Відбулось засідання Національної ради реформ під головуванням Президента України (фото)

Ні про яке продовження земельної реформи та боротьбу з рейдерством не може бути мови, поки в нас не буде прозорого і ефективного реєстру землі – Президент

Президент Петро Порошенко на засіданні Національної ради реформ наголосив, що прозорий та ефективний реєстр землі допоможе захиститись від фальсифікацій і рейдерських захоплень земельних ресурсів.

«Ми домовилися про те, що найближчим часом ми об’єднаємо всі законодавчі ініціативи, і буде внесений Закон, який з одного боку не просто спростить процедуру реєстрації земельних прав, а зробить її прозорою. І, я сподіваюсь, знищить, ліквідує саме поле для корупції», – зауважив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, що в жовтні на засіданні Ради регіонального розвитку представники місцевого самоврядування і територіальних громад поставили питання стосовно захисту їхніх прав: і щодо реєстрації земельних ділянок, і щодо земельного рейдерства та тих зловживань, які мали місце в Держгеокадастрі. Президент відзначив миттєву реакцію щодо відсторонення і звільнення відповідних чиновників.

За його словами, як стимул для об’єднаних територіальних громад буде зроблено рішучий крок і вони отримають право розпорядження тими земельними ділянками, які до цього часу були в розпорядженні центральної влади. «Думаю, що це продовження нашої з вами політики децентралізації», – додав Президент. У зв’язку з цим Глава держави вкотре закликав громади об’єднуватись, щоб отримати таке право.

Окремо Президент звернув увагу на питання введення єдиного реєстру. «Треба ліквідувати подвійні реєстри, які є атмосферою для рейдерських захоплень землі. У нас має бути один реєстр», – зауважив Петро Порошенко. За його словами, нині пропонується, щоб відповідний реєстр був у Держгеокадастрі. «Але це має бути лише сервісна і контрольна функція. Ніхто не може зупинити, «підвісити» і чекати, скажімо так, стимулюючих кроків для прискорення цієї реєстрації. Впевнений у тому, що це має бути прозоро, зрозуміло і ефективно», – підкреслив Глава держави.

На думку Президента, питання пільг в цій сфері також має бути передано громадам. «Оскільки всі ці податки йдуть громаді, чому держава має втручатися в те, яким чином, кому і як це треба обговорювати і обраховувати? Систему надання пільг треба передати громаді. І громада на місці, в селі краще знає, кому, на який відсоток і як ці пільги віддаються», – зазначив він.

Президент підкреслив, що його не задовольняє стан справ щодо оцифрування земельного кадастру. Глава держави розповів, що за різними оцінками, на сьогоднішній день оцифровано в межах 50% – дані коливаються від 40% до 60%. «Це є абсолютно неприйнятним», – зауважив Петро Порошенко.

За його словами, це питання обговорювалося з Урядом, була окрема програма Світового банку, виділені кошти. «А віз і нині там. Ні про який ринок землі, ні про яке продовження земельних реформ, ні про яку боротьбу з рейдерством, ні про що ми не будемо говорити поки в нас не буде прозорого і ефективного реєстру», – підкреслив Глава держави. Президент зазначив, що після створення такого реєстру доступ до нього повинен мати реєстратор – щоб уникнути будь-яких непорозумінь. Також має бути наведений порядок з довіреностями, щоб не допустити фальсифікації. «І таким чином знищити саме правове поле для фальсифікації і рейдерських захоплень», – наголосив Президент. Він також підкреслив, що надалі не можна миритися з таким станом справ, бо це не відповідає позиціям щодо створення сприятливого інвестиційного клімату, в тому числі і в аграрній сфері.

Джерело

 

Дипломати – наша армія на фронті зовнішньої політики – Президент

Під час засідання Національної ради реформ Президент Петро Порошенко зазначив, що втілення Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яка 1 вересня набула чинності, є передумовою для подальших кроків з євроінтеграції. «Вона – наша дорога до Євросоюзу», – підкреслив Глава держави та наголосив, що за цю Угоду «мільйони українців вийшли на Майдан» і за неї «заплачено високу ціну життів Героїв Небесної Сотні».

При цьому Глава держави акцентував увагу учасників засідання на необхідності розгляду та голосування у Верховній Раді нової редакції Закону «Про дипломатичну службу».

«Прийняття Закону «Про дипломатичну службу» не менш важливе, ніж побудова оборонної стратегії і затвердження Стратегічного оборонного бюлетеню та реформування армії. Це теж наша армія, але вже на іншому фронті – фронті зовнішньої політики, який дозволяє тримати і мобілізацію союзу коаліції на підтримку України, і продовження санкцій, і рух реформування нашої країни в Європу», – підкреслив Глава держави.

Президент подякував українським дипломатам, які «виконують надзвичайно важливу функцію в історії нашої держави», та наголосив, що днями виконується 100 років української дипломатичної служби. «Я думаю, що на 100-річний ювілей українська дипломатична служба заслужила прийняття в грудні Верховною Радою цього системного важливого Закону», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави принагідно подякував дипломатам, парламентському комітету у закордонних справах та його голові Ганні Гопко за активну участь в розробці нового Закону «Про дипломатичну службу».

Джерело

 

Рівень захисту конституційних прав і свобод українців підвищить нова програма «Я маю право» – Глава держави

Національна рада реформ під головуванням Президента Петра Порошенка розглянула ініціативу Глави держави, Уряду і Міністерства юстиції щодо посилення захисту прав і свобод громадян та покращення надання безоплатної правової допомоги.

«Дуже важлива і ініціатива, яку ми висуваємо разом з Урядом і Міністерством юстиції», – повідомив Петро Порошенко учасникам засідання про презентацію і обговорення концепції програми «Я маю право» щодо системи безоплатної правової допомоги.

«Понад 8 мільйонів громадян мають право на безоплатну правову допомогу, і сотні тисяч людей сьогодні звертаються по безоплатну правову допомогу і отримують її. Але цього не достатньо», – зауважив Президент.

За його словами, пропонується започаткувати спільну програму, яка буде мати назву «Я маю право». «І це буде не просто правова безоплатна допомога у судах, яка є і зараз. А це – безоплатні юридичні консультації, на які будуть мати право найменш захищені верстви населення», – наголосив Глава держави.

Президент зазначив, що реалізація цього проекту дасть можливість українцям безкоштовно отримати відповідь: як нарахувати субсидію, як боротись із незаконним захопленням власності, яким чином захиститись від тих чи інших дій місцевої влади, яким чином захистити свої права.

«Це надзвичайно важливо», – підкреслив Президент і подякував Уряду та Міністерству юстиції, які підготували відповідний проект.

«Я впевнений, що ця програма підвищить рівень захисту конституційних прав і свобод громадян, в тому числі, і з юридичної точки зору», – підкреслив Президент.

Джерело

Автор