000 грн, щоб не збанкрутувати. Це наша спільна проблема, оскільки ви маєте опікуватись соцзахистом бідних людей і маєте забезпечити людей газом.

Гройсман каже: ок, я вам компенсую 40%. Більше не можу, до грошей більше в бюджеті немає. Для того, щоб було більше треба піднімати податки, а це неможливо.

Гросман згодився компенсувати 40 000 грн з бюджету (100 000 * 40%) = 40 000 грн.

Якщо Гройсман компенсовує 40 000 грн., то вам треба зібрати тепер вже не 100 000 грн., а 60 000 грн.

Як це зробити? Є два способи:

Спосіб 1. Знизити тариф з 1000 грн за квартиру в місяць до 600 грн за квартиру в місяць.

Це найпростіший, але й найтупіший спосіб.

Цей спосіб пропонують популісти. Але і тут вони пішли далі – вимагають у вас знизити тариф до 400 грн, тобто СВІДОМО вимагають, щоб ви працювали в збиток і збанкрутували.

Чим для вас гірше, тим для них краще.

Чому цей спосіб поганий? Тому що:

1) Собівартість газу становить 1000 грн. Але заможні мешканці будуть платити 600 грн. Виходить, заможні мешканці будуть платити менше собівартості. Тобто ви працюєте “в нуль”, а багатії з 50 квартир оплачують газ дешевше ніж ви його купляєте. Чому ви маєте продавати газ багатіям дешевше?

2) Тому що багатії і бідні мешканці будинку будуть платити однакову ціну. Але ж держава, має забезпечувати допомогою соціальнознедолену частину суспільства, а не всіх! Чому держава, завдяки зниженню тарифів ДЛЯ ВСІХ має допомагати багатіям?

3) Не факт, що бідні сім’ї зможуть заплатити по 600 грн за газ. Так, таких сімей буде більше ніж у випадку, якщо тариф був би 1000 грн, але заплатять далеко не всі.

Спосіб 2. Залишити тарифи для багатих на рівні собівартості газу, а бідним ЦІЛЬОВО надавати допомогу у вигляді субсидій з державного бюджету.
Тобто, бідні надають документи, що вони не мають можливості оплати і замість людини держава оплачує за газ.

1) Це справедливо? – Справедливо!

Бо держава допомагає не всім, а тільки тим, хто дійсно не має змоги.
Бо багаті заплатять по 1000 грн, в них є гроші для цього. Було б несправедливо продавати їм газ дешевше його собівартості.

2) Це економічно вигідно. Бо якщо 50 заможних квартир заплатять по 1000 грн = 50 000 грн, держава виділить субсидії в розмірі 40 000 грн, то бідним залишиться заплатити всього 10 000 грн, тобто по 200 грн на квартиру в місяць. А ця сума не така значна для бюджету і вона буде оплачена вам зі 100% ймовірністю, тому ви зможете отримати своїх 100 000 грн з будинку і вести незбиткову діяльність.


Підсумую:

1) Механізм субсидування бідних є ЄДИНИМ СПРАВЕДЛИВИМ механізмом допомоги бідним людям. Допомоги тим, хто дійсно потребує.

2) Те що пропонують популісти, це не зниження тарифу, це зниження тарифу для багатих, коштом бідних. Це коли бабця з пенсією 1000 грн. буде платити газ за такою ж ціною як клюєв і його сусід ляшко. Так, ця ціна буде менша ніж зараз, але чому держава має допомагати не цільово бідній бабці, а допомагати клюєву і його сусіду ляшку? Чому їм має допомагати держава, чому вони мають платити менше собівартості?

3) Зрівняння вартості тарифів для всіх категорій, приведе до підвищення тарифів для знедолених у порівнянні з тим рівнем платежів, які вони оплачують зараз, маючи субсидію.

4) Пунет 3 приведе до збільшення заборгованості споживачів перед комунальними підприємствами, і перед Нафтогазом.

5) Економічно необгрунтоване зниження тарифів, без державної компенсації їх вартості, приведе до банкрутства теплопостачальних підприємств і Нафтогазу.

Таким чином, коли популісти розказують про зниження тарифів, це зниження не має нічого спільного з захистом знедолених – навпаки, знедолені будуть платити більше, ніж з субсидією.

Тому насправді популісти не агітують за зниження тарифів на газ –

ПОПУЛІСТИ АГІТУЮТЬ ЗА ЗНИЖЕННЯ ТАРИФІВ НА ГАЗ ДЛЯ БАГАТИХ.

ПОПУЛІСТИ АГІТУЮТЬ ЗА БАНКРОТСТВО ТЕПЛОПОСТАЧАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ І НАФТОГАЗУ.

ПОПУЛІСТИ АГІТУЮТЬ ЗА ХАОС!

А зла іронія ситуації полягає в тому, що бідні, ті на кому це все відіб’ється, їх в цьому підтримують.


Тому, ті хто не може платити комуналку по нових тарифах, має виробляти субсидію і за нього буде платити держава.

І не треба розказувати байки про черги в соцстраху, бо субсидія надається і через інтернет.

Ось тут: – https://igov.org.ua/service/654/instruction

І не треба розказувати байки про гордість і історії типу “а чого я должен клянчить подачки”.

Якщо хтось такий гордий, то нехай платить в повному розмірі по собівартості послуг. Хоча гордо було б платити по тарифу, який враховує прибуток підприємства-постачальника газу.

Якщо хтось такий гордий, то нехай відмовиться від інших пільг – безкоштовного проїзду, наприклад. Нашо гордим ці подачки?

В субсидії немає нічого сороміцького.

Соромно підтримувати популістів, які руйнують твою країну і ходити за 80 грн на бидломітинги за низькі тарифи для сусіда клюєва ляшка і йулі.

Автор