Перший крок у протистоянні маніпуляціям та пропаганді

Николай Ткаченко

Я критикую ЗМІ в двох випадках – якщо бачу тупу маніпуляцію. Грубу. Або я бачу навіть тонку, або навіть і не маніпуляцію, а прямий вплив, але такий, який я вважаю небезпечним для країни.

Я постійно намагаюсь все роздивлятись в широкому контексті інформаційної війни з агресором (Кремлем). Я стикався і з штучним розповсюдженням чуток на вулицях, в електропотягах, на базарах.

Я же бачу і російську пропаганду (другого типу, ту, яка спрямована на українську аудиторію) в соцмережах, на українському телебаченні тощо.

Є загальний принцип: якщо ти не ведеш свою пропаганду на власній території – то пропаганду замість тебе веде твій ворог, тільки вже свою, але на твоїй території, в головах твоїх співгромадян.

Тому я працюю одразу в двох напрямках: по-перше, веду проукраїнську державницьку пропаганду на своїй території. Та другий напрямок: спонукаю людей вчитись критично сприймати та обробляти інформацію.

Я просуваю тезу, що першим кроком у протистоянні маніпуляціям та пропаганді – є усвідомлення ВЛАСНОЇ вразливості. Віра у власну невразливість одразу переводить людину у групу ризику. Критичність мислення, це в першу чергу вміння критично ставитися до самого себе. А це не дуже то й легко. Мотивація, концентрація та спрямованість уваги, вміння виділяти сигнал із шуму та постійна практика. Так, це постійна практика – постійні зусилля (не дивлячись на те, що психіка прагне всі дії з часом автоматизувати).

Але, я повторю, що перший крок починається з усвідомлення власної вразливості різноманітним соціальним та інформаційним впливам. Це головне.

Перший крок у протистоянні впливам – міцне каміння у фундамент майбутньої перемоги у війні.

Автор